Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Регионалният събор в село Крушаре продължава

4
Снимка: Стоян Радев

Над 30 читалища, самодейци и фолклорни формации днес се надпреварват в сливенското село Крушаре да бъдат допуснати до събора в Копривщица от специалното жури. От сутринта на сцената в селото започнаха възстановки на различни обичаи от пролетната и лятна обредност, танци, традиционни за региона народни песни и надсвирвания. 


В село Крушаре читалищните дейци показват възстановки на Гергьовден, Спасовден, Пеперуда, Герман, кукери, камили и други обичаи и ритуали.  

На събора край Тунджа селото се върна назад във времето. Чуха се и позабравени народни песни. 

Представителите на различните групи, коментираха, с какво се представят.

"Пролетен обичай е чилика. Това е присъщо за село Жельо войвода, от нашия край. 

Това е обичаят камили, играе се в село Младово. “

Целият този ентусиазъм и опазено автентично народно творчество днес се оценява от доц. д-р Валентина Райчева:


"Очаквам Копривщица да бъде знак за това хората да се вгледат повече в традициите си и да представят наистина местни културни традиции". 

Празникът в селото продължава. 

Снимки: Стоян Радев
По публикацията работи: Свобода Атанасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Общината даде старт на 45 бургаски проекта за 130 млн. лева, финансирани от НПВУ

Бургас е един от лидерите по одобрени проектни предложения, каза зам.-кметът инж.Чанка Коралска. Днес бяха представени 45 проекта на Общината, които са одобрени за финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Те  са на обща стойност 130 милиона лева. За част от тях предстои сключване на договори за изпълнение. За други..

публикувано на 18.07.24 в 12:43

С възпоменателна церемония почитат жертвите на атентата на летището в Бургас

12 години се навършват от атентата на летище Бургас. С възпоменателна церемония пред мемориала на морската аерогара ще бъде почетена паметта на загиналите 5-а израелски туристи и българския шофьор Мустафа Кьосов.  На ритуала се очаква да присъстват близки на пострадалите израелски граждани. Той ще премине при засилени мерки за сигурност.  Мелиад..

публикувано на 18.07.24 в 08:42
архив

В Бургас отбелязват 187 години от рождението на Васил Левски

Ритуал за отдаване на военни почести и полагане на венци и цветя пред паметника на Васил Левски ще се проведе днес в Морската градина на Бургас. Отбелязва се годишнина от неговото рождение. Преклонението пред делото и саможертвата на Апостола започва в 11:00 часа. Читалище „Асен Златаров 1940“ ще се включи в честването с музикално – тематичен..

публикувано на 18.07.24 в 08:30
Село Воден, община Болярово, област Ямболска, е в пламъци.

Усложнява се обстановката в крайграничната община Болярово

Огънят е достигнал до къщите в село Воден и се налага временна евакуация на жители. Силният вятър в следобедните часове отново е разпалил пожара, като огънят е преминал към къщите в село Воден, информира говорителят на полицията Татяна Павлова.  На мястото на пожара са над 10 екипа от Ямбол, Сливен, Бургас и Хасково. В помощ на огнеборците се..

обновено на 17.07.24 в 17:46

Созопол чества своя празник днес

На Света Марина празнува град Созопол. Програмата през деня включваше литургия в храма "Св. вкмч. Марина", освещаване на трапеза и плувен маратон.  БНР Бургас стана част от празника на града с открито студио на главната улица в Созопол.  Созопол - културната столица на Южното Черноморие Сливенският митрополит Арсений благослови..

публикувано на 17.07.24 в 15:37

Кръстовището между улиците "Македония" и "Патриарх Евтимий" временно е затворено

Във връзка с обновяването на водопроводната и канализационна мрежа в Бургас, по ул. „Патриарх Евтимий“, от днес до 29 юли – понеделник, се въвежда временна организация на движението на превозни средства, съобщи Община Бургас. Затворено за автомобили е кръстовището с ул. „Македония“.

публикувано на 17.07.24 в 15:25

Камено ще има нова пожарна и пожарен автомобил с финансиране от международен проект

През следващите две години Община Камено и РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Бургас ще бъдат част от международен проект Co-Resilience - „Сътрудничество за изграждане на капацитет за устойчивост на общността при горски пожари и ранно предупреждение в Черноморския басейн“. Той се финансира от първата покана по програма на Европейския..

публикувано на 17.07.24 в 14:36