Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири нови кемпер стопа около Бургас привличат мобилни туристи

| обновено на 11.08.21 в 14:45
2
Снимка: Община Бургас

Бургас е задължителна спирка на път за Южното Черноморие за туристи с кемпери и каравани, но до момента нямаше такива зони, където да спрат, починат и да разгледат града. С 38 места в четири зони от общината обявиха, че полагат началото на условия за този вид туризъм. Те се намират на пристанищата в квартал „Сарафово“ и на рибарското селище „Ченгене скеле“, на лодкостоянката в „Крайморие“ и в квартал „Минерални бани“. Живко Иванов, отговорник за спортните имоти на Бургас посочва:

"Идеята беше да привлечем един малко по-различен вид туристи. Стори ни се доста подходящо на самите рибарски пристанища да бъдат обособени такива места за временно спиране за 1-2 нощувки на кемпери. Проверихме какви са нуждите на този тип туристи и се опитваме да създадем подходящи условия. В "Минералните бани" мястото е до съществуващия плувен басейн, който от тази година е с минерална вода. 10 са местата там с ток, вода и мястото за изхвърляне на химически тоалетни. Предстои откриването на пристанище "Ченгене скеле"-има кафе и детска площадка, малък плаж. На някой от местата има достъп до интернет."


Нощувката към момента ще струва 10 лева, уточни Иванов. Осигурен е достъп за хора с увреждания, а туристите са „Добре дошли“ с домашните си любимци. Зоните ще ползват целогодишно.

Имаше необходимост от подобна стъпка, коментира Стефан Баев от Бургас, който е собственик на кемпер от 5 години:

"Когато се прави кемпер стоп, е задължително да има канал за сивите води, за измиване и почистване на химически тоалетни, ток и вода. Не на последно място е важна цената, защото сме свидетели последните години у нас на къмпинги и кемпер стопове с различно ниво, но еднаква цена. За кемпер стоп около град като Бургас съществена е логистиката-да има в близост магазини, заведения, за чуждите туристи и какво да разгледат.  Но най-важното е поддръжката в последствие-дано община Бургас да поддържа тези места и да ги развива."

Увеличаването на кемпер стоповете у нас приветстват и от единствения специализиран портал Camping.bg. Веселин Вълев отбелязва:

"Изключително радостно е, че една община в България започва да обръща внимание на този тип туризъм. Една друга морска община-Шабла направи няколко бивака, но от миналата година, мисля че, вече не ги поддържа, така че в момента Бургас е лидер сред местните власти в този вид туризъм. Най-малкото това е символичен жест и ход-непрекъснато се говори за проблемите със свободното къмпингуване, критикува се, че няма достатъчно места, където да се отсяда на къмпинг или караваните да спират на стопове, но вече има." 

Това, което все още не достига на българските къмпинги и кемпер стопове, е инвестицията в инфраструктура, добавя Вълев. 

Около 100 са къмпингите у нас. Близо 50 са по Черноморието, като 2/3 от тях са на юг. Място за кемпер или каравана плюс двама възрастни това лято на морски къмпинг излиза между 35 и 55 лева за нощ. Наемът на кемпер, според състоянието му и предлаганите екстри, е между 50 и 150 евро на ден. 

Повече чуйте в звуковите файлове. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

Свързани новини

Обособиха 4 кемпер зони в Бургас

4 кемпер зони са обособени на територията на Бургас, информират от Общината. Те се намират на пристанището в кв. „Сарафово“, кв. „Минерални бани“, рибарско пристанище „Ченгене скеле“ и лодкостоянка „Крайморие“. 15 каравани могат да паркират в..

публикувано на 10.08.21 в 12:14
ВИЖТЕ ОЩЕ
Южният плаж на Приморско

В Приморско се радват на добър летен сезон

Община Приморско спечели проект за въвеждане на енергоспестяващи мерки за сградата на общинската  администрация. С подобренията тя ще бъде по-ефективна и устойчива. Стойността на проекта е в размер на малко над 842 хиляди лева без ДДС. Летният..

публикувано на 12.07.24 в 12:28
Димитър Николов, кмет на Бургас

Финансовото състояние на Бургас е по-добро от средното и за страната, и за областните центрове

Многобройни външни икономически и политически фактори са оказали натиск върху бюджета на Община Бургас за 2023 година, но въпреки тях тя е запазила финансовата си самостоятелност. Това посочва кметът Димитър Николов в доклада си към отчета за..

публикувано на 11.07.24 в 15:03
Габриела Руменова

Най-често туристи сигнализират за некоректни агенции и неправилно описани хотели

Спорове свързани с туристически агенции за промяна на дата на пътуване или погрешно описание на хотел, са част от сигналите подадени до момента в платформата "Ние потребителите". Когато възникне несъответствие трябва да се направят компромиси и от..

публикувано на 10.07.24 в 12:28

Бургас трябва да инвестира в образование и привличане на млади хора

Бургас трябва да инвестира в образование и привличане на млади хора, за да развива потенциала си. Според  Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика г рада има нужда от още повече млади хора и таланти. Образователните показатели..

публикувано на 10.07.24 в 10:44

Удължават срока за прием на документи за интервенции в агроекологията

До 30 септември се удължава се срокът за предоставяне допълнителни документи за част от интервенциите в областта на агроекологията. Това предвижда публикуваният за обществено обсъждане проект на Наредба за изменение  на Наредба № 10 от 2023 г. за..

публикувано на 10.07.24 в 08:24

Евтим Милошев: По Черноморието има предложения за всекиго, дори за най-капризните

По Черноморието има предложения за всекиго - и за най-капризните туристи, и за най-платежоспособните. Има великолепни места.  Това каза в предаването "Пътувай с Хоризонт" служебният министър на туризма Евтим Милошев и уточни: "Това не е благодарение..

публикувано на 07.07.24 в 14:28

Средните добиви при пшеницата и ечемика са по- ниски в сравнение с миналата година в ямболска област

Приключва прибирането на зърнената реколта в Ямболска област.  Заради засушаването добивите са по- ниски, както при ечемика, така и при пшеницата, отчитат от областната служба „Земеделие“. От декар тази година са прибрани средно по 525 кг пшеница и 560..

публикувано на 06.07.24 в 13:28