Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Табаков: Увеличението на заплатите на съветниците е със 115%, на администрация и кметове на села - с 0%

Не на 1 700, а на 2270 лв. скачат заплатите на общинските съветници в Бургас, след като гласуваха увеличение на възнаграждението на кмета. Кметовете на малките населени места и администрацията няма да получат никакво завишение. Данните бяха изнесени днес на пресконференция от „Движение България на гражданите“.

Темата бе поставена след питания от съветника Мария Табакова - с колко ще се увеличат заплатите, колко служители от администрацията са обвързани с това и също ще бъдат завишени доходите им и предвижда ли се подобно увеличени и за администрацията. Първоначалните сметки показваха, че заплатите на съветниците ще се увеличат на 1 700, но това не е така, посочи местният лидер на партията Живко Табаков:

„БСП подкрепиха това предложение (докладната за вдигане заплатата на кмета - б.а.), защото казваха, че с увеличаването заплатата на кмета, ще се увеличат заплатите на кметовете по населените места и това е причината да го подкрепят. Официалният отговор на администрацията е, че заплатите на общинските съветници ще станат 2 270 лв. Заплатата на кмета ще стане 4 670 лв. Увеличението, с това решение, на месец, ще струва повече от 148 000 лв. За един мандат ще струва 7 134 000 лв. В рамките на другата седмица ще внесем проект за промяна на правилника. Ще има изменение – да бъдат намалени заплатите на 25% от заплатата на председателя на общинския съвет и по този начин ще искаме да бъде замразена заплатата на 1050 лв. Това, което беше старото“, посочи Живко Табаков.

Спестените пари, на година - близо 1.8 милиона, да бъдат инвестирани в изплащане на кредита за бъдещата детска болница, предлага той.

Нито служители на общинската администрация, нито кметове на села или на Българово ще получат някакво увеличение, след решението на общинските съветници. Всъщност, единствените, които ще бъдат със завишени доходи са общо 53-ма души - 51 общински съветници, кметът Димитър Николов и омбудсманът Тодор Стамболиев.

Заплатите на общинската администрация зависят от възможността на общинския бюджет, а тези в общинските предприятия – от техните приходи.

Живко Табаков посочи, че продължава с подписката си сред граждани, за намаляване на заплатите на съветниците.


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Ямбол не стигнаха до решение за състава на Районната избирателна комисия

Представителите на политическите партии в Ямбол не стигнаха до решение за състава на Районната избирателна комисия. Съставът ѝ ще бъде определен от Централната избирателна комисия до няколко дни. Близо час продължиха консултациите за състава на РИК в Ямбол. Въпреки направената почивка и проведените неофициални разговори, представителите на партиите не..

публикувано на 05.02.23 в 13:21

Партиите избраха адвокат Михаил Хаджиянев за председател на РИК - Бургас

Михаил Хаджиянев ще бъде председател на РИК – Бургас на предстоящите избори на 2 април 2023 г. Това стана ясно по време на консултации с политическите партии и коалиции, които проведе днес областният управител проф. Мария Нейкова. Партиите се разбраха и за двете заместник председателски места. Спорна остана само позицията секретар, за която бяха..

публикувано на 04.02.23 в 11:36

Определят състава на РИК Бургас

Днес ще се проведат консултации за определяне състава и ръководството на Районна избирателна комисия. Поводът са предстоящите избори за народни представители на 2 април тази година. Срещата започва от 10.30 ч. в заседателната зала на Областна администрация .В консултациите участват парламентарно представените партии и коалиции в 48-то Народно събрание

публикувано на 04.02.23 в 08:57

„Български възход“ ще има собствена кандидатура за кмет на Бургас

„Български възход“ ще има собствена кандидатура за кмет на Бургас на местните избори в края на годината. Това посочи Манол Тодоров от бургаската структура на партията. „Все още се коментира коя би била най-добрата кандидатура. Най-лесно би било да кажем „кой ще спечели изборите в Бургас“ и да кажем него да го подкрепим. Не е това идеята. Идеята е да..

публикувано на 03.02.23 в 14:28

ЦИК обяви хронограмата на изборите

Централната избирателна комисия оповести сроковете за различните дейности, свързани с парламентарните избори на 2 април. До 5 февруари посланиците ни трябва да поискат от приемащите държави разрешение за провеждането на изборите, ако такова се изисква, а още утре Централната избирателна комисия трябва да определи условията и реда за образуване на..

публикувано на 02.02.23 в 14:14

Президентът назначи новото служебно правителство „Донев - 2“

Президентът Румен Радев подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на служебно правителство. Той обяви и състава на служебното правителство, който е като досегашния  Министерски съвет с премиер Гълъб Донев, но без Велислав Минеков: Гълъб Спасов Донев -  служебен министър-председател на Република България;..

публикувано на 02.02.23 в 09:35
Кристиян Вигенин

Вигенин: Няма време за гласуване за механизма за гл. прокурор

До разпускането на това Народно събрание няма да бъдат гласувани промени в Закона за съдебната власт, с които да бъде създаден механизъм за разследване на главния прокурор, коментира заместник председателят на парламента Кристиян Вигенин в Ямбол.  Според Кристиян Вигенин за гласуването на промените на второ четене няма достатъчно време, тъй като дори..

публикувано на 30.01.23 в 16:02