Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маестро Диомов е рожденик днес!

“Много искам пандемията да отмине и да се върне времето за концерти. Това е нещо, което ми е доставяло огромна радост през целия живот. Вярвам, че ще дойдат по-добри времена и ги очаквам. Вярвам в доброто в човека, в добрите неща и любовта, в красивото, което ни заобикаля. Вярвам, че светът не е толкова лош, колкото понякога си мислим!"


Това казва композиторът Стефан Диомов на рождения си ден. Музикалната легенда навършва 77 години. Пожелава си здраве за себе си и своите близки. Ще отбележи празникът с приятели и е благодарен на възможността, защото миналата година по това време премина през ковид и бе в болница. Маестрото споделя, че девизът, който го води, е заглавието на една от емблематичните му песни: "Нека да е лято!"


Стефан Диомов създава вокален квартет „Тоника“ през 1972 г. към Културния дом на транспортните работници в Бургас. През 1982 г. песента „Приятели“ е обявена за „Мелодия на годината“ в конкурса на Българската телевизия. Песните „Сбогуване“ и „Разказвай ми“ са отличени с първа награда на конкурса „Песни за морето, Бургас и неговите трудови хора“ през 1975 и 1979 г. От 1986 до 1991 г. е главен художествен ръководител на група „Магистрали“ към Транспортни войски. През 1992 г. се връща в родния Бургас, където основава група „Горещ пясък“ към община Бургас. Две години по-късно успява да събере членовете на ръководените от него вокални групи във „Фамилия Тоника“. Новата формация има изключителен успех, а песента му „Здравей, как си приятелю“ става тотален хит.  През 1996 г. възражда конкурса „Бургас и морето“ и е директор на следващите издания.


Голямата страст на Маестрото са пътешествията, които той щедро споделя с фотоизложби и документални кадри. Прекрасно приключение към себе си-така композиторът определи биографичната книга в две части, която описва пътя му "Белите и черни клавиши на моя живот".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Оперната прима Добрина Икономова: Много обичам морето, Южното Черноморие е моята страст

Добрина Икономова е водещ солист на Музикалния театър „Стефан Македонски”. Тя е дъщеря на Димитър Йосифов е първият български естраден певец, известен с песните си „Марина“ и „Бела Белинда“ през 50-те години. Той има записани около 100 италиански шлагера.  През миналата година Добрина Икономова чества 30 г. на сцената на..

публикувано на 01.09.24 в 14:00

Откриват паметника на цар Иван Александър до крепостта Русокастро

Монумент на цар Иван Александър ще бъде тържествено открит тази неделя до крепостта Русокастро. Това е първият паметник посветен на владетеля от Второто българско царство. Тук той печели победа срещу войските на византийския император Андроник III. Тя е и последната за Средновековна България преди падането й под турска власт. Паметникът..

публикувано на 01.09.24 в 08:30

Проучиха северозападната крепостна стена на Русокастро, откриха нова кула

Проучванията на крепостта Русокастро продължиха и през това лято. Усилията на археологическия екип ръководен от Милен Николов, директор на Бургаския музей бяха насочени към северозападната крепостна стена. Тя е локализирана през миналата година, разкрито е вътрешното й лице, а сега е проучена и от външна страна. „Напълно..

публикувано на 30.08.24 в 15:00

платена публикация
Най-новите тенденции в сватбената декорация

Сватбата е един от най-важните моменти в живота на всеки човек. С това важно събитие  идва необходимостта да създадете уникална и впечатляваща сватбена декорация, която  не само да отразява вашия стил, но и да следва най-новите тенденции. През последните години, тя претърпя значителни промени, като много от тях се  фокусират върху природни..

публикувано на 28.08.24 в 14:56

В кухнята на Етнографския музей показват как се приготвя гюзлеме

В Етно кухнята на бургаския музей ще представят как се приготвя гюзлеме. Е дна вкусна и добре позната на много поколения закуска, която се прави от домашно точени кори, а плънката ѝ може да бъде различна – сирене, извара, кайма, зеленчуци. Тестеното изделие е част от турската кухня, но все по-популярно и у нас. На много места се пече върху сач, за..

обновено на 28.08.24 в 10:15

платена публикация
Възходът на еко опаковките: защо те са бъдещето на индустрията?

През последните години нарастващото екологично съзнание и потребителско  търсене на устойчиви продукти се оказват крайъгълен камък за редица  индустрии и най-вече - опаковъчната. Поради непрестанно увеличаващите се  опасения относно промените в климата, глобалното замърсяване и  изчерпването на ресурсите, еко пакетирането се е превърнало от..

публикувано на 27.08.24 в 14:09

Доц. Димчо Момчилов: Акве Калиде е труден, но много интересен археологически обект

Продължава проучването на античния нимфеум (светилище на нимфи), които археолозите откриха в комплекса "Акве Калиде" край Бургас. Структурата заема централно място в бившите римските терми и е била част от фонтан с надпис и статуя на трите нимфи - покровителки на минералните извори, съобщи доц. Димчо Момчилов, ръководител на..

публикувано на 27.08.24 в 13:00