Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Жечо Станков: Липсват компенсации за предприятията, които не отвориха заради скъпия ток

Жечо Станков
Снимка: БГНЕС

„Трябва да подкрепим българските потребители, малкият и среден бизнес, индустрията и всички, които страдат от високата цена на енергията. Най-важното е, че в нашето предложение има посочени източници на финансиране. Цената на тока е висока, трябва навреме да се дадат компенсации, а те липсват до момента. Ние сме парламентарна република и няма как да чуваме обяснения, че МС може да прави нещо. Още преди 2 месеца предложихме мерки, но те вече не са работещи, затова предлагаме нови“, заяви народният представител от ГЕРБ-Бургас Жечо Станков по време на дебатите по проекта за въвеждане на компенсаторен механизъм за небитови крайни клиенти на електроенергийния пазар. Искането бе внесено от Делян Добрев, Жечо Станков и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС. Те предложиха министърът на енергетиката и министърът на финансите да изготвят механизъм за компенсиране на небитовите крайни клиенти с размер до 75 % от разликата между прогнозната пазарна цена, определена в решение Ц-27 от 1 юли 2021 г. КЕВР и средномесечната цена "ден напред" на платформата на Българската независима енергийна борса (БНЕБ), уточняват от партията.

„Сметките за електроенергия са непосилно високи – голяма част от българските предприятия не отвориха този месец. Хората са вкъщи, ползват по задължения отпуск, част от тях неплатен. Още в началото на февруари ще се види огромния ръст на цените. Цената на хляба ще продължи да расте. За да стигне хляба до нас, той минава и през земеделците. Те са купували торове на едни цени, в момента те са двойни и тройни“, посочва още от трибуната Жечо Станков в отговор на реплики на други народни представители. 

Според него, няма как да се анализира месец януари чрез първата му седмица, която е почивна. „Потреблението е с 2,5% повече отколкото миналата година. Реализираната цена на борсата ден напред – от вчера за днешния ден е 400 лв. При средна цена за месец декември 430 лв. Не искам да деля потребителите на битови и небитови – защото цената на природния газ не се използва само от бита за отопление и охлаждане. Той се използва от българските производители. За декември бизнесът не е получил и стотинка, не сме видели писмен документ за компенсации и механизъм. Очаква се тези високи цени да продължат и във второто тримесечие“, допълни още бургаският депутат от ГЕРБ.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентската двойка Радев-Йотова встъпва в длъжност за втори мандат

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова днес встъпват в длъжност за втори мандат с тържествена церемония на площад „Свети Александър Невски“ в София. 21 артилерийски салюта и камбанен звън ще отбележат началото на мандата на преизбраната президентска двойка. Президентът Радев ще приеме почетния строй на представителните части на..

публикувано на 22.01.22 в 08:34

Депутатът Деница Николова: С какви темпове работят МРРБ и АПИ за ключови пътни проекти в област Бургас?

„МРРБ и АПИ трябва експедитивно и без забавяне на процедури да положат усилия ключови пътни отсечки в област Бургас да бъдат рехабилитирани. А чрез интегрирани териториални инвестиции в Югоизточен район за планиране да се изградят и нови артерии. Не става въпрос просто за ремонт и асфалт, а за привличане на инвестиции, насърчаване на туризма и подобрява..

публикувано на 20.01.22 в 14:11

Васил Александров встъпи в длъжност като областен управител на Ямбол

Завършване строителството на новата болница в Ямбол и подобряване на пътната инфраструктура са сред приоритетите на новия областен управител Васил Александров. Той официално встъпи в длъжност и се запозна със служителите на администрацията.  Привличането на инвестиции в региона и по-тясно взаимодействие между бизнеса и учебните заведения на..

публикувано на 18.01.22 в 07:35
Министерски съвет

Правителството назначи нови осем областни управители

Министерският съвет прие решение, с което назначи нови 8 областни управители в Габрово, Ловеч, Монтана, Перник, Силистра, Стара Загора, Шумен и Ямбол. Със същото решение се освобождават заемащите досега съответните длъжности. За областен управител на област Ямбол е назначен Васил Александров . Той е магистър по „Международни икономически отношения“ и..

публикувано на 17.01.22 в 16:50

Стойко Танков ще съдейства за ремонт на мостово съоръжение край Черноморец

Областният управител Стойко Танков посети днес община Созопол, където се срещна с кмета  Тихомир Янакиев и с кмета на град Черноморец Росен Деспов. Поводът за посещението е обезпокоителното положение на пътен участък около Черноморец, за което областният управител беше информиран от кмета на Созопол. По време на срещата, на която присъства и..

публикувано на 17.01.22 в 16:37

ЕК одобри българската схема от 30 млн лв. в подкрепа на туристическия бранш

Европейската комисия одобри българска схема в размер на 15,3 милиона евро (30 милиона лева) в подкрепа на предприятията, извършващи дейност в туристическия сектор, засегнати от пандемията от коронавирус. Мярката беше одобрена съгласно  Временната рамка  за държавна помощ. Помощта по схемата ще бъде под формата на преки безвъзмездни средства. За да..

публикувано на 17.01.22 в 14:00

Нуждаем се от ускорено приемане на Интегрираната стратегия за Югоизточния регион

По време на парламентарния контрол народната представителка  Деница Николова попита министъра на МРРБ Гроздан Караджов какви усилия полага ресорното министерство и новото правителство за бъдещи, ключови   проекти за Бургас и региона.Докъде е стигнало приемането на проекта за Интегрирана териториална стратегия за развитието на Югоизточен район..

публикувано на 14.01.22 в 11:29
Подкасти от БНР