Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвети по време на криза: планирайте и намерете допълнителен доход

Снимка: freepik.com

Планирането на семейния бюджет е едно от важните неща, които трябва да започнем да правим във време на криза. По-добре да намерим възможности за допълнителни доходи, отколкото да се опитваме да пестим, съветват експерти.

Доходите от заплата са ни ограничени, а разходите могат да са неограничени. Затова трябва да знаем за какво харчим парите си, съветва Добромир Янев, финансов консултант, с дългогодишен опит в банковото кредитиране:

„И затова всеки човек трябва да може да си направи своя личен, съответно – семеен, бюджет на приходи и разходи; постоянни/променливи, извънредни приходи/извънредни разходи. Това са, най-общо, трите графи, които един човек трябва да има пред себе си или на хартия, в главата си, в електронен вариант, но да може да планира. Тоест – да има поне на пръв поглед контрол върху нещата. Много силно казано, че има контрол, но поне има яснота какво вади и за какво го харчи“, посочва той.

След като имаме тази яснота, ще можем да преценим какво може да се ограничи, добави Добромир Янев. Съветът му е да не се опитваме да пестим, защото инфлацията ще изяде спестяванията ни. И да не прибягваме към кредити за текущи разходи:

„И като казвам текущи нужди имам предвид кредит за абитуриентския бал, кредит – да си платя сметката за тока или за каквото ще да е. Кредит се тегли за по-мащабни неща – да си направя ремонт на къщата, да си купя къща, да си купя кола“, коментира Янев.

За подобни харчове, той препоръчва кредитни карти или овърдрафт, но да внасяме изтегленото преди изтичане на гратисния период, за да не плащаме лихви.

Цялото интервю с него можете да чуете в прикачения файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаските съветници одобриха трасето за обхода на ж.к. „Меден рудник“

Общинските съветници в Бургас подкрепиха единодушно предложението за определяне на трасето за южен обход на ж.к. „Меден рудник“. Решението е свързано с реализация на пътна инфраструктура, която ще доведе до облекчаване на пътния поток и безпрепятствено извеждане на трафика от града. Предвижда се изграждане на пътна връзка на „Меден Рудник“ до..

публикувано на 25.09.24 в 13:33

На пазара "Краснодар" няма да има етажен паркинг

Одобрена от Общинския съвет на Бургас бе промяна в ПУП за терена в комплекс "Възраждане" на улиците „Дебелт“, „Любен Каравелов“, „Цар Калоян“ и „Васил Левски", където Община Бургас планира да бъде изграден паркинг. Близо час продължи дебатът в Общинския съвет трябва или не да има многоетажни паркинги в комплекс "Възраждане". Акцентът-имало ли е..

публикувано на 25.09.24 в 11:26

Бургазлии протестират срещу многоетажни паркинги във "Възраждане" (ОБНОВЕНА)

Жители на комплекс „Възраждане“ се събраха днес пред дома на НХК, където се провежда заседание на бургаския общински съвет. Те са недоволни от идеята да бъде изградени многоетажни паркинги на две локации.   В дневния ред на сесията е включена докладна записка от заместник кмета по строителство, инвестиции и регионално развитие за промяна на ПУП..

обновено на 25.09.24 в 09:16

Бургас ще е домакин на международна конференция „Цифрово представяне и опазване на културно и научно наследство“

Четиринадесетата международна конференция „Цифрово представяне и опазване на културно и научно наследство“ – DiPP2024 ще се проведе в Бургас. Тя ще е от 26 до 29 септември и се организира от Института по математика и информатика при Българска академия на науките, под патронажа на  ЮНЕСКО  и с подкрепата на Фонд „Научни изследвания“..

публикувано на 24.09.24 в 17:15

Сесията в Поморие се провали заради липса на кворум

Сесията на Общинския съвет в Поморие днес се провали заради липсата на кворум.  11 от съветниците от Земеделски народен съюз, ПП-ДБ, ИТН и Алианс за права и свободи не влязоха в зала. Само част от тях са внесли заявление, че ще отсъстват по здравословни причини.  Явно вече влизаме в кампания, коментираха от общинската администрация и посочиха като..

публикувано на 24.09.24 в 17:14

Пътник е починал при полет от Бургас до Ливърпул

"Скай нюз" съобщи, че пътник е починал по време на полет от България за Обединеното кралство. Няма информация за самоличността на пътника. Съобщението за трагедията по време на полет от Бургас за Ливърпул с компанията Jet2 е от днес, но самият инцидент е станал на 16 септември. Около два часа след излитането на полет LS3214 от Бургас е..

публикувано на 24.09.24 в 17:07

Протестиращи от кв. "Инцараки" - Свети Влас: Живеем в кал и тъмнина /ОБНОВЕНА/

Липса на улици и улично осветление и плащане на скъпа вода изкара на протест живущи в квартал „Инцараки“ в Свети Влас. Недоволните обсадиха сградата на Общинския съвет в Несебър. Там те отново поставиха нерешените повече от 20 години въпроси за квартала си.  "Искаме улици!", "Живеем в кал и тъмнина", "Къде ни е градската инфраструктура?"..

обновено на 24.09.24 в 13:48