Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест в Несебър срещу отделянето на Обзор в самостоятелна община

Снимка: Даниела Костадинова

Стотици жители на Несебър протестираха в подкрепа на хората от селата Баня, Паницово, Козница и Емона, които се обявиха против отделянето им от община Несебър. 

На референдум преди една година 73% от жителите на Обзор и още 6 селища гласуваха за създаването на нова община. По-късно на контрареферендум част от местните хора се обявиха против инициативата. 


Днес на централния площад „Жулиета Шишманова“ в Несебър се събраха жители от всички селища, за да кажат, че са против от общината да се откъсват нейни територии. 

Противопоставянето и разделението в община Несебър продължава вече една година. Докато жители на селата край Обзор протестират и искат да си останат в община Несебър, на 15 километра от тях жителите на самия Обзор настояват процедурата по отделянето им от община Несебър да бъде  завършена. Днес хората от Несебър с призиви и плакати казаха „Спрете разделението“ и „Да запазим общината цяла“.

"Не трябва да се дели общината. Те просто разделят хората. Така не може. Вместо да се обединяваме - ние се разделяме." 

"Обзор не са ощетени с нищо. Несебърската община толкова много им помага, че нямам думи." 

"Жителите на село Баня са изразили мнението си и са против създаването на община Обзор."

"Общините трябва да се обединяват, да бъдат още по-големи. Това красиво Черноморие да бъде разделено на подобни парцели, на парчета... Община Несебър се грижи изключително много за своите прилежащи селища."

На протестния митинг в подкрепа на жителите на селата Баня, Паницово, Козница и Емона се разпространяваше и подписка с отворено писмо. В него се настоява новото правителство да отмени решението за обособяването на нова община, което е от 24-ти март миналата година на предходния Министерски съвет. 

Според кметът на Несебър Николай Димитров, цялата процедура, от провеждането на референдума до решението на МС за отделянето на Обзор в нова община, е било извършено набързо, за кратки срокове и в нея има много нередности.

"Община Несебър иска да запази своята цялост. Ние всички искаме да запазим своето семейство и да не се поддават администрацията, Министерския съвет и Президентството на измислени провокации. Този референдум беше смесица от няколко закона, като не отговаря на никакви изисквания."

И от сдружението „Зелени Балкани“ се обявиха против разделянето на община Несебър, обяви Роман Узунов.

"Трябва да остане едно цяло и да бъде управляван от общината."

За да приключи процедурата по създаването на нова териториално –административна единица с център Обзор, е необходимо президента Румен Радев да издаде указ. 

Издаването на административния акт, обаче се забавя близо 6 месеца. Вчера президентът Радев заяви, че по случая има неизяснени обстоятелства, а решение ще бъде взето, когато се получи информация, че законовите изисквания са спазени. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Увеличено е покритието на мобилните оператори в района на село Воден (ОБНОВЕНА)

Увеличено е покритието на мобилните оператори в района на боляровското село Воден, където вече шести ден бушува пожар. Това съобщи днес министърът на транспорта Георги Гвоздейков, след като служебния премиер Димитър Главчев разпореди районът на пожара да бъде покрит от операторите, за да бъде по-лесна координацията на противопожарните екип и...

обновено на 21.07.24 в 17:24
архив

Изключително голям трафик по пътя Созопол-Бургас, катастрофа на Атия затрудни още повече движението

Слушател на БНР Бургас сигнализира, че повече от 1 час не може да премине отсечката между Созопол и Бургас. Движението е изключително бавно, дори в застой. Причината за това се оказа пътен инцидент край Атия, който допълнително затрудни и без това натовареното движение по Южното Черноморие този следобед. Инцидентът е само с материални щети, каза..

публикувано на 21.07.24 в 16:40

Премиерът и вътрешният министър благодариха на турските пожарникари

При посещението си днес в с. Воден вътрешният министър Калин Стоянов и министър-председателят Димитър Главчев изказаха благодарност на турските пожарникари, участвали в потушаването на огнената стихия в Ямболско, съобщи МВР. Те, заедно с българските си колеги, военнослужещи, горски служители, доброволци, жандармеристи и гранични полицаи четири..

публикувано на 21.07.24 в 14:58
с.Воден

Във Воден вече пристигна първият контейнер за настаняване на пострадалите от пожарите (ОБНОВЕНА)

Първият контейнер за настаняване на пострадалите от пожарите, отпуснат от правителството вече е село Воден. Служебния министър-председател Димитър Главчев пристигна в селото за среща с турските пожарникари, участващи в потушаването на огъня в района и да обяви, новината, че за всички пострадали има осигурени контейнери за живеене. До края..

обновено на 21.07.24 в 14:45

Пунктовете за технически прегледи без свързаност с Автомобилна администрация спират работа

От понеделник, 22 юли 2024 г., ще бъде преустановена дейността на пунктовете за технически прегледи, които не са осигурили свързаност на уредите за измерване (газоанализатор, димомер и спирачен стенд) със системата на ИА „Автомобилна администрация“ (ИААА). До момента 964 пункта вече предават данните автоматично, 8 са частично свързани, а 96 все още..

обновено на 21.07.24 в 13:50

Очаква се в гасенето на пожара край Воден да се включат четири хеликоптера и самолети (СНИМКИ И ВИДЕО)

Продължава развитието на пожара в района на село Воден в широколистен масив, на около 70 000 декара. Според заместник-директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защити на населението“  старши комисар Любомир Баров опасност за населени места няма.  Все още не е ясно докъде се е разпространил огъня през нощта, каза старши комисар Баров...

обновено на 21.07.24 в 10:20
Служебният министър-председател Димитър Главчев.

Премиерът ще посети Воден

Министър-председателят Димитър Главчев пътува за Воден, където се очаква да пристигне около 11 часа днес. Премиерът ще провери на място изпълнението на поетия от мобилните оператори ангажимент да осигурят клетка, която да обезпечи комуникацията в селото. Шести ден продължава овладяването на пожара в община Болярово Почти 6000 лв. са дарени..

публикувано на 21.07.24 в 08:23