Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Йотова представя новата си поетична книга „Преживелици“

| обновено на 27.10.22 в 08:59

Известната „поетеса с китара“ Татяна Йотова  ще представи своята нова поетична книга „Преживелици. 30 стихотворения“ в Дома на писателя. Събитието ще се състои днес (27 октомври) от 18.00 часа. Проявата е включена в програмата на Есенни литературни празници’ 22.

Книгата е с редактор Роза Боянова, а включените цветни фотографии са дело на Веселин Веселинов.

„Чрез автентичното творческо съдържание на тази книга са осмислени вечните теми за родовата кръв, литературният канон и съвременните търсения в изкуството, маргинализацията, кризата на идентичността, неосъществимостта на илюзиите и недостижимостта на любовния обект. Добре познатото писане на Татяна Йотова е заменено от една съвсем нова естетизация, породена от неподозирани състояния на духа. Предложена е среща на диаметрални позиции, без да се стига до полемичност, фокусът е по-скоро върху търсенето на разнопосочни отговори, модификации и интонации, които да спомогнат изграждането на модерна визия за света, който ни заобикаля“.

Татяна Йотова е автор на 15 поетични книги за деца и възрастни, сред които „Капризни разпятия“, „Божури в снега, „Нито спомен за дъжд“, „Веднъж ще ти се случи“, „Живата Странджа“ и др. Има и два албума с авторска музика – „Закъсняла молитва“ и „Песента на токчетата“. Заема призови места в множество конкурси, като само през 2021 – 2022 г. е отличена в: „Никола Вапцаров“, „Любовта...“, „Биньо Иванов“, „Горчиво вино“, „Огърлица от разЛОМени слова“, „Новият Добри Чинтулов“, „Кръстьо Хаджииванов“, „Моят храм в 185 думи“, „Промени света“, „Магията Любов“, „Каунь“, „Стоян Дринов“, „Мила родна картинка“... Печели наградата на публиката на „Бургас и морето“ за текста на песента „Мечтай, море“ (2019 г.).


По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фолклорна магия озарява Китен в събота

Концертът "Озарени от магията на фолклора“ ще се проведе в събота, 18 май в концертната зала на НЧ "Свобода 1948" в Китен, община Приморско. Поводът е отбелязването на 10 години на Детска фолклорна формация "Урдовиза", а началото е от 16:00 часа.  Сред участниците във фолклорния концерт ще бъдат и Младежка вокална група "МОРСКИ ПЕРЛИ",които са..

публикувано на 17.05.24 в 14:40

Бургаската опера представя операта “Палячи” на Леонкавало

Операта „Палячи“ от Руджеро Леонкавало ще бъде представена утре вечер в Държавната опера. Диригент ще е маестро Иван Кожухаров.  Под неговата палка в главните роли ще се изявят солистите Мария Цветкова-Маджарова, сопрано, тенорът Даниел Дамянов, баритоните Марян Йованоски, Валери Турманов и тенорът Яни Николов. Заедно с тях на сцената..

публикувано на 16.05.24 в 14:09

Фламенко танци и испанска кухня ще са част от фестивала „Ибериа –Созопол“

Фестивалът „Ибериа –Созопол“ започва  днес в морския град. Официалното откриване е от 19.00 ч.  „Ще може да се насладите на испанската култура. Програмата включва техни състави, които ще танцуват, ще пеят, фламенко. Ще има кулинарен елемент. Фестивалът представя испанската култура и традиционна храна. Той ще е в три дни. В тези три дни ще бъдат..

публикувано на 16.05.24 в 11:29

Бургас ще е домакин на Черноморски международен литературен фестивал през юни

Бургас ще е домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал от 6 до 9 юни. Над 50 писатели, преводачи, литературни агенти и национални институции от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и България ще се съберат в морския град.  Организатор е Община Бургас, а домакин -Центърът за съвременно изкуство с библиотека „Пейо..

публикувано на 16.05.24 в 11:13

Над 40 картини на Стефан Марков представя изложба в Бургас

Бургазлии могат да се докоснат до творчеството на художника Стефан Марков  - Прочутият бургазлия е носител на много престижни отличия и излага в редица световни галерии. Над 40 картини на популярния творец представя изложба, подредена в градската художествена галерия „Петко Задгорски”. Творбите са в акварел, смесена техника на ръчно приготвена..

публикувано на 16.05.24 в 11:11

Симфониета Враца и три италиански сопрани с IL MONDO в Бургас

Симфониета Враца под диригентството на маестро Христо Павлов и три италиански сопрани - Елена Роси, Марика Франкино и Виола София Нисио гостуват днес в Бургас. Концертът е от 19 часа на сцената на военния клуб. Спектакълът IL MONDO включва микс от класически оперни арии, италиански мелодии, хитове от Бродуей и избрани произведения от световната..

публикувано на 16.05.24 в 07:38

Ето как бургаските писатели и поети ще отбележат 24 май

#СловотоИзвисява или „Словото спасява и извисява“ е най-новата инициатива на Бургаска писателска общност, реализирана в партньорство с Община Бургас. Идеята на събитието с кратки видео-послания бургаските поети и писатели от морския град и техни приятели от цялата страна да поздравяват четящите българи със стихове и откъси от белетристични творби в чест..

публикувано на 15.05.24 в 11:53