Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтича срокът за предложения за наредбата за къмпингуване

Снимка: dnevnik.bg

Срокът за предложения за проектонаредбата за къмпингуване извън регламентираните за това места изтича. (вижте подробности тук) Редица институции и експерти се обявиха против документа, публикуван на страницата на регионалното министерство.

Немалко несъответствия има в проекта за наредбата за къмпингуването по Черноморието, коментира Йоан Каратерзиян, председател на Камарата на геодезистите в България и част от сдружението „Да запазим Корал“. В нея има противоречия с други закони, поясни той:

„Има текстове, които регламентират, че можело да се ограждат, видиш ли, имотите. Пък по Закона за горите огради не могат да се поставят. Трябвало да бъдат на три метра, можело да заемат до 70%  от площта. Като имате предвид, че в зона „А“ строителството не може да бъде на повече от 20% от площта, да речем. Има ето такива глупости, ще ги нарека, без да се свеня, които са недопустими“, коментира той.

Не е спазена и законовата процедура да се изготви и публикува оценка за въздействие от наредбата, добави Йоан Каратерзиян. Именно тя би посочила всички подобни несъответствия.

С проектонаредбата се регламентира въпроса с нелегалното или свободното къмпингуване, посочи кметът на Созопол Тихомир Янакиев. В нея има и редица неясноти за нас, като общинска администрация, предвид контролните и документални функции, които се вменяват, поясни той:

Когато се вменяват нови отговорности и задължения на съответната администрация, тя трябва да има необходимия ресурс, за да може да е адекватна на очакванията, които са към нея и на отговорностите, които са ѝ вменени. Защото ще дойде време, в което ние, като кметове, ако нямаме ресурс да осъществяваме необходимия контрол, ще почнат да валят едни актове срещу нас. Тоест – държавата ще си измие ръцете отново с нас. Ако искат да има такава наредба, по този начин да бъде регламентирана, нека държавата да бъде така добра и да каже откъде ние да вземем ресурса, необходим за контрол. Защото това са едни четири месеца, в които ние трябва да отделим сериозен човешки ресурс, а и не само, за контрол на дейността по тази наредба“, посочи Янакиев.

Той добави, че регламент е необходим, защото много туристи почиват по този начин и спазват правилата, но има и доста такива, които не го правят.

Проектонаредбата е противоконституционна, корупционна и противоречи на смисъла на туризма, коментира Румен Драганов, председател на Института за оценки и анализи в туризма. Той, заедно с представители на още редица институции, се обявиха против документа и поискаха неговото оттегляне.

Корупционни, защото кметовете на общините, които са вносители и инициатори на идеите, които са вътре в тази наредба и техните главни архитекти, се чудят откъде да смъкнат допълнителни пари за всякакви такива практики, от които някой да иска от някой някакво разрешение и някаква бележчица, някакви неща и да се чувства виновен за това, че си живее живота. И това понеже го наблюдаваме години наред и видяхме какви унищожения направиха точно с корупционни схеми същите тези кметове и главни архитекти и никакво доверие по отношение на техните крупни идеи, като това – как да пречат на българския туризъм в частта къмпингувене“, коментира експертът.

За да се реши този проблем, трябва да се помисли като от хора за хора, посочи Румен Драганов. Тоест – да се върви в посока как да бъдат осигурени най-добрите условия за подобен вид туристи, добави той.

Интервюта с тримата можете да чуете в прикачените файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ръст на туристи от скандинавските страни, Великобритания и Германия очакват в Созопол

Ръст на туристите от скандинавските страни, Великобритания и  Германия се очаква тази година в община Созопол.  "Проблемът с кадрите стои и пред нас. Наистина е трудно да се намерят качествени кадри със заплащане, което да предполага конкурентноспособност на предлаганата услуга. За да оцелеем и да се развиваме като туристическа дестинация, ние..

публикувано на 19.04.24 в 08:05

Как ще финансират ремонта на пътя Царево - Малко Търново

Концепция за основен ремонт на пътя Царево - Малко Търново и мерки за облагородяване на туристически обекти ще бъде подложена на гласуване в интернет.  До 20 април всички заинтересовани ще имат възможност да се запознаят с нея и да попълнят кратка онлайн анкета, чрез която да я подкрепят или да направят коментари или възражения. Получаването на..

публикувано на 18.04.24 в 17:15

Икономическа полиция и НАП проверяват къмпинг "Тополи" в залива Вромос

Сектор "Икономическа полиция" и Националната агенция за приходите ще се включат в проверките на така наречения къмпинг "Тополи" в залива Вромос, съобщи областната администрация в Бургас. Това стана ясно след работна среща там на междуведомствената комисия. В Община Созопол, РИОСВ и Областна дирекция „Земеделие“ са образувани преписки относно неговата..

обновено на 18.04.24 в 15:20
Заседание на комисията по устройство на територията към Общински съвет-Бургас

Изграждането на жилищна сграда притеснява голям инвеститор в кв. "Мадика"

Голям инвеститор с притеснения относно строеж на 10-етажна жилищна сграда. Мястото е бургаският квартал „Мадика“, където „Сидоинвест“ има производствена база с инвестиция от 10 млн. лв. Ръководството е изпратило писмо до Общинския съвет на Бургас, а казуса обясни зам.-кметът по строителство Чанка Коралска по време на заседание на постоянната..

публикувано на 18.04.24 в 12:26

Зърнопроизводителите са изненадани от оставката на земеделския министър

Зърнопроизводителите са изненадани от оставката на земеделския министър Кирил Вътев. С тях не са водени разговори за евентуалния му наследник на поста. Според председателят на регионалната структура в Бургас - Николай Киров, предстои да се приемат още важни закони. Той определи като сполучлив мандата на Вътев и според него украинската помощ е..

обновено на 17.04.24 в 14:28

До юни ще е готов проектът на ОУП на община Царево

До началото на юни ще е готов проектът на Общия устройствен план на община Царево. Това заявиха проектантите на работна среща в общината с екипа на Националния център за териториално развитие, които по възлагане от регионалното министерство работят по проекта. От своя страна кметът Марин Киров сподели: ”Наясно сме с рестрикциите на всички..

публикувано на 17.04.24 в 09:46

Как бизнесът да получи до до 500 хил. лева за иновации: представят процедурата в Бургас

От 50 хил. до 500 хил. лева за разработване на иновации може да получат българските малки, микро и средни предприятия по процедура на Министерството на иновациите и растежа. Тя ще бъде представена на 17 април в Бургас, в „Морско казино“ от 10 часа, след което ще има панел за въпроси и отговори. Кандидатстването е до 15 май, а едно от..

публикувано на 16.04.24 в 15:58