Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Общинският съвет в Бургас прие актуализацията на заплатата на кмета (ОБНОВЕНА)

| обновено на 27.10.22 в 14:46Почти без дебати Общинският съвет в Бургас прие предложението за увеличение на заплатата на кмета, което ще се отрази и на тяхното възнаграждение. В момента тя е около 2000 лв. Предложението е възнаграждението му да бъде в размер на 50 % от това на един министър, което в момента е 6 600 лв. Промяната трябва да бъде въведена от началото на следващата година.

Предложението е внесено от 25 общински съветници. Сред тях е председателят на местния парламент Севдалина Турманова (ГЕРБ) и други 14 съветници от партията. Освен тях докладната е подкрепена от на БСП – Христо Панайотов, Живко Господинов, Маделен Мутафян, Стоян Коларов и Георги Георгиев. Георгиев е нов общински съветник, който зае мястото на напусналия през месец май Йордан Георгиев. Към момента той има внесени, заедно с група общински съветници, 2 докладни записки и едно питане в местния парламент. Сред другите внесли докладната е Шерефет Мехмед (ДПС), Боян Дяков (НФСБ), Диян Георгиев (който беше от „Възраждане“, но от 2020 г. е независим), Иво Баев (Демократична България) и новият общински съветник Иван Иванов (СЕК).

Общинският съветник Даниела Божинова посочи, че с изненада е установила, че кмет на голяма община, каквато е Бургас, получава около 2000 лв. „За мен въпросът дали е адекватна в момента заплатата на кмет на голяма община на дейността и отговорностите му, не стои въобще. Заплатата на кмета е обвързана с много други заплати и ние не знаем какъв ще е ефектът с оглед повишаване и на другите, свързани с кмета заплати. Доколкото 54 % от заплатата на председателя на Общинския съвет, която е 90 % от тази на кмета, е заплатата на общински съветник, аз имам етичен проблем да гласувам по тази точка. Вярвам и съм почитател на 27 –та поправка на Американската конституция, която гласи, че никой мандат не би следвало да решава заплатата си, а да взима решения за следващия мандат. моите убеждения са такива“, обясни тя.

„Ако заплатата на кмета е обвързана с процент от тази на министър, която се променя на всяко тримесечие, то означава ли, че това ще се случва автоматично“, попита Божинова. Според нея това би било „ужас за счетоводството“, тъй като ще се налага промяна и на всички останали възнаграждения, обвързани с това на кмета.

Според общинския съветник Станимир Апостолов това няма да е проблем за счетоводството на Общината. „Бюджетът на Община Бургас е по-голям от този на някои министерства, така че е съвсем нормално е да бъде обвързана тази заплата с министерската. Отговорностите на кмет на голяма община съвсем не са по-малки от тези на един министър“, коментира той.

Зам.-кметът Красимир Стойчев обясни, че е трябвало отдавна да се реши въпросът за заплатата на кмета, тъй като тя би дала възможност да се отпушат „заплатите на пирамидата в администрацията“. „Много от служителите получават много по-високи заплати от управителите в общинските дружества. Приехме план за борба с корупцията, взехме такива мерки. Няма да се даде възможност човек да гледа в ляво или в дясно, когато получава една нормална заплата. В момента заплатата на един министър е 6 600 лв. Автоматично не се увеличават заплатите, а всякакви решения, които трябва да се взимат, ще стават със санкция на Общинския съвет“, поясни той.

Докладната записка беше приета с 40 гласа „за“ и 2 „въздържал се“. На сесията присъства бившият съветник Живко Табаков.

„Бургас стана рекордьор по получаване на възнаграждения на своето местно самоуправление. Сесията започна в 9.00 ч. и приключи в 11.00 ч., т.е. за 2 часа нашите общински съветници ще получават 850 лв. за работата си. Един народен представител в България получава около 100 лв. на час. В началото на годината се очаква една заплата на министър да бъде около 7000 лв. В нашия случай, кметът на Община Бургас ще получава 50 % или 3 500 лв., председателят на Общинския съвет ще получава 90 % от нея или 3 150 лв. Всеки един общински съветник ще получава 1700 лв“, поясни той.

Според Табаков въпросът е морален, а общинският бюджет ще бъде утежнен с над 600 000 лв. на година. „В рамките на 3 години не наблюдавам да имат приемни дни, да посещават малките населени места. Обикновено това се случва преди избори. Няма никаква активност от страна на общинските съветници. По принцип в местното самоуправление, голяма част от инициативите трябва да идват от политическите партии, които са в Общинския съвет. Днес от 44 точки в дневния ред, имаше 42 точки внесени от администрацията или управителите на общинските дружества. Смятам, че това вече е един орган, който само легитимира работата на общинската администрация“, коментира той.

Табаков допълни, че предстои групата на Движение България на гражданите в местния парламент да внесе предложение, заплатите на съветниците да не бъдат обвързани с тази на кмета. 


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дубаров - Гъбката работи незаконно, Сабах - плащам наем

На заседанието присъства и Трендафил Трендафилов,който е представител на фирма "Авалг". Тя, според него, е подала  първа документите си за  Гъбката, в момента се обжалва: "Отказа на териториалния директор г-н Дубаров, който е съобразен с решението на Комисията, първото. На база, на което е постановен отказ и на нашата фирма, и на фирмата на..

публикувано на 23.03.23 в 17:13

Сменен е управителят на "Лукойл-България"

Иво Гуидо Хоскенс е вписан като нов управител на "Лукойл-България", показва справка в Търговския регистър. Той ще смени Андрей Матюхов, който заемаше поста малко повече от две години. В сайта на компанията като генерален директор все още е посочен Матюхов. До момента не е ясна причината за поредната смяна в ръководството, а от компанията не бяха..

публикувано на 23.03.23 в 14:26

Сватбен туризъм в област Бургас

Сватбеният туризъм става все по–популярен. В страни като Турция, от него се генерират едни от най-важните приходи в индустрията. Може ли Бургас и страната ни да развият този вид туризъм и да бъдат достатъчно конкурентноспособни на южната ни съседка? Красивата природа, вкусната храна, а и добрата цена, са предимствата на морския град...

публикувано на 23.03.23 в 13:33
снимката е илюстративна

КЗК образува три производства заради евентуален картел в цените на храните

Комисията за защита на конкуренцията е образувала три производства за установяване на извършени евентуални забранени споразумения от страна на производители и търговци по цялата верига на дистрибуция в хранителния сектор. Преди ден от антимонополният орган съобщиха, че проверяват хипермаркети и браншови организации за наличие на картел при цените на..

публикувано на 23.03.23 в 13:05

Бургас е домакин на голям Българо-турски бизнес форум

Бургаският конгресен център е домакин на голям Българо-турски бизнес форум. То е поредния който  организира Изпълнителна агенция за насърчаване на малки и средни предприятия, като следващото ще е през юни в Банско. Подписване на меморандум за сътрудничество между двете страни за насърчаване възможностите за бизнес между малки и средни..

публикувано на 23.03.23 в 12:58

НАП Бургас се включи в Световната седмица на парите

Националната агенция за приходите се включи в разнообразните инициативи на тазгодишната Световна седмица на парите, която се проведе в периода 20 – 26 март. Това съобщават от приходната агенция. Сред партньорите на тази глобална ежегодна кампания за повишаване на финансовата грамотност на младите хора по света са и Финансовото министерство, и..

публикувано на 23.03.23 в 12:32

Българо-турски бизнес форум ще се проведе днес в Бургас

Бизнес и инвестиционен форум за българо-турските икономически отношения ще се проведе днес в Международния конгресен център в Бургас от 11.00 часа. На събитието ще присъства и служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев.  Форумът е  организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия към..

публикувано на 23.03.23 в 08:34