Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Партиите не се разбраха за състава на РИК Бургас

Спор за мястото на председател, три предложения за секретарКонсултациите между политическите сили не доведоха до избор на ръководство на Районната избирателна комисия в Бургас. В спор за председателското място влязоха ГЕРБ-СДС и коалиция „Изправи се! Мутри вън“. Три кандидатури пък постъпиха за секретар на РИК – те дойдоха от „Има такъв народ“, коалиция „БСП за България“ и ДПС. 

Изборът за председателското място в РИК Бургас ще бъде между адвокат Михаил Хаджиянев, предложен от ГЕРБ СДС и адвокат Димитър Вълчев, номиниран от „Изправи се! Мутри вън“.

„Нашата кандидатура е надпартийна и при предложението си сме се водили единствено и само от експертността. Аз не мисля, че трябва да партизираме Районната избирателна комисия, не това е и функцията й“, посочи Димитър Бойчев от ГЕРБ

Номинацията на „Изправи се! Мутри вън“ също е надпартийна. Преди консултациите Живко Табаков каза:

„Ние сме взели решение да искаме зам. председателското място. Нашето предложение е Димитър Вълчев, един от адвокатите в Бургас“

Единствената номинация на ГЕРБ за председателското място обаче промени плановете.  Табаков се мотивира с целта им - да променят модела на ГЕРБ и с вътрешното решение да не допуснат техен представител да оглави комисията.

Никой не отстъпи от предложенията за мястото на секретар – в спор влязоха „Има такъв народ“, които излъчиха адвокат Нели Гюмова,  коалиция „БСП за България” – с  адвокат Георги Михов, а ДПС – с адвокат Емине Иляз.

За двете заместник председателски места в комисията предложение дойде единствено от Димитър Найденов от „Демократична България“ – в лицето на адвокат Христина Хаджиатанасова.

Още днес протоколът от консултациите ще бъде изпратен в Централна избирателна комисия, която ще назначи служебно състава на местната РИК. Това трябва да стане най-късно до 21 май.  

Повече чуйте в звуковия файл:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хаджиянев: Гласуването на туристите крие опасности

Сериозни опасности крие обсъжданата възможност туристите да могат да гласуват на мястото, където са на почивка. Това коментира председателят на РИК – Бургас Михаил Хаджиянев. Неслучайно бяха въведени подобни ограничения за местните избори, посочи Хаджиянев и поясни: „ Всеки избирателен район е обособен като население с определени хора..

публикувано на 12.06.21 в 11:10

Жребий определя реда на партии и коалиции в диспутите по регионалните центрове на БНР и БНТ

Oпределят чрез жребий реда за представяне на партиите и коалициите в диспутите по регионалните радио- и телевизионни центрове на БНР и БНТ в изборите за народни представители на 11 юли 2021 г Жребият за  поредността за участие в диспутите по регионалните радио - и телевизионни центрове на БНР и БНТ за Избирателен район 02-Бургас, ще се проведе днес в..

публикувано на 09.06.21 в 07:15

Манев: Пазя Бачийски за кметските избори

Георги Манев ще е водач на листата на новата коалиция Средна европейска класа, КОД на Петър Москов, БЗНС и  Български демократичен форум. Втори в листата е Момчил Момчилов от БЗНС, трета е Елена Атанасова от КОД. Предлагаха ни коалиции от много партии, посочи Манев: „Как ме виждате мен до Марешки или Коцето Бачийски до Марешки? Няма как да..

публикувано на 08.06.21 в 15:56

Найденов: Имаме амбицията за трима депутати

С амбицията за три депутатски места, „Демократична България“ регистрира листата си за предстоящите избори. Водач в нея отново е Ивайло Мирчев, посочи вторият – Димитър Найденов. Незначителни корекции има в листата, Даниела Божинова е трета, Весела Грекова е четвърта, каза Найденов: „ Надяваме се на една по-позитивна кампания, на фона на..

публикувано на 08.06.21 в 14:11

ДПС - Бургас сигурни, че ще спечелят 3 мандата на парламентарните избори

ДПС в Бургаска област има амбицията да спечели 3 депутатски мандата на предстоящите избори на 11 юли. Партията се регистрира в РИК, а водачът на листата й Севим Али заяви, че са подготвени с изключително силен отбор от 28 души: „Пълна листа този път! На миналите избори тя беше с 26 души, сега са 28. Отбор структуриран изцяло от местни..

публикувано на 08.06.21 в 11:22

Павел Маринов напуска групата общински съветници, БСП Бургас публикуваха изявление

След като Павел Маринов обяви напускането на групата общински съветници от БСП,  ръководството на Общинския съвет на социалистите в Бургас публикуваха изявление, в което се казва: " Изявление  на ръководството на Общинския съвет на БСП Бургас Относно: изявление на общинския съветник, избран от листата на БСП -Бургас, за напускане на групата..

публикувано на 08.06.21 в 08:44

40% нови кандидати в листата на „Изправи се! Мутри вън!“

Коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ също регистрира листата си с кандидат-депутати от Бургаска област в Районната избирателна комисия.  Водач на листата остава Живко Табаков, на второ място отново е адвокатът Драгомир Ошавков.  Изненада има в третото място. Вместо Здравко Василев от Приморско, на трето място е юристът Николай Стоилов...

публикувано на 07.06.21 в 17:22