Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Жителите на Зидарово сами ремонтираха църквата си

Снимка: БГНЕС

Българи, роми и етнически турци заедно с дарения и доброволен труд спасиха храма в странджанското село Зидарово. Благодарение на обединените усилия на хората от селото, църквата е оцеляла вече близо два века. 

Църквата "Св. Георги" в село Зидарово започва да се руши заради подпочвени води. През 2016та храмът е в окаяно състояние. Тогава местни жители правят инициативен комитет за спасяването му. Включват се всички с труд или средства.

"Храмът бе в окаяно състояние, имаше влага и мухъл, хората стояха с чедъри в храма. Първата ми цел бе да оправим покрива. Така започнахме с пет момчета, които оправиха покрива", спомня си Сийка Калайджиева, председател на ИК. Това лято бе направен и дренаж на храма.

Сега предстои ремонт на камбанарията. "След като има човек добро сърце, той е добре дошъл. Един храм е като един дом, а ако не се върши нещо в него, се събаря. Смисъла е хората да бъдат обединени от една кауза", каза отец Стилиян. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова програма за въздуха ще намалява ФПЧ в Бургас

Програмата е изготвена с еврофинансиране и обхваща единствено и само фини прахови частици (ФПЧ) с размер 10 микрона. Той предвижда 128 мерки за намаляването им в Бургас, чиято обща стойност е около 320 милиона. Община Бургас е изпълнявала няколко програми досега в тази посока, отчете Николина Илиева от екипа, разработил проекта. При предишните..

обновено на 29.11.21 в 17:05

Новият пристан на Острова е вече с Акт 15

Новият пристан на Острова е вече с Акт 15. Той бе подписан днес от  областният управител проф. Мария Нейкова. Така се удостоверява приключване на строително-монтажните работи по първия етап от проекта, който касае удължаване на съществуващия пристан с 5 м. в южна посока. Изграждането на каменно-насипна буна, бронирана с тетраподи, както и на част от..

публикувано на 29.11.21 в 16:12

Пристанищата в Бургас възстановиха своята дейност

Пристанищата в Бургас възстановиха своята дейност в 15:10 часа, след като силният вятър утихна и те бяха отворени. 20 сигнала за паднали дървета и клони са подали бургазлии на дежурния телефон в общината до обяд. На тях са реагирали бързо от сектор „Зелена система“ и са отстранени от местата където са рухнали. Близо 7 часа беше спряна..

публикувано на 29.11.21 в 16:05

Силният вятър в Ямбол събори дървета и клони

Силният вятър в Ямбол събори дървета и клони, в общината са получени над десетки сигнали, има нанесени  щети и на леки автомобили. На моменти поривите на вятъра достигнаха до 100 км в час. От сутринта централните улици и алеите в градския парк са осеяни със съборени клони. Подаден е сигнал за счупени стъкла на апартамент в централната..

публикувано на 29.11.21 в 15:46

Подкрепете бургаските младежи в съревнование за доброволци

Подкрепете бургаските младежи в инициативата на Министерството на младежта и спорта: „Доброволец-мисията (Не)възможна“. В навечерието на 5-ти декември – Международен ден на доброволеца, Министерството на младежта и спорта ще отличи най-изявените активни млади хора, обогатели изминалата година с качествени инициативи и позитивни примери. Представители на..

публикувано на 29.11.21 в 15:44
пиратки

"Булевард Демокрация" - на 29 ноември

От години тече дискусия относно използването на пиратки и дръга пиротехника по празниците. Знаете – средностатистическият нашенец не направи ли малка Кербала на Коледа, не са му светли празниците. И докато тук само дискутираме, то в София вече решават кардинално проблема. Столичната община изготвила наредба, че пиратки може да се гърмят само на..

публикувано на 29.11.21 в 14:56

Награждават бургаските писатели в навечерието на Никулден

В навечерието на  Никулден по традиция ще бъдат отличени бургаските писатели, издали книга през 2021 година. Годишният преглед на литературната продукция ще се проведе на 3 декември, петък, в Културен дом НХК. Официалната церемония по връчване на престижните награди „Пегас“, „Христо Фотев“ и „Петко Росен" започва от 18.00 часа в зала „Тончо Русев”...

публикувано на 29.11.21 в 14:45