Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Иван Алексиев, кмет:

Каменар ще е с ключова роля в развитието на Община Поморие

| обновено на 26.01.22 в 16:39
Общинският съвет в Поморие подкрепи единодушно желанието на Каменар да стане квартал на града. 15 съветници гласуваха "за" откриването на административната процедура.

Разяснено ли е на жителите на Каменар, че присъединяването на населеното място към града ще доведе до промяна в такса смет и битови отпадъци? Каква е причината процедурата за присъединяване през 2015 г. да не бъде завършена?“ – с тези два въпроса общинският съветник от БСП Никодим Стоянов откри дебата.

През 2015-та година бе задействана процедура, но по същото време общината кандидатства по Програмата за развитие на селските райони за ремонт на пътя Поморие - Каменар до разклона за Каблешково. Администрацията е изрично предупредена, че ако пътят стане вътрешноградски, проектът няма да получи финансиране. Местните хора са помолени до изчакат изпълнението на ремонта. Междувременно обаче се оказва, че е изтекъл 5-годишният законов срок за процедурата и тя трябва да започне отначало. Инициативата сега е подкрепена от подписите на 125 души от 300 жители, но в населеното място са разделени относно ползата за развитието на Каменар, показа анкета на БНР-Бургас:

„От една страна ще е по-добре, от друга ще има завишение на данъците. Очакваме като квартал да има повече полицейско присъствие. Ще се вдигне и цената на имотите. И сега Каменар се развива - построиха се маса къщи, идват нови богати хора."

"Никой не иска да става гражданин. Не виждаме преимущества. Ще има един автобус - кой ще пътува с него?"

"Сега ни излизат документи за смяна, питахме в полицията и казаха, че като станем квартал на Поморие, пак ще трябва да ги сменим. Кметът каза, че ще е безплатно. Как ще стане тази канализация? Пътят трябва да се разкопае, а той не трябва да се пипа 10 години по договор. Минералната вода е към държавата. Щяха аквапарк да правят. Плюсовете ще са за хора с парцели."

Данъчната оценка на имотите в Каменар е ниска и с приетото зониране на таксите за различните райони на Поморие завишението няма да е толкова съществено, увериха от Община Поморие. Затова пък, посочи кметът Иван Алексиев, с реализацията на пътя Поморие-Каменар цените на имотите са се вдигнали от 20 лева на квадратен метър до 20-30 евро. В момента тече процедура за избор на изпълнител за подмяна на водопроводната мрежа на Каменар по Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда и това е единственият ни шанс за финансиране. Като квартал възможностите за кандидатстване по различни програми ще са много по-големи, поясни градоначалникът, който бе категоричен - Каменар играе ключова роля в развитието на общината.

След реализирането на обхода на Поморие главният път I-9 Поморие-Бургас - Поморие-Слънчев бряг вече отпада. Общината е в процедура с АПИ за връщане на този път, който също да стане част от вътрешноградската ни мрежа. Алексиев съобщи още:

„Рекултивираното депо ще се превърна в парк на площ от 70 декара с атракции. Поморие няма такъв парк и много от жителите му ще го посещават. Направени са постъпки пред Министерството на енергетиката за стопанисване на бившата каменна кариера, която е с площ над 100 декара. Идеята е да се превърне в атракционен парк с водно огледало, виенско колело и барбекю зони. В близост до големите летища има такива паркове. Когато тръгнат от Слънчев бряг, защото трябва да освободят хотела, вместо да висят 4 часа на летището, туристите ще имат къде да прекарат времето.“

Планирано е общинският терен около минералния извор в центъра на Каменар да се развиват за обществени нужди като спортна площадка, футболно игрище, тенис на корт. Тъй като в Каменар вече се заселват и много семейства с малки деца, в терена в близост до минералната чешма имаме готовност, ако се налага да изградим и нова детска градина, добави Алексиев. 

От общината очакват решението на Общинския съвет да бъде подкрепено от Областна управа и Министерския съвет и до 6 месеца процедурата да завърши.  


Повече чуйте в звуковите файлове. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Обучават безработни на „Дигитална компетентност“ и „3D проектиране“

Срокът за прием на заявления за включване в обучение на безработни и неактивни лица, вкл. с увреждания, за придобиване на ключови компетентности по „Дигитална компетентност“ и „3D проектиране“, се удължава до 25 май. Обученията са организирани от Община Бургас по проект: BG05M9OP001-2.056-0010-C01 “Интегриран проект за осигуряване на..

публикувано на 19.05.22 в 10:47

Денят на Натура 2000 ще бъде отбелязан на брега на Поморийското езеро

Българска фондация Биоразнообразие и Зелени Балкани със съдействието на Община Поморие организират специален празник в Поморие на брега на Поморийското езеро. Поводът е  21 май когато цяла Европа отбелязва  Денят на Натура 2000.  Тази година програма LIFE, която финансира повече от 20 екологични проекта в България, включително и за Поморийско..

публикувано на 19.05.22 в 10:40

Затварят частично бургаската улица "Места"

Част от бургаската улица "Места" в "Лазур" ще бъде затворена частично за месец, съобщават от Общината.  Превозните средства няма да могат да преминават между бл. 21 и кръстовището до бл. 16. Причината е извършването на ремонтни дейности по дъждовната канализация.  Временната организация на движението ще бъде въведена днес  от 9:00 часа до 17:00 часа..

обновено на 19.05.22 в 09:15

Без нарушения премина матурата в Ямболска област

Без сигнали за нарушения премина полагането на първия държавен зрелостен изпит в Ямболска област. От 651 допуснати ученици, 35 не са се явили. 616 ученици са се явили на зрелостния изпит по литература в областта, като  заявления за полагане на матура са подадени от 748 завършващи, обясни началникът  Регионалното управление на..

публикувано на 18.05.22 в 15:33

"Булевард Демокрация" - на 18 май

Не остана. Само до 1 юли трябва да постискаме и тогава влизат в сила антикризисните мерки. Нулевото ДДС на хляба като че ли се явява панацея за кризата. Откакто цената му започна да расте, от сутрин до вечер слушам как българинът не сядал без хляб на масата и без хляб не се храни. Аз, лично, с известни изключения, не употребявам такъв от няколко..

публикувано на 18.05.22 в 14:58

Проект помага на уязвимите групи в Смядово, Ветрино и Болярово

Община Болярово започна изпълнението на проект „Въвеждане на интегрирани мерки в подкрепа на уязвимите групи в общините Смядово, Ветрино и Болярово“, финансиран по процедура BGLD-3.002 „Интегрирани мерки за приобщаване и овластяване на ромите“ на Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвимите групи“ чрез..

публикувано на 18.05.22 в 13:51

УМБАЛ Бургас започна акция по кръводаряване за пострадала от пожар бургазлийка

От кръвопреливане ще се нуждае 64-годишната жена от Бургас, която пострада след като се   възпламени газова бутилка в апартамента й. Инцидентът стана по време на готвене. Бургазлийката е откарана за лечение във ВМА -Варна.  Установено е, че тя е   с над 40 % изгаряния по тялото и главата.  Към този момент не можем да кажем какво количество кръв е..

публикувано на 18.05.22 в 12:48