Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвместна инициатива между бургаския съд и СУ „Йордан Йовков“

С открит урок за наказателния процес и етапите на неговото протичане започна Образователната програма на бургаските Окръжен и Районен съд в Средно училище „Йордан Йовков“, в началото на новата 2022 г. С тази инициатива стартираха съвместните дейности на двата съда с училището, което е иновативно в страната с откриването на специалност „Съдебна администрация“.

Директорът Анна Пенева приветства гостите от съда, като изрази надеждата си за бъдещите ползотворни сътрудничества. С подкрепата на Окръжен и Районен съд – Бургас и практическа подготовка, училището ще подготвя съдебни служители с професионално направление.


Районният съдия Тодор Митев представи пред осмокласниците наказателния процес от внасянето на обвинителен акт от държавното обвинение в съда, през етапа на досъдебното производство, събирането на доказателства и преминаването в съдебна фаза. Лекторът разясни мястото на разследващите органи, благодарение на чиято работа криминално-проявени лица биват привличани като обвиняеми. „Крайния съдебен акт е присъда, с която подсъдимият да бъде признат за виновен или невинен, която се произнася след като съдът е преценил фактите и събраните по делото доказателства“, коментира съдия Митев. Съдията разглежда дела и решава правни спорове, като изслушва страните и свидетелите по делото, представените доказателства, определя мярка за неотклонение, ако е необходимо. Магистратът разказа на учениците и за инстанционния контрол в правораздавателната ни система.


Учениците получиха като подарък малка книжка – Конституцията на Република България и образователни материали представящи органите на съдебната власт, съдилищата, прокуратурата и следствените отдели, осигурени по програмата от Висшия съдебен съвет.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
снимката е илюстративна

4 дни Бургас ще е без топла вода

Заради извършването на ремонт на главния топлопровод в Бургас, се налага прекъсването на топла вода  към всички абонати на дружеството.  Топлоподаването ще бъде спряно от 00:00 часа на 11 август до 20:00 часа на 14 август. 

публикувано на 02.08.24 в 15:41

Ръст на заболелите от салмонелоза в Ямболска област

Броят на заболелите от салмонелоза в Ямболска област е многократно по- голям в сравнение с миналата година, отчитат от Регионалната здравна инспекция. С инфекцията от началото на годината са регистрирани 22–ма заразени. За сравнение, миналата година за шестмесечието, в областта е имало сам три случая на салмонелоза. Броят на болните расте в цялата..

публикувано на 02.08.24 в 13:30

Проблем с влаковете в участък от Подбалканския железен път

Въпреки сутрешното съобщение на сайта на БДЖ, че движението на влакове в участъка Долно Камарци - Мирково по Подбалканския железен път е възстановено, в момента влаковете отново не се движат, а хората от пътническите влакове се извозват с автобуси. Бързите по направлението Бургас отново са пренасочени през Пловдив. Композициите се движат със закъснения..

публикувано на 02.08.24 в 12:54

Жегата прогони попчето и скорпида, появиха се екзотични риби

Рекордно високи температури на морската вода до 30 градуса отчитат рибари по южното Черноморие това лято. Екстремно горещото време, съчетано с анормални продължителни северни течения е причина рибата да бяга навътре в морето. Липсват типичните за този период попчета и скорпид, за сметка на това вече се лови дребен паламуд, навлизат и екзотични..

обновено на 02.08.24 в 12:40

Деца от Ямбол помагат на Воден и Крайново

Деца от Ямбол помагат на Воден и Крайново. „Огнената стихия трудно се овладява.“, това каза кметът на община Болярово Христо Христов, посрещайки децата в село Воден. Децата собственоръчно са изработили продукти. Организирали са базар, и събраните средства дариха на хората в пострадалите села.  Кметът поговори с децата за стихията, която превзе Воден и..

публикувано на 02.08.24 в 10:37

Разработеният ОУП на община Камено: Нови зони в регулация и индустриални паркове

Разрастване на Камено и редица съставни селища, повече места за промишлени зони, разширение на гробищни паркове са част от заложените параметри в проекта за общ устройствен план на общината. Отразени са редица искания на граждани. Предложения за бъдещи инвестиционни намерения и идеи могат да се подават до 20 август.  Представеният пред..

публикувано на 02.08.24 в 08:15

21 заявления за финансова помощ са подадени от жители на Крайново, Воден и Горска поляна

21 заявления са подадени от жители на селата Крайново, Воден и Горска поляна, чиито къщи бяха засегнати при пожарите последния месец, съобщават от Община Болярово. Общо право на финансова помощ имат 59 души.  Служителите на Агенция „Социално подпомагане“  приемаха документи вчера в населените места .  „По време на приемните на терен 12 собственици на..

публикувано на 02.08.24 в 08:13