Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бургас ще се разширява в района на „Изгрев“ и „Славейков“

Снимката е илюстративна.


Предвижда се разширяване на Бургас в района на кварталите „Изгрев“ и „Славейков“, местността „Мадика“ и около университета „Проф. д-р Асен Златаров“. Това посочи главният архитект на Общината Емил Бурулянов. По ОУП там могат да бъдат създадени както бизнес сгради, така и частично жилищно строителство. Покрай коронакризата се наблюдава и тенденция хората да инвестират в изграждането на къщи. Все по –предпочитан район за такъв тип строителство се оказва квартал „Крайморие“.

Като перспективни територии главният архитект Емил Бурулянов определи двете страни на пътя Бургас – Ветрен. Предстои изграждане на улична и ВиК инфраструктура зад бившия мол „Странд“, както и зад университета „Проф. д-р Асен Златаров“.

„Специално в района на университета „Проф. д-р Асен Златаров“, това ще бъде засилено и от изграждането на новата болница „Сърце и мозък“, която е готова на груб строеж в момента. Районът ще дръпне и по отношение на услуги, свързани със здравеопазването“, обясни той. Бурулянов допълни, че по отношение на квартал „Крайморие“ предстои изграждането на воден цикъл. „В момента също има дейности, които ВиК извършва, така че всички парцели, които са в дясно от централната улица в „Крайморие“, в един момент ще бъдат захранени с подходящата инфраструктура. Това също са райони, които за нас са важни за развитие. Специално там е повече в жилищното строителство“, поясни той.

Индустриалните и логистични паркове в Бургас също се развиват добре. „В Логистичен парк - фаза 2, която е в близост до детелината на ж.к. „Меден рудник“ по пътя Бургас – Созопол, в момента се преместват комуникациите на електросистемния оператор. Изграждат се нови стълбове за електроразпределение, за да могат да се освободят парцелите от старата инфраструктура. Парцелите са засипани, предстои апортирането на имотите в националната компания „Индустриални зони“. След това те вече също могат да излязат на свободния пазар. Това по принцип ще бъде една индустриална зона, в която ние търсим малко по-големи предприятия. Затова и самите парцели, които са обособени там са по-големи като площ“, обясни Бурулянов.

„Относно жилищното строителство, клиентите ни в момента предпочитат къщи, така че да са в зелена среда“. Това обясни архитект Събин Попов. „С повече помещения, с кабинет, за да могат да работят и индивидуално за всяко дете стая. Някои поставят соларни панели, най-вече тези, които предвиждат да имат басейн, защото той е много енергоемък. Поставянето на соларни батерии, когато имаш басейн е задължително, за да спестиш доста от електричество. Коронакризата доведе до драстично падане на лихвите. Хората започнаха да си теглят парите и да ги влагат в имоти, които са с по-висока стойност в бъдеще. Това са тип големи жилища и съответно къщи, поясни той. Като предпочитани райони за изграждане на къщи са Маринка, Ветрен, „Сарафово“, напоследък и „Крайморие“.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

10 села в община Тунджа и днес са с нарушено водоподаване

Повече 10 села в община Тунджа и днес са с нарушено водоподаване, заради аварии.  От ръководството на общината заявиха, че от следващия месец ще предоставят своя техника на Вик- дружеството само срещу заплащане. С ниско налягане или изцяло без водозахранване всекидневно остават около една трета от населените места в общината. Заради..

публикувано на 27.09.21 в 15:16
Луна Йорданова

"Булевард Демокрация" - на 27 септември

Цяла България днес (добре де, една част от нея, 30%, стари 50, както казваше Румен Белчев) коментира поредната кандидатура за президент – на певицата Луна. И не разбирам защо така я нападат тази усмихната жена. Тя целенасочено изпълнява това, което обеща – че ще се кандидатира. Колко политици могат да се похвалят с това? Въобще – след „русата жена,..

публикувано на 27.09.21 в 14:56

Община Болярово подпомага и тази година домакинства с дърва за огрев

Община Болярово за поредна година осигурява от горския си фонд дървесина за нуждащите се хора, на цена от 32 лв за кубик.  Зимният период е труден за преживавяне, но най-вече за тези, които са в пенсионна възраст, каза за БНР Бургас заместник-кметът на Болярово Нина Терзиева: „От общинския горски фонд осигуряваме дърва за..

публикувано на 27.09.21 в 14:41

Цената на дървата за огрев се повиши

Изключително бързо се изчерпва малкото налично количество дърва за огрев в пунктовете в Бургас. Цената е повишена с 20 лева за тон,  от средата на месеца. През лятото тя е била около 170 лв/т. С първите по-хладни дни зачестяват и заявките, които се бавят, защото няма редовни доставки на дървесина от Странджа. Трудно се наемат и хора,..

обновено на 27.09.21 в 13:23

Обновяват детски кът в "Изгрев"

Община Бургас обновява детски кът в комплекс „Изгрев“. Той се намира в близост до обновената „Петко Задгорски“.  Жителите на района са отправили искане пространството да бъде обновено приоритетно.  Детският кът ще смени изцяло облика си до края на октомври. Там ще бъдат монтирани нови уреди за игра, настилката ще бъде обновена, ще бъдат поставени нови..

публикувано на 27.09.21 в 12:18

Възстановено е движението по пътя Слънчев бряг-Баня

Възстановено е движението по път I-9 Варна - Бургас от км 198 до км 199, в участъка Сл. бряг - Баня. Това информират от Агенция пътна инфраструктура Там придвижването се осъществяваше временно в една лента, заради пътен инцидент.

обновено на 27.09.21 в 10:35

Дарителска кампания за църква в село Стара река

Дарителска кампания за доизграждането на храма "Св. Вмчк. Димитър"  в ямболското село Стара река организира църковното настоятелство. Необходими са около 60 000 лева. Градежът на православния храм започва още през 2009 година, но поради липса на средства, остава на етап "груб строеж", уточни кметът на селото Нина Колева. Преди седмица..

обновено на 27.09.21 в 07:26