Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жечо Станков: Липсват компенсации за предприятията, които не отвориха заради скъпия ток

Жечо Станков
Снимка: БГНЕС

„Трябва да подкрепим българските потребители, малкият и среден бизнес, индустрията и всички, които страдат от високата цена на енергията. Най-важното е, че в нашето предложение има посочени източници на финансиране. Цената на тока е висока, трябва навреме да се дадат компенсации, а те липсват до момента. Ние сме парламентарна република и няма как да чуваме обяснения, че МС може да прави нещо. Още преди 2 месеца предложихме мерки, но те вече не са работещи, затова предлагаме нови“, заяви народният представител от ГЕРБ-Бургас Жечо Станков по време на дебатите по проекта за въвеждане на компенсаторен механизъм за небитови крайни клиенти на електроенергийния пазар. Искането бе внесено от Делян Добрев, Жечо Станков и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС. Те предложиха министърът на енергетиката и министърът на финансите да изготвят механизъм за компенсиране на небитовите крайни клиенти с размер до 75 % от разликата между прогнозната пазарна цена, определена в решение Ц-27 от 1 юли 2021 г. КЕВР и средномесечната цена "ден напред" на платформата на Българската независима енергийна борса (БНЕБ), уточняват от партията.

„Сметките за електроенергия са непосилно високи – голяма част от българските предприятия не отвориха този месец. Хората са вкъщи, ползват по задължения отпуск, част от тях неплатен. Още в началото на февруари ще се види огромния ръст на цените. Цената на хляба ще продължи да расте. За да стигне хляба до нас, той минава и през земеделците. Те са купували торове на едни цени, в момента те са двойни и тройни“, посочва още от трибуната Жечо Станков в отговор на реплики на други народни представители. 

Според него, няма как да се анализира месец януари чрез първата му седмица, която е почивна. „Потреблението е с 2,5% повече отколкото миналата година. Реализираната цена на борсата ден напред – от вчера за днешния ден е 400 лв. При средна цена за месец декември 430 лв. Не искам да деля потребителите на битови и небитови – защото цената на природния газ не се използва само от бита за отопление и охлаждане. Той се използва от българските производители. За декември бизнесът не е получил и стотинка, не сме видели писмен документ за компенсации и механизъм. Очаква се тези високи цени да продължат и във второто тримесечие“, допълни още бургаският депутат от ГЕРБ.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Големият въпрос е дали Калин Стоянов ще присъства в списъка с министри

Живеем в непредсказуема ситуация и големият въпрос е дали името на Калин Стоянов ще присъства в списъка с имена на министър-председателя. Това коментира в Бургас председателят на партия "Възраждане" Костадин Костадинов. От партията не са оптимисти за съставянето на кабинет,  тъй като той ще повтори състава на сегашния. "Ако Калин Стоянов бъде..

публикувано на 22.08.24 в 15:01
Димитър Главчев

Главчев със срок за нов кабинет до понеделник, при успех - избори на 27 октомври

Изборите ще са на 27 октомври, ако избраният за служебен премиер Димитър Главчев успее да състави нов служебен кабинет. Това обяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Главчев. "Няма от какво да се срамувам от работата на правителството, на което все още съм служебен премиер", каза Главчев.  Радев даде срок до понеделник на Димитър Главчев..

публикувано на 22.08.24 в 13:12
Димитър Главчев

Президентът реши: Главчев продължава да е премиер

Настоящият служебен премиер Димитър Главчев ще остане на поста. Това е решението на президента Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В 12.00 часа държавният глава ще приеме Главчев в президентската институция, за да му възложи да предложи състав на служебно правителство.

публикувано на 22.08.24 в 10:16
Димитър Главчев

Главчев потвърди: Готов съм да съм следващ служебен премиер, няма пречки

"Имам готовност да съм кандидат за следващ служебен премиер. Няма пречки". Това заяви сегашният служебен премиер Димитър Главчев след срещата с президента Радев. Попитан дали ще остави като вътрешен министър Калин Стоянов, Главчев беше лаконичен - все още не му е връчен мандат за съставяне на служебен кабинет. "Не сме коментирали подробности. Тече си..

публикувано на 21.08.24 в 12:11

Министрите заседават след неуспешния опит за ново служебно правителство

Президентът Румен Радев продължава процедурата по назначаването на нов служебен кабинет по новите правила в Конституцията. Днес, държавният глава ще разговаря с потенциалните кандидати, които могат да бъдат назначени за служебни премиери. В понеделник той отказа да подпише указ за назначаването на правителство с премиер Горица Кожарева, заради..

публикувано на 21.08.24 в 09:12

Без решения завърши заседанието на Централното оперативно бюро на ДПС в "Росенец"

Без решения завърши заседанието на Централното оперативно бюро на ДПС. На срещата в лятната резиденция на Ахмед Доган в парка "Росенец" е обсъдено, че служебният кабинет, който предстои да бъде съставен, трябва да е без зависимости.  От ДПС заявиха, че подкрепят президентската институция като важна и легитимна. Не е ясно дали на заседанието днес е..

обновено на 20.08.24 в 18:22

Димитър Найденов: Политическите процеси се катализират от войната между Пеевски и Доган

Политически процеси, на които сме свидетели в момента, се катализират от войната между Делян Пеевски и Ахмед Доган. Тезата е на бургаския депутат от „Да, България“ Димитър Найденов. Когато президентът извърши определено действие, аз винаги се питам къде е неговия интерес и дали то не е свързано с популяризираните в общественото пространство тези..

публикувано на 20.08.24 в 16:08