Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Перспективите на винения туризъм:

Винени шата правят хотелска част и турове, малките изби участват във фестивали

| обновено на 05.01.23 в 14:29
5
Виненият туризъм е добре развит в Бургаска област, посочва Ирина ГеноваВиненият туризъм е добре развит в Бургаска област. Оценката в предаването „Виа понтика“ на БНР-Бургас направи организаторът на винени фестивали Ирина Генова. Повод за коментара е вписването на винопроизводството като елемент на нематериалното културно наследство. Според Министерството на туризма освен, че това затвърждава България на световната винена карта, отваря нови хоризонти за развитието на винения туризъм. От ведомството обещават и поставянето на подходящи информационни табели. 

Виненият туризъм се развива в два аспекта, отбелязва Ирина Генова:

"Самите винарни са си направили малки шата с хотелски части. Правят дегустации, винени турове, малки обучителни курсове. Запознават туристите със самото производство. Има шата, които се виждат от магистрала "Тракия", също така в поморийско има няколко. В Странджа има няколко съвсем малки винарни. Втората част са винените фестивали, в които участват и големите производители, но те са шанс за малките изби да представят своят продукция." 

Фестивалът

Ирина Генова е организирала 10 издания на винени фестивали-4 в Бургас и 6 в Царево. Царевският "Дионисиеви дни" се реализира съвместно с общината, посочва тя:

"Срещнахме много добър партньор в лицето на общината, искаме да развиваме винения туризъм по морското крайбрежие, да е летен, да има туристи от всички краища на страната и чужбина. Тук се събират малки бутикови винарни, производители на био вино и еко храни." 

Желанието и на общината в Царево е да развива виненият туризъм

Страната е разделена на 12 винено-кулинарни дестинации в интерактивна карта на сайта на Министерството на туризма. Тя посочва и туристическите забележителности по маршрута. Регионът е част от дестинация „Южно Черноморие“ и е представен със Стария Несебър, гробницата в Поморие, Морската  градина на Бургас, археологическия резерват Деултум Дебелт, Стария Созопол, Тракийското светилище Беглик таш  и резерватът Ропотамо. 


Повече чуйте в звуковия файл. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Животновъди: Ще има достатъчно българско агнешко месо за Великден

Агнешкото месо родно производство е достатъчно, за да задоволи пазара за великденските празници, без да се налага внос. Това коментира Димитър Добрев от Айтос, председател на сдружението за развъждане на млекодайни овце в България. По думите му обаче вносителите често се опитват да подбиват цените:  "Другите вносители не спят, веднага бързат да залеят..

публикувано на 26.03.23 в 15:54
Самолетът от Варшава със 173 пасажери, от които 5 деца, на летище Бургас -  26 март 2023 г.

Първият полет с чуждестранни туристи беше посрещнат с водни салюти в Бургас

Първият полет с чуждестранни туристи беше посрещнат с водни салюти на бургаското летище. 173-ма полски граждани пристигнаха с полет от Варшава. Част от тях имат апартаменти в България, а други идват на почивка в различни курортни селища.  Първите чуждестранни туристи по Южното Черноморие идват в неделя с полет от Варшава Две седмици по-рано се..

публикувано на 26.03.23 в 12:24

Дубаров - Гъбката работи незаконно, Сабах - плащам наем

На заседанието присъства и Трендафил Трендафилов,който е представител на фирма "Авалг". Тя, според него, е подала  първа документите си за  Гъбката, в момента се обжалва: "Отказа на териториалния директор г-н Дубаров, който е съобразен с решението на Комисията, първото. На база, на което е постановен отказ и на нашата фирма, и на фирмата на..

публикувано на 23.03.23 в 17:13

Сменен е управителят на "Лукойл-България"

Иво Гуидо Хоскенс е вписан като нов управител на "Лукойл-България", показва справка в Търговския регистър. Той ще смени Андрей Матюхов, който заемаше поста малко повече от две години. В сайта на компанията като генерален директор все още е посочен Матюхов. До момента не е ясна причината за поредната смяна в ръководството, а от компанията не бяха..

публикувано на 23.03.23 в 14:26

Сватбен туризъм в област Бургас

Сватбеният туризъм става все по–популярен. В страни като Турция, от него се генерират едни от най-важните приходи в индустрията. Може ли Бургас и страната ни да развият този вид туризъм и да бъдат достатъчно конкурентноспособни на южната ни съседка? Красивата природа, вкусната храна, а и добрата цена, са предимствата на морския град...

публикувано на 23.03.23 в 13:33
снимката е илюстративна

КЗК образува три производства заради евентуален картел в цените на храните

Комисията за защита на конкуренцията е образувала три производства за установяване на извършени евентуални забранени споразумения от страна на производители и търговци по цялата верига на дистрибуция в хранителния сектор. Преди ден от антимонополният орган съобщиха, че проверяват хипермаркети и браншови организации за наличие на картел при цените на..

публикувано на 23.03.23 в 13:05

Бургас е домакин на голям Българо-турски бизнес форум

Бургаският конгресен център е домакин на голям Българо-турски бизнес форум. То е поредния който  организира Изпълнителна агенция за насърчаване на малки и средни предприятия, като следващото ще е през юни в Банско. Подписване на меморандум за сътрудничество между двете страни за насърчаване възможностите за бизнес между малки и средни..

публикувано на 23.03.23 в 12:58