Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път днес:

С "Болница на открито" Бургас отбелязва Деня на здравето

Медицински специалисти ще дават консултации в 7 пункта в градинката до Часовника

| обновено на 07.04.23 в 08:58

С мащабна скринингова кампания Бургас ще отбележи Световния ден на здравето. Събитието под надслов "Болница на открито" ще е днес (7 април) от 09.30 до 17.00 часа в градинката до Часовника. Там ще бъдат разположени 7 пункта и 2 линейки, в които ще се извършват консултации  с лекари от различни медицински специалности – кардиология, ендокринология, пулмология, неврология, ортопедия, очни и УНГ болести. Инициативата е съвместна на Сдружението „Младите лекари“, Община Бургас и Медицинския факултет на Университета "Проф. д-р Асен Златаров".

„Отскоро се учредиха като сдружение, но вече наброяват над 100 лекари и въпреки краткото време, имат много активности. Ще организираме малко здравно градче тук до общината. Всички знаем, че няма добро лечение, ако няма профилактика и превенция на здравето. Към тях ще се включат и студентите ни по медицина. Благодаря на младите лекари, че са толкова дейни!“, посочи кметът Димитър Николов по време на срещата.


Нека повече граждани се възползват и проверят своя здравен статус“, призова д-р Стамен Пишев, председател на Сдружение „Младите лекари“. Ще се измерва артериално налягане, кръвна захар, ще се прави електрокардиография, неврологични прегледи, скрининг за катаракта, за глаукома и зрителна острота, ще се изготвя диетичен режим. Д-р Пишев апелира към бургазлии, които имат изследвания да ги носят.

„Кампанията ще продължи и след това, в рамките на няколко месеца ще успеем да посетим всички пенсионерски клубове в Бургас, като ще направим базов скрининг и профилактика, ще проведем анкета и здравна беседа на хората“, д-р Диан Господинов – зам.-председател.

Д-р Павел Минев от сдружението подчерта, че целта е да се запази за максимално дълго време най-ценното за всеки човек – здравето.

Студенти по медицина от Медицинския факултет към Университет „Проф. Д-р Асен Златаров“ ще демонстрират как се оказва първа помощ при сърдечен арест и други спешни състояния.

Повече чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Лятната антиСПИН кампания стартира днес от Бургас

От днес стартира лятната национална АНТИСПИН кампания. Безплатно и анонимно се изследват и консултират желаещите да се включат в акцията. Днес до "Часовника" бе позиционирана мобилна лаборатория, в която хората се информираха и тестваха за ХИВ или СПИН. Кампанията ще продължи до 12 август и ще обхване и други градове по Черноморието...

обновено на 05.08.24 в 12:07

Тежко, но стабилно е състоянието на пострадалото в Созопол дете

Състоянието на 9-годишното дете, пострадало при инцидент с почистваща машина на плажа в Созопол, е стабилизирано, но остава тежко.  Това съобщиха от болница Пирогов, където беше настанено детето в събота, след като беше транспортирано с военен самолет "Спартан". Нощта е преминала спокойно. Момчето остава в детската реанимация за лечение и активно..

публикувано на 05.08.24 в 10:40
Снимката е илюстративна.

Безплатни тестове в Ямбол в рамките на национална лятна кампания срещу СПИН

От началото на август в Регионалната здравна инспекция в Ямбол работи  специализиран кабинет за доброволно консултиране и изследване за СПИН. Същевременно  тази седмица - от 5 до 12 август, е обявена за провеждането на лятната антиспин кампания в цялата страна. В кабинета, в който работят  лекар и лаборант се  извършва безплатно и анонимно тестване,..

публикувано на 05.08.24 в 08:11

Безплатно и анонимно изследване на ХИВ/СПИН в Бургас

В два поредни понеделника – 5 и 12 август, от 10:30 часа до 12:30 часа на Часовника  ще се извършват доброволно, безплатно и анонимно консултиране и изследване на ХИВ/СПИН с бърз тест в мобилна лаборатория. Поводът е стартиране на националната лятна АНТИСПИН кампания, която тази година ще се проведе под мотото: „Безопасна ваканция“. Целта на..

публикувано на 02.08.24 в 14:40

С постановление на Министерския съвет се разкрива Кръвен център в Бургас

Кръвен център ще бъде създаден в Бургас. Това е възможно след  постановление на Министерския съвет.  Новината съобщи кметът Димитър Николов в социалните мрежи.  Той е бил уверен от служебния здравен министър д -р Галя Кондева, че до няколко дни ще бъде обявен конкурс за директор на центъра. Бургас ще има Кръвен център Община Бургас ще..

публикувано на 31.07.24 в 16:06

Университета „Проф. д-р Асен Златаров“ ще подпише договор с МБАЛ - Ямбол за стаж на студенти

Предстои да бъдат подписани меморандуми за сътрудничество между Университета „Проф. д-р Асен Златаров“ и общините Ямбол и Тунджа. Ще бъде подписан и договор с МБАЛ - Ямбол "Свети Панталеймон" за стаж на студенти, съобщават от университета. През есента ще се проведат нови срещи между ръководството на университета, общинските администрации в областта..

публикувано на 26.07.24 в 10:57

Безплатни изследвания за хепатит днес в Бургас

Бургас ще отбележи Световния ден за борба с хепатита – 28 юли, с безплатни и анонимни изследвания за хепатит В и C. Кампанията ще се проведе днес от 10.30 часа в мобилен медицински кабинет, разположен до Часовника. През това време екипи от доброволци ще раздават здравно-информационни материали и ще мотивират гражданите да се изследват за хепатит..

обновено на 26.07.24 в 08:11