Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

С гордост:

Бургазлийката Милена Лафчиева участва в проекта "Аз съм Българка!"

Родолюбивата инициатива е на габровския фотограф Радослав Първанов

5
Милена Лафчиева
Снимка: Радослав Първанов

Бургазлийката Милена Лафчиева участва в проекта „Аз съм Българка“ на фотографа Радослав Първанов. В него той снима красиви момичета облечени в народни носии на различни места в страната. През миналата година беше осъществена третата част на проекта. В предишните 2 части участваха бургазлийките – Стефани Джунгурдян и Яна Пенчева. Снимките с Милена са били през миналата година на две места - в Дряново и в Странджа.

Милена е родена и израснала в Бургас, доктор по политология е. В семейството й се ценят българските традиции и обичаи. В патриотичен дух тя иска да възпита и дъщеря си, която е на 1 месец и се казва Теа.


„За проекта на Радо научих от едно телевизионно предаване в което той участваше и разказваше за „Аз съм Българка!“След това прочетох повече в социалните мрежи за изискванията за участие и кандидатствах. Тъй като бях на границата на възрастта за участие, не се надявах да бъда избрана! Изключително съм благодарна, че бях одобрена и че имах възможността да участват в проекта и да изпитам тази невероятна емоция и магия!“, разказа Милена Лафчиева.   

Тя сподели, че не може да обясни с думи чувствата, които е изпитала, когато облича носия на над век и прекрачва прага на Лафчиевата къща в Дряново. Това е бил дом на нейни родственици, всъщност родът Лафчиеви след преселването си от Беломорска Тракия се разделя на две, едната част тръгва към Дряново, а друга част остава в Тополовградско / тя е от този клон /.


„Изпитах гордост! Беше много интересно и времето на снимките отлетя много бързо. Снимахме през лятото , в различните части на къщата, която е уникална и е изградена без пирони. В нея се намира Историческия музей на Дряново“, разказа Милена.

Втората част от снимките е била в село Бръшлян в Странджа.


Беше магично! Влязохме в една от къщите и видяхме носия на стената, а бабата която живееше там ни разказа, че я пази за внучката си. Тук времето е спряло и се пази патриотичния дух на българското!“, разказа още бургазлийката. 

Още от емоциите при снимките може да чуете в звуковия файл: 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дочка Савова: В групата "Купи подарък" има много любов, подкрепа и позитивна енергия

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата  Купи подарък от майка на дете с увреждане . В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с..

публикувано на 22.05.22 в 15:00
доц. Светла Далакчиева

Светла Далакчиева - колекционерът на пясък от цял свят

Светла Далакчиева е главен уредник в Природонаучния музей, тя е и доцент и преподавател по „Екология“ в бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Далакчиева е и инициаторът  за събиране на пясък от цял свят. Началото на  колекцията е поставено през 2014 година и до днес в нея има 650 образци. Има зелен пясък от..

публикувано на 22.05.22 в 14:20

Оперната прима Таня Иванова: Мечтая само да правим красива музика

Сопраното Таня Иванова гостува през тази седмица на сцената на бургаската опера в ролята на Тоска от Пучини. Тя беше откровена за музиката и живота и в предаването на БНР – Бургас „Ева в неделя“. Оперната  прима е завършила  музикално училище "Любомир Пипков" и по-късно музикалната академия "Панчо Влодигеров" в гр.София...

публикувано на 22.05.22 в 13:20

Ченгене скеле, Акве Калиде и Остров "Св. Анастасия" се включват в Нощта на музеите

КТК "Ченгене Скеле", ТК "Акве Калиде" и ТК Остров "Света Анастасия" се включват в инициативата "Европейска нощ на музеите" на 21май (събота) с богата програма и много възможности за бургазлии и гостите на града. Рибарско селище Ченгене Скеле ще предложи беседа и посещение на музейната си експозиция с вход свободен. Беседите ще се проведат..

публикувано на 21.05.22 в 09:30

Представят "Светът в зрънце пясък" - колекция от пясъци от цял свят

Природонаучният музей ще се включи в Нощта на музеите тази събота, 21 май с представянето на нова постоянна експозиция под надслов „Светът в зрънце пясък“. Тя представя колекция от крайморски пясъци от цял свят, която музеят събира вече 8 години, съобщи главният уредник Светла Далакчиева: „ Каним ви на едно вълшебно пътешествие..

публикувано на 19.05.22 в 09:00

Десислава Парушева превръща скучните шапки в летни капели с цветя

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата  Купи подарък от майка на дете с увреждане . В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания.  В..

публикувано на 14.05.22 в 21:33

Битки между гладиатори и бойна езда - част от атракциите на средновековия събор в Туида

В късноантичната и средновековна крепост „Туида“ в Сливен започна двудневния шести Средновековен събор „Помни славата“. Гладиаторски битки, битки между рицари, бойна езда и възстановки на битки са само част от атракциите по време на фестивала. Тазгодишното издание се посвещава на 40-годишнината от началото на археологическите проучвания на крепостта...

обновено на 14.05.22 в 20:26