Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прекратиха предсрочно договора на управителя на Поморийската болница

Д-р Женя Караилиева е посочила лични причини, в здравното заведение тече и одит


Договорът на управителя на МБАЛ-Поморие бе прекратен предсрочно с решение на Общинския съвет днес. 

Съветниците единодушно гласуваха за освобождаването на д-р Женя Караилиева-Георгиева от длъжността управител. Инициативата е нейна. Тя е депозирала заявление за напускане на болницата и като лекар ендокринолог. Д-р Караилиева пое болницата през 2016 година, когато тя беше пред фалит с дългове от над 800 000 лева. Сега здравното заведение има само текущи задължения. Сред първите е, които влизат и в разкритото заради пандемията ковид отделение.

На заседанието днес общинският съветник от БСП Никодим Стоянов поиска яснота за причините, довели до отказа на д-р Караилиева да продължи договора си, както и кога на съветниците ще бъде представен одит за текущото състояние на здравното заведение. 

Причините, които е посочила са лични, поясни кметът Иван Алексиев:


"Д-р Караилиева още в края на март заяви, че вече не издържа на напрежението и иска да се оттегли като главен лекар. Задачата, която й е била поставена преди пет години, когато пое болницата - да я стабилизира, е изпълнена. Тя мисли, че вече си е свършила работата заради която е започнала. Иска малко спокойствие и затова се оттегля."

 Алексиев изрази и благодарност към д-р Караилиева, която е успяла от 60 хиляди лева месечно да постигне заработка на болницата от 140 хиляди лева. Поморийската болница е финансово стабилна, увери градоначалникът.

Тъй като обаче управителят напуска преди изтичането на договора, в болницата тече одит, който ще е готов най-късно до 20 май, стана ясно още днес. 


Общинските съветници записаха в решението си, че прекратяването на пълномощията не освобождава управителя от отговорност, ако на дружеството са нанесени вреди. 

 Д-р Караилиева днес отказа коментар. 

Водят се разговори за временно изпълняващ длъжността, а на следващата общинска сесия през май ще бъде обявен конкурс за главен лекар на болницата, така че до есента да има титуляр. 

Докато преди пет години се чудехме дали МБАЛ трябва да съществува, в тежката пандемична ситуация доказахме, че има нужда от нашата болница на здравната карта на региона, категорични са от общината. Освен жителите на Поморие, болницата обслужва и общините Руен и Несебър. 

Чуйте повече в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

Свързани новини

Освобождават от длъжност управителя на поморийската болница

Управителят на поморийската болница ще бъде освободен от длъжност днес. Това е една от точките в дневния ред на 19-тото заседание на Общинския съвет в Поморие. Началото е в 10 часа в Градската художествена галерия.  Д-р Женя..

публикувано на 28.04.21 в 07:56
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два случая на коклюш в Сливенска област

Два са регистрираните случаи на коклюш в Сливенска област, съобщи началника на РЗИ Сливен д-р Николина Иванова. Децата са на възраст между 1 и 4 години.  Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджи к Здравната комисия с..

публикувано на 24.04.24 в 17:50

Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджик

Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджик. Диагнозата е поставена на дете на 3 години и половина, което е лекувано в Университетската болница в Стара Загора. Това е първият случай на заболяването за областта, уточняват от Здравната..

публикувано на 24.04.24 в 17:01
Костадин Ангелов

Здравната комисия с извънредно заседание заради ситуацията с коклюша

Данни за разпространението на инфекцията коклюш у нас и информация във връзка с починалите от болестта две бебета в Кюстендил ще бъдат представени пред парламентарната Комисия по здравеопазване, на извънредно заседание . Депутатите ще изслушат ресорния..

публикувано на 23.04.24 в 08:43

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.   „Положителните..

публикувано на 22.04.24 в 13:33

Млади лекари преглеждаха в с. Дебелт

Над 80 профилактични прегледа извършиха от  Сдружение на “Младите лекари” в с. Дебелт. Сред тях е имало 75%  жени, и 25% мъже, като с редната възраст е била 73 години. Раздадени са множество информационни материали. С провеждането на подобен тип..

публикувано на 22.04.24 в 12:16

В общинската болница в Елхово търсят лекари

Липсата на лекари е основен проблем за съществуването на общинската болница в Елхово. Лечебното заведение  е в добро финансово състояние, през годините е оборудвано и с нова техника. Общината отпуска достатъчно средства за  Многопрофилната..

публикувано на 22.04.24 в 07:15

18 общини и 9 болници са част от стратегията за интегрирана здравна грижа за деца

18 общини и 9 болници са част от стратегията за новия модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион, в който община Бургас е водеща. Той бе представен в Бургас и е част от Концепциите за интегрирани териториални инвестиции.  Участват..

публикувано на 19.04.24 в 15:21