Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуализация на заплатата на кмета обсъжда Общинския съвет в Бургас днес

Докладна записка за намаляване на наема на част автобусите на „Бургасбус“ е внесла местната администрация в Общинския съвет. В дневния ред е включено и предложение за разкриването на защитено жилище за жени с умствена изостаналост. Общинските съветници ще обсъждат и докладна записка за актуализация на заплатата на кмета, което ще рефлектира и върху техните възнаграждения. 

Месечната наемна цена на „Бургасбус“ към Общината в момента е около 50 000 лв. Тя е за ползването на 28 съчленени дизелови автобуса и 39 соло метанови автобуса. Искането е стойността да се намали на 25 200 лв. „Чисто счетоводно загубата ще намалее с около 300 000 лв. за годината. Основната причина е, че автобусите станаха вече почти на 800 000 км., над 750 000 км. са. 40 от 67-те автобуса са на метан. Има огромен скок на метана. При получаването и пускането в експлоатация на електрическите автобуси, доста по-изгодно е да експлоатираме електрическите автобуси при тази цена на метана. В същото време обаче, по кварталите не можем да пуснем електрически автобуси. Там продължаваме да работим с метановите автобуси“, обясни управителят на „Бургасбус“ инж. Петко Драгнев.

Ако бъде прието предложението за намаляване на наемната цена на автобусите, тя ще влезе в сила през следващата година.

Актуализация на заплатата на кмета на Бургас е сред докладните, които ще бъдат разгледани още днес. Това става по предложение на общински съветници. Ако предложението бъде прието, то ще се отрази и върху техните възнаграждения. Темата коментира бившият общински съветник и лидер на Движение „България на гражданите“ Живко Табаков по повод излизането от групата на партията в Общинския съвет на Стоян Грозев и Манол Тодоров, които до края на мандата на местния парламент ще работят като независими.

"Тази докладна записка е разписана от почти всички цветове на политическите партии. В нея се посочва, че заплатата на кмета на Община Бургас трябва да бъде свързана със заплата на министър и която да е 50 % от нея. Заплатата на министър се сформира от три средни работни заплати, променя се на тримесечие от Националния статистически институт. През август заплатата на един министър беше 6 300 лв., сега е 6 700 лв. Това, което те предлагат е да бъде 50 % от началото на годината, тогава заплатата на един министър ще бъде 7000 лв. Това означава, че кметът ще получава 3 500 лв., председателят на Общинския съвет получава 90 % от възнаграждението на кмета, което означава, че ще бъде 3 150 лв. Заплатите на общинските съветници са 54 % от заплатата на председателя на Общинския съвет. Това означава, че една заплата на общински съветник ще стане 1 700 лв. В момента те получават 1000 лв", обясни Табаков. 

Според изчисленията му, увеличението ще утежни бюджета на Общината с между 450 000 и 600 000 лева. Той уточни, че не е против повишение на заплатата на кмета, защото в администрацията се работи практически 7 дни, но промяната засяга и общинските съветници, които за един работен ден, по думите му, ще получават 1 700 лева.

Общинският съвет ще трябва да реши и дали да одобри отпускането на 200 000 лв. авансови плащания за техническо и енергийно обследване на сгради, които ще кандидатстват по програмата за енергийно обновяване. Мотивът за докладната записка, внесена от Общината е, че сроковете на програмата са твърде кратки за подготовката на документацията – 15 февруари и 31 март 2023 г. Средствата се предвижда са бъдат отпуснати от бюджета на Общината и впоследствие ще бъдат възстановени на одобрените кандидати от самата програма. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С изложба на икони и гмуркане откриват сезона на остров "Света Анастасия"

Откриване на изложба с икони и великденско гмуркане ще даде старт на туристическия сезон на остров "Света Анастасия". Той ще започне по – рано и ще предложи на посетителите си богата културна програма с театрални спектакли, концерти и други интересни събития. Това лято  туристическият комплекс отбелязва 10-годишен юбилей от откриването..

публикувано на 25.04.24 в 08:40
Димитър Главчев

Украинската помощ за земеделците ще бъде изплатена до 15 май

Най-неотложните проблеми в сектор "Земеделие" обсъдиха на среща в Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев, вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова, земеделският министър Георги Тахов и представители на земеделските организации.  Премиерът заяви, че т. нар украинска помощ ще бъде изплатена до 15 май: "Взехме решение и се..

публикувано на 25.04.24 в 08:15

Бургас е спирка от Националното роуд шоу "Пътят към твоя успех"

Бургас днес е втората спирка от националното роудшоу “Пътят към твоя успех” на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии. В рамките събитието представители на учебни заведения се срещат с мениджъри в сферата на аутсорсинг и технологичната индустрия. Инициативата се провежда за трети път. Събитието започна с кръгла маса с..

обновено на 24.04.24 в 15:19

Кметове и институции на среща за готовността за летния сезон

Новият областен управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с кметовете на общини и председателите на общинските съвети в област Бургас. На срещата присъстваха и директорите на териториалните дирекции на МВР, РЗИ и Областна дирекция по безопасност на храните. Подготовка за летен сезон 2024, организация на изборите за евродепутати и народни..

публикувано на 23.04.24 в 17:00

Трима инвеститори с интерес към Бургас (ОБНОВЕНА)

Общинският съвет в Бургас определи представител на Общото събрание на акционерите на Индустриалния и логистичен парк в Бургас. Това ще е общинският съветник Тодор Йосифов. Докладната записка беше изтеглена в началото на сесията по молба на кмета Димитър Николов. Като мотив той посочи, че се касае  за стартирането на три инвестиции на територията..

обновено на 23.04.24 в 15:40

Археологическите разкопки може да забавят проекта за автогара в Созопол

Средновековен некропол откриха при разкопки на мястото на бъдещата автогара в Созопол в началото на април. Обектът се намира в местността „Провлак“ между стария и новия град. Именно добрата локация е причина мястото да бъде избрано за изграждането на автогара. Проектът обаче се отлагаше от около две години, заради съгласувателната процедура с..

публикувано на 22.04.24 в 12:27

С писма и обаждане по телефона, НАП напомня за декларирането на доходите

НАП изпраща имейли или се обажда по телефона на физическите лица, за които има информация, че през 2023 година са получили хонорари, земеделски субсидии, суми от наложени платежи от продажби в Интернет и др., като им напомня, че трябва да декларират и платят данъка върху доходите от тези дейности в срок до 30 април. Данните са вписани в предварително..

публикувано на 22.04.24 в 11:57