Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Бориславова: Нека Борисов да предложи закон за газовата диверсификация

Осигуряването на мнозинство в парламента за приемане на законопроектите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, ще е дълъг и труден процес, заяви началникът на кабинета Лена Бориславова в Ямбол. Според нея от ГЕРБ и ДПС ще опитат да осуетят тяхното приемане. 

Ще се опитаме да осигурим мнозинство в парламента за приемане на законопроектите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, заяви Лена Бориславова.

"Аз лично мисля, че това ще е трудно, защото видяхме при един от първите закони, който трябва да се промени и е на дневен ред - Законът за новата антикорупционна комисия - отново колегите от ГЕРБ, Има такъв народ и ДПС напуснаха заседанието на Правната комисия тази седмица".

Бориславова задочно отговори и на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който призова Кирил Петков да внесе проектозакон за 100% диверсифициран газ, като той ще осигури за неговото гласуване 60 депутата и по този начин служебното правителство няма да може да върне руския газ.

"Много ми странно да видя такъв закон, с каква формулировка, на какво основание, нека г-н Борисов да предложи, наистина да действа малко като законодател ГЕРБ в парламента, защото до този момент не сме видяли от тях някакви конструктивни предложения. И, ако има начин, по който България да е по-независима, по-самостоятелна и да има по-добри доставки на газ, разбира се, ние ще застанем зад такава идея. За мен така не трябва да работи един парламент, депутатите не се вземат и дават. Това, някой да ти ги спуска и да ти казва „давам ти ги“, „вземам ти ги“ е точно моделът на държавност, срещу който ние се обявяваме, защото това не е демокрацията. Не може някой казва: "Вземи тия 59 и направи с тях това, пък аз после ще си ги дръпна."


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Възраждане" взема мандат от ДПС, вкарва двама от Бургас в НС

Председателят на структурата на „Възраждане“ в Бургас Борис Аладжов е сред 14-те депутати, които ще представляват 2-ри Многомандатен избирателен район. Въпреки че бе водач и в Благоевград, Цончо Ганев влиза в парламента от Бургас, а там отстъпва мястото си на местния координатор Цвета Рангелова. Пред БНР-Бургас Ганев коментира: „"Възраждане"..

публикувано на 05.10.22 в 13:45

"Възраждане" печели още един маднат, а ДПС губи депутат в Бургас

Математическите сметки на изборните гласове са на път да преразпределят депутатските мандати в Бургаска област.  Възможно е партия "Възраждане" да получи втори депутат, а ДПС да загуби един мандат. Причината е разпределението на гласовете по системата "Хеър Ниймайер". Адвокатът, специалист по изборното право, Момчил Момчилов поясни:..

публикувано на 04.10.22 в 12:15

Възвръща ли си позиции ГЕРБ в Бургас

„Бастион на ГЕРБ“; „Крепост на ГЕРБ“; „Витрината на ГЕРБ“. Така през годините е наричан Бургас, където, дори и по признание на лидера Бойко Борисов, се инвестираше солидно по време на тяхното управление. Връща ли си отново позагубените от последните избори позиции партията? При избирателна активност от малко над 38% в Бургаска област първа..

публикувано на 04.10.22 в 08:30

Повторна проверка в ЦИК на протоколите с резултатите от вота

В ЦИК днес се извършва повторна проверка на протоколите с резултатите от гласуването в неделя.   Изборният кодекс изисква, преди да обяви окончателните резултати от вота по партии и резултата от преференциите, както и разпределението на мандатите между 7 те формации, които влизат в 48 то Народно Събрание, ЦИК да отстрани несъответствията, констатирани..

публикувано на 04.10.22 в 07:50

При обработени 100% от протоколите: 7 формации в следващото НС

При обработени 100% от секционните протоколи коалицията ГЕРБ-СДС получава 25,33 на сто от гласовете на парламентарните избори в неделя. Втора политическа сила е "Продължаваме промяната" с 20,2%, следвана от ДПС с 13,76%. На четвърто място е "Възраждане" с 10,17%. Следват "БСП за България" – 9,3%, "Демократична България"..

публикувано на 03.10.22 в 16:27

Митко Иванов: Стана ясно, че русофилският вот не е толкова голям

Русофилските партии, взети заедно, показаха изключително нисък резултат на тези избори. Тази тенденция на отминалия вот анализира за БНР-Бургас историографът и кандидат за депутат от „Демократична България“ Митко Иванов. Общият им резултат едва достига 25%, което разбива мита, че по-голямата част от населението са русофили и "путинисти",..

публикувано на 03.10.22 в 14:38

Димитър Найденов: „Демократична България“ не би участвала в коалиция с ГЕРБ

„Демократична България“ остана на седма позиция във 2-ри МИР Бургас с 5.35% и бе изпреварена от "Български възход", които получиха 5.74%  от вота на избирателите. В ефира на БНР-Бургас вторият в листата на партията Димитър Найденов коментира: „Наблюдавайки местните процеси, това го отдаваме на разпада на ИТН. Големият отлив отива към..

обновено на 03.10.22 в 11:46