Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вещо лице: Постройката на плажа в "Росенец" не присъства в кадастралната карта до 2018 г.

Заседание по делото за двуетажната постройка на плажа в „Росенец“ се проведе днес в Бургаския административен съд. То е по жалба на дружеството „Стрейтлайн“. На днешното заседание беше изслушана съдебно –техническа експертиза, изготвена от вещото лице инж. Димитрина Стоянова.

Дружеството „Стрейтлайн“ обжалва издадения акт от Община Бургас за събаряне на двуетажната постройка, която се намира на плажа, в  близост до имота, свързван с Ахмед Доган. Според местната администрация, сградата е незаконна, тъй като строителят на обекта е „неизвестен“ и липсват необходимите документи за изграждането й.

Според адвоката на "Стрейтлайн" Иван Цанев, въпросната постройка е съществувала по времето, когато дружеството е закупило от "Лукойл" въпросния имот. Сградата обаче не фигурира в кадастралната карта до 2018 г., посочи вещото лице инж. Димитрина Стоянова. Адвокатът обясни, че лесопаркът в „Росенец“ е създаден около 1956 г. и от тогава е започнало строителство на почивни бази на много дружества в района. „Това строителство е извършвано с разрешението на тогава действащото законодателство“, поясни Цанев. Той посочи, че техническата документация тогава е била изготвяна и издавана от институт в София.

По време на заседанието стана ясно, че в Нотариалния акт от 2006. г, когато Лукойл продава имота на „Стрейтлайн“, има посочена помощна постройка от 42 кв. м. Не е ясно обаче дали тя е същата сграда, тъй като съвпада само по квадратура, но не и по документи.

Адвокат Цанев поиска да бъде назначена тройна експертиза. Мотивът беше, че заключението на вещото лице е непълно. Съдът не уважи искането и посочи, че изготвената експертиза е направена компетентно.

По делото обаче е необходимо да бъдат събрани още доказателства и затова следващото заседание е отложено за 14 юли. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Потушен е пожарът край "Сарафово" (ОБНОВЕНА)

Потушен е пожарът, който възникна по-рано през деня около бургаския квартал „Сарафово“, съобщиха от полицията.  Той е загасен от един екип на пожарната. Огънят възникна в ожънатата част на нива, близо до Военно -почивната база.

обновено на 30.07.21 в 16:18
Снимката е илюстративна

Окръжна прокуратура повдигна обвинение на тримата сели коноп край Брястовец

Окръжна прокуратура Бургас повдига овнинение, задържа за до 72ч. и ще внесе искане за задържане под стража спрямо три лица за държане на общо над 5266 гр. коноп за разпространение, както и за засяване и отглеждане  на 455 бр. конопени растения. Престъпленията са извършени при различни форми на съучастие. Според наблюдаващия прокурор, по..

публикувано на 30.07.21 в 13:29

Нива с марихуана край село Брястовец

Полицията задържа шестима за отглеждането на нива с конопени растения край с. Брястовец. На трима от тях са повдигнати обвинения, а мярката им за задържане е удължена за срок до 72 часа, информират от полицията. В сряда в селото служители от отдел „Криминална полиция” задържали семейство от с. Дъбник и 26 годишен несебърлия. Тримата обитавали..

публикувано на 30.07.21 в 12:43
Военни се включиха в потушаването на пламъците край Твърдица.

Три дни ще обработват тлеещи огнища над Твърдица

Локализиран е горският пожар над град Твърдица. Екипи от огнеборци продължават да следят за тлеещи огнища, тъй като рискът от ново разпалване е изключително голям, заради високите температури и вятъра, който духа в района. През целия ден продължи ликвидирането на вторични огнища в оградения с просеки периметър на пожара. В гасенето освен..

публикувано на 29.07.21 в 17:26
Снимката е илюстративна

Задържаха под стража за баща и син, издирвани от гръцките власти за трафик на хора

Бургаският апелативен съд потвърди марката за неотклонение „задържане под стража“ на баща и син от пловдивското село Съединение. Те са издирвани с Европейска заповед за арест от Апелативната прокуратура в Солун. Чрез заповедта се иска предаването на мъжете с цел провеждане на наказателно преследване срещу тях за две престъпления, извършени в..

публикувано на 29.07.21 в 11:55

Пожарът над Твърдица е локализиран

Локализиран и под контрол е горският пожар, пламнал във вторник североизточно от град Твърдица. В гасенето днес, освен огнеборци, горски служители и доброволци отново ще се включи военен хеликоптер, за да бъдат потушени и вътрешните огнища. Засегнати от стихията са над 550 декара, борова гора, към момента няма риск за местното население.  

публикувано на 29.07.21 в 08:11

КЗП с над 1050 проверки по кампания „Лято 2021“

В периода от 01.05 до 15.07.2021 г. Комисията за защита на потребителите е извършила над 1050 проверки по кампания „Лято 2021“. Около 200 инспекции са по жалби на потребители. Съставени са 35 акта за установяване на нарушения, като една част от проверките не са приключили към момента. Сред най-често срещаните оплаквания в жалбите се..

публикувано на 28.07.21 в 18:03