Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остава ли в историята "Старата фрегата"?

Снимка: архив/Митко Иванов

„Смесена многофукционална сграда“ да се появи на мястото, където някога беше „Старата фрегата“ в Бургас. Това е заложено в промяна на Подробния устройствен план, инициирана от собственика на парцела.

Атракционното заведение, създадено от „Балкантурист“ и наречено „Старата фрегата“, изгаря при пожар през 2011 г. Извършителят не е заловен, предположението е хвърлено върху скитници. В статии от 2013 г. започва да се лансира идеята корабът да бъде възстановен.

„Възкръсването на култовия символ е инициирано от Бургаската областна управа и подкрепено от общината, която се ангажира “Старата Фрегата” да бъде включен в общия градоустройствен план“

Това пише в редица статии, базирани, най-вероятно, на прессъобщение, тъй като текстът е идентичен. Идеята се повтаря и през 2015 г., а в статия от този период от „Флагман“ е цитиран и собственикът на (да речем) сградата Димитър Караненов, който е казал пред медията „Няма да строим апартаменти, идеята ни е да възстановим един от символите на града“.

Още за историята на терена пояснява заместник – областният управител Пламен Янев:

„През 2005 г. е издаден акт за изключителна държавна собственост на този имот. Като на база неговото местоположение, той е описан като представляващ част от плажна ивица на морски плаж „Бургас – централен“. В последствие, част от този имот, е променен на статут за частна държавна собственост, а именно – парцелът, който се намира под стария ресторант „Фрегатата“. Първоначално, тази площ е била малко над 900 кв.м., с втори акт от 2015 г., е определена и сегашната му площ от 885 кв. м. Внесено е искане от собственика на сградата по нотариален акт, който е представен. Фирма „Булгариен Директ Райзен“ е предоставила пред тогавашната областна управа нотариален акт за собственост на сграда, представляваща атракционен обект „Фрегатата“, на база, на което, е поискала да закупи имота и той ѝ е бил продаден“, посочи Янев.

И така, връщайки се към настоящето. Годината вече е 2021 г., а бургаската екоинспекция излиза със становище до „Булгариен Директ Райзен“, чиито едноличен собственик е Димитър Караненов, относно план за измененение на Подробния устройствен план. Действащият към момента е „за обществено обслужване и ресторант“, а разрешените показатели са височина до 7.5 метра; плътност на застрояването до 20%; кинт до 0.5; плътност на озеленяване минимум 70%. С предложението на фирмата се предлага да се обособи нов парцел с големина 665 кв. м. Той вече да е за „смесена многофункционална сграда“; пешеходна алея до плажа; плътност на застрояването 100%; кинт – до 5; височина – до 10 м.; плътност на озеленяване минимум 20%. Не се предвижда запазване на сградата за обществено хранене, пише още в документа, но останките от изгорелия кораб отдавна не са и там. РИОСВ – Бургас издава становище, че там няма пясъчни дюни, нито защитени територии.

В края на февруари, предложението за нов план е изпратено до областната администрация. Пламен Янев посочва част от притесненията им:

„Тази алея, която е обоснована като достъп до плаж, е абсолютно ненужна. Този имот, от близо 10 години, е заграден. През него никой от тогава не е минавал за плажа. И днес всеки един гост или жител на града може да стигне до плажа, без да е необходимо изграждането на тази алея. Изразили сме съмнение, че изграждането на тази алея, е за да се подобрят параметрите за строеж на този парцел. Ако парцелът граничи с морски плаж, той трябва да има такова отстояние от плажа, каквато е и неговата височина. Но граничи ли с алея – това изискване законово отпада“, посочи Янев

Уведомени са министерствата на туризма, регионалното и това на културата, за готвената промяна. Отделно, имотът попада в  териториалния обхват на недвижимата културна ценност, каквато е морската градина и представлява част от охранителната ѝ зона, посочват от администрацията.

След отправени въпроси какво ще се случва с терена, от компанията „Булгариен Директ Райзен“ уведомяват, че планират облагородяване, нови инвестиции и нови работни места. Но, с оглед на пандемията и ситуацията в Украйна, не се знае кога ще бъдат реализирани. От фирмата посочват, че сградата или съоръжението „Кораб“, ще бъде представено, когато имат конкретни планове за него. Относно параметрите на застрояване, предвидени в проекта за ПУП, от фирмата контрират, че:

„Не са разработвани конкретни плановете на съоръжението ,,Кораб'' за да се цитира ,,етажност,,. Височината на ,,мачтата,, обаче не се предвижда да надвиши 9,60 метра (10 метра). Разбира се че е съобразена с всички нормативни разпоредби. Нека да спрат да се правят спекулации“

На наш въпрос защо е променено решението им да възстановят „Старата фрегата“, от фирмата коментират, че „не са казвали, че има промяна в намерението им“.

Съгласно действащата нормативна база, застрояване, каквото се предвижда с новия подробен устройствен план за „Старата фрегата“, не може да се осъществи. Това коментира председателят на камарата на архитектите Събин Попов. С предложения план, те се завишават, посочи той:

„Като се прави една пешеходна алея 2.25 м., колкото е минималното необходимо, вътре – в самия имот, дарява се на общината. И се завишават показателите като плътността става 100%, кинт-а става от 0.5 на 5. Сиреч – 10 пъти се увеличава. Височината също се променя – на 10+4.5. Преди е била 7.5+3. 100%  плътност и 20% озеленяване, което може би ще е на покрива“, коментира арх. Попов.

Дори с подобна алея по Закона за устройството на територията, сградата трябва да е отдалечена минимум на 10 метра от плажа, ако приемем, че е висока 10м., посочи арх.  Събин Попов. За подобни параметри на застрояване, е необходима промяна в Общия устройствен план, за каквато е необходимо и обществено обсъждане, категоричен е архитектът.

А „Старата фрегата“ трябва да бъде съхранена като част от един визуален ансамбъл в региона. Това коментира общественикът и съавтор на „Историята на Бургас“ Митко Иванов. Имаше устни обещания през годините, че фрегатата ще бъде възстановена, припомни той:

„Ако това не е била някаква уловка за гражданството, според мен, това е верният път. От скоро чух тази информация за сграда, многофункционална. Дано не съм прав, че ако това се случи, реакцията на обществеността, според мен, ще бъде много остра. Не заради друго, а защото толкова пъти това се случи в този град. Да цитирам най-лошия пример – пл. „Тройката“, който също би трябвало да бъде един от символите на града. Друг е въпросът какво остана от този символ“, посочи Митко Иванов. 

Междувременно, ден след публикуване и излъчване на материала, проектът на инвеститора беше оттеглен. За това информира в свое писмо до БНР-Бургас Коста Вълков, представляващ „Булгариен Директ Райзен“. В него, той уточнява, че преписката за промяна на ПУП е самостоятелно оттеглена. От фирмата уточняват, че обществеността ще „види с очите си какво ще се изгради на този частен терен“. От община Бургас също потвърдиха, че със свое заявление от 17 март,  „Булгариен Директ Райзен“ ЕООД оттегля инвестиционното си намерение, с което приключва започнатото административно производство по изменение на действащия ПУП.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Автомобилни състезатели и любители на бързите скорости се събират с обща кауза в Бургас

Събитие. посветено на пътната безопасност. ще се проведе тази неделя в двора на бургаската професионална гимназия по транспорт.  Професионални автомобилни състезатели и притежатели на едни от най-мощните автомобили в България се обединяват за една обща кауза, а именно безопасността на пътя. Гостите на събитието, състезатели и..

публикувано на 26.04.24 в 14:51

Реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа в с. Русокастро, Ливада, Желязово

Със символична първа копка днес официално бе даден старт на проекта за реконструкцията на водопроводната мрежа в с. Русокастро, Ливада, Желязово, общ. Камено. Дейностите се реализират по проект по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. Общата стойност на проекта е почти почти 3 млн лв.  Очаква се дейностите да приключат..

публикувано на 26.04.24 в 14:17
Емил Кундев

Главният счетоводител на Сливенска митрополия трябва да бъде освободен

Нередности в ревизията в поморийския манастир „Свети Георги“ откриват миряни от Сливенска епархия. Това се случва след като Светия синод представи листа с шест епископи, сред които да бъде избран нов Сливенски митрополит. Името на епископ Йеротей, игумен на поморийския манастир, не присъстваше в списъка, въпреки, че беше избран през февруари...

обновено на 26.04.24 в 14:09

Започва изграждането на светофар на ул. „Мусала“ в Поморие

Изграждането на светофар на ул. „Мусала“ в квартал „Свети Георги“ започва от днес, съобщават от Община Поморие. Дейностите налагат временна организация на движението по улицата.  Целта е чрез светофара, улицата да бъде разтоварена от тежкия трафик на автобуси, за да се възстанови нормалното двупосочно движение по нея.  Всички междуградски автобуси,..

публикувано на 26.04.24 в 13:18

Общински съветници от БСП изпращат сигнал до МРРБ за ВиК проекта в "Славейков"

Повече от година и 3 месеца живущи в бургаския к-с „Славейков“ искат сагата с уличните ремонти, които са по интегрирания воден цикъл в града да приключи. Те са сигнализирали ресорните институции, че по проекта не се работи от началото на 2023 година, включително са изпратили и снимки до регионалната структура на БСП в Бургас. Общинските..

публикувано на 26.04.24 в 13:00

Ученици от Айтос ще запишат родовата си история

Стартира проектът "Моят роден край в семейните спомени", който се осъществява от Регионалния исторически музей в Бургас и СУ „Христо Ботев“ –  Айтос. Той има за цел да осветли интересни факти, свързани с историята на града и да представи населени места в пределите на общината. Проучванията се правят от учениците със съдействието на техни преподаватели..

публикувано на 26.04.24 в 11:44

"Движение на българските майки" - Бургас провежда Великденски благотворителен базар

"Движението на българските майки" в Бургас за поредна година организира благотворителен базар преди Великден.  Той ще се проведе от 26 до 28 април на пл. “Тройката”. Проявата ще е факт за 17 -та година и цели да събере средства за деца в неравностойно положение, повече ще научим от Людмила Стоянова от организацията: „Ще предложим..

публикувано на 26.04.24 в 10:00