Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Поморие Иван Алексиев получи подкрепата на туристическия бранша за казуса с Летище Бургас

Да се изиска от държавата договорът с концесионера на Летище Бургас и на база на този документ да се предприемат конкретни действия за преразглеждане на концесията. Това бе единодушно решено на срещата, която кметът на община Поморие Иван Алексиев инициира с професионалисти от най-големите регионални браншови организации в туристическия сектор. Срещата бе по повод актуалния казус с липсата на пътнически полети от и до местния аеропорт и активно участие в нея взеха Соня Енилова – председател на Бургаската регионална туристическа асоциация и член на съвета на директорите на „Слънчев бряг“ АД, Евелина Пулева – заместник-председател на Бургаската регионална туристическа камара, Георги Тръпков – председател на сдружение „Хотели и ресторанти – Поморие“, Янчо Парушев – член на Съюза на собствениците – Слънчев бряг, както и председателят на Общински съвет – Поморие Адам Адамов.

Летище Бургас продължава да работи приоритетно с карго полети, които не носят никаква добавена стойност за туристическия бизнес в региона. Не се работи за привличането на нови авиокомпании, които да оперират тук, нито за откриване на нови въздушни маршрути.

„Държавата е органът, който може да се намеси, урегулирайки концесията и създавайки конкурентна среда между аеропортите във Варна и Бургас. Като първа стъпка смятам, че е редно по Закона за достъп до обществена информация да поискаме от държавата договора с концесионера и на тази база да предприемем следващи конкретни стъпки. Настоящата ситуация нанася сериозен ущърб на местната общност в южните черноморски общини, а ние не искаме война, ние искаме само проблемът да бъде решен.“, каза кметът Иван Алексиев на срещата. Той поясни, че води разговори по темата повече от 6 месеца, като проблемът е отдавна представен и пред Консултативния съвет по въпросите на туризма към Община Поморие.

Въпреки добрия тон на диалога до момента, няма промяна в политиката на концесионера „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД, като основното му оправдание за липсата на целогодишна натовареност са безпочвените и обидни твърдения, че България не е позната като дестинация и че маркетингът на общините е слаб.

По време на дискусията бяха очертани няколко конкретни действия, които да бъдат предприети. През месец март ще бъдат поканени на разговор представители на нискобюджетните авиокомпании, които да презентират своите искания и условия, на чиято основа да се работи за привличането им в региона. Друга мярка е провеждането на среща с Министъра на туризма и Министъра на транспорта. Целта е да се потърси активна подкрепа от държавата, както и да бъде обсъдена възможността за партньорството ѝ с общините от Южното Черноморие в посока на това Летище Равнец да се развие като гражданско. Примери за подобни успешни партньорства не липсват, а в дългосрочен план това би поставило Фрапорт в реална конкурентна среда.

„Ние от местната власт по Южното Черноморие работим, за да привлечем повече туристи, бизнесът е гъвкав, на хората им се работи. Имаме природни дадености, прекрасни комплекси за настаняване и културна програма с визия за „крилата на сезона“. И вместо да разперим тези крила, ние концентрираме програмите си в месец и половина през лятото и затваряме хотели и ресторанти, просто защото тук не кацат туристи и приоритетно се разработват съседни летища, за сметка на тотално неглижираното Летище Бургас.“, коментира още кметът Алексиев в края на срещата.


По публикацията работи: Свобода Атанасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ръст в интереса към детските и ученическите пътувания

Между 15 и 20 % увеличение на интереса към детските и ученическите пътувания в страната, отбелязват туроператори. Ръстът на екскурзиите в чужбина е почти двоен.  Записванията за детските лагери тази година са започнали много рано, посочи Свидна Динева – управител на туроператор, който предлага такива пътувания. Има увеличение на цените на пакетите..

публикувано на 27.07.24 в 10:17

Марин Киров: В наредбата за свободно къмпингуване има неясноти, но Община Царево я подкрепя

Българското кемпер общество сигнализира в отворена позиция, че служебното правителство се опитва да върне стария вариант на наредбата за свободно къмпингуване. Те посочват, че предишната версия е събрала над 600 отрицателни становища. Според тях тя няма роля на регулация, а на индиректна забрана на къмпирането в страната. От..

публикувано на 26.07.24 в 14:30

НС: До края на годината бизнесът ще получава компенсации заради високите цени на тока

До края на годината бизнесът ще продължи да получава компенсации заради високите цени на тока. Те ще са 100% при цена от над 180 лева на мегаватчас на борсата, независимо в коя мрежа крайните небитови потребители са присъединени. Това решение беше подкрепено от 185 депутати от всички парламентарни групи и независими, само петима от ПП-ДБ се въздържаха...

публикувано на 26.07.24 в 14:12

Плажовете в Приморско са препълнени от туристи

Северният плаж на Приморско беше препълнен от туристи преди дни. Кадрите с летовниците разпространи в социалните мрежи хотелиерът от морския град Здравко Василев. Според него, подобен наплив от туристи този плаж не помни от десетилетие.   „Израснал съм на този плаж и го помня в този вид. Винаги е бил в този вид. Винаги е бил..

публикувано на 26.07.24 в 13:42

Прави се опит да се върне стар вариант на проекта на наредбата за къмпингуването

Прави се опит да се върне стар вариант на проекта на наредбата за къмпингуването. Това заяви председателят на Българското кемпер общество Йордан Ибришимов. Той алармира, че представители на общността не са поканени на работната среща на междуведомствената група тази седмица, която излезе със срок до 1 август да бъдат обобщени предложенията и..

обновено на 26.07.24 в 11:59

Николай Киров: Земеделците могат да загубят 100 млн. лева

Земеделците може да загубят 100 милиона лева, защото процедурата по прием на документи за проекти за поливните площи не е започнала, съобщи председателят на бургаския съюз на зърнопроизводителите Николай Киров. Причината е разминаване в данните. Информацията на хартия е от преди 20 години, тези терени сега не са поливни, поясни той:..

обновено на 25.07.24 в 18:15
Министър Тахов обеща спешно да бъдат осигурени обезщетения за хората от пострадалите села.

Земеделските служби в опожарените райони започват приема на заявления за форсмажор

Общинските служби  „Земеделие“ в районите с обявено бедствено положение, започват да приемат от утре заявления за форсмажорни обстоятелства във връзка с кандидатстването за подпомагане за Кампания 2024 и уведомления за възникналите пожари, съобщи Министерството на земеделието.  С цел облекчаване на административната тежест служителите на Държавен..

публикувано на 25.07.24 в 17:23