Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общественици до МЗ: Детски линейки сега!

3
Снимка: Румен Сарандев

Основателят на каузата „Детски линейки сега“ Дончо Златев и общественици, сред тях са  Магърдич Халваджиян, Анна Цолова, Стилиян Петров, Екатерина Дафовска, Теодосий Теодосиев и др., изпратиха ново отворено писмо с искане за закупуване на детски линейки за всички областни градове в България. Писмото е адресирано до новия министър на здравеопазването проф. Христо Хинков и в него се изтъкват предимствата на тези специализирани линейки, които да помагат на най-малките.


Каузата около която се обединиха стотици семейства от цялата страна е започнала през 2019 г., когато Златев е изпратил писмо до тогавашния премиер Бойко Борисов, който от своя страна служебно я разпредели на здравния министър.

В новото писмо, което оставяме без редакторска намеса се посочва:

„Според Дончо Златев, отговори на тогавашните министри на здравеопазването Кирил Ананиев и проф. Костадин Ангелов „че нямало нужда от подобни линейки, защото и старите вършили същата работа“ могат да се определят като „тотално неразбиране на философията на една подобна специализирана линейка“, която в най-ужасяващия за едно дете момент може да изиграе ключова роля за неговото физическо и психическо здраве.

През 2022 г. най-накрая каузата среща положително становище в Министерство на здравеопазването от министър проф. Асена Сербезова и нейния екип.

„След срещата с експерти, които са сред най-добрите в създаването на такъв тип специализирани линейки в света, Министерството се ангажира да започне стъпки в посока създаване на пътна карта и реализиране на каузата, за да закупи държавата такива детски линейки за всички областни градове в България. За съжаление, никакви стъпки не бяха направени, защото животът на тогавашното правителство свърши след вот на недоверие.“, отбелязва Златев.

„Искрено вярвам и се надявам, че с Вашето съдействие и решителност,заставайки на страната на децата и тяхното здраве и усмивки, ще обърнете внимание на молбата ни, която събираше прах в някое чекмедже на Министерство на здравеопазването твърде дълго. В това загубено време цената на една линейка се увеличава. Прогнозата за стойността от малко близо 5,5 милиона лева, за да се подсигури поне по една детска линейка за всички областни градове, е нищожна, когато говорим за здравето на най-крехките и най-беззащитните. За четири години стотици семейства от цялата страна подкрепиха инициативата, като се включиха в подписките по места или като направиха дарения. Една от най-големите дарителски организации започна да събира капачки за детски линейки и осигури една за гр. Пловдив.“, завършва писмото на основателя на каузата „Детски линейки сега“

Над 6000 деца в България се раждат недоносени за година. Това е около 10% от общия брой на родените деца в България, при спад до 4% в Европа. Нека помогнем и на тези деца и техните семейства, като се опитаме да осигурим по-добри условия.

Стойността на подобен тип специализирана детска линейка е около 150 000 лв. Линейката е оборудвана с високотехнологичен транспортен кувьоз за неонатални пациенти, монтиран на специализирана самоносеща се носилка. Кувьозът притежава вграден мониторинг на кислородната концентрация, вградена пулсова оксиметрия и електрически акумулаторен модул, гарантиращ висока автономност на апарата. В специално помещение на кувьоза е инсталирана преносима кислородна бутилка с редуцир-вентил с двойно предназначение, чрез който може или да се подава сгъстен кислород към транспортен респиратор или да се осъществява кислородна терапия с регулируем поток чрез директно администриране на кислород в пациентният отсек на кувьоза. В оборудването е включена и втора многофункционална носилка, която е предназначена за педиатрични пациенти и е окомплектована с комфортен хигиеничен матрак и предпазни колани. За подпомагане на манипулациите, носилките се фиксират върху механична основа, с възможност за контрол на позицията в три посоки. Целият комплект носилки и основа е сертифициран за динамично натоварване 10G и позволява само за минута линейката да се модифицира от неонатална в педиатрична линейка, както и обратно. С цел осигуряване на възможност за провеждане на дихателна реанимация и респираторна поддръжка, линейката е оборудвана и със съвременен микропроцесорен транспортен респиратор с директни менюта за неонатологични и педиатрични пациенти, както и с опционално меню за възрастни. Към медицинското оборудване са включени и други основни животоспасяващи и животоподпомагащи уреди и оборудване, като дефибрилатор с приставки за деца и бебета, пациентски монитор, помощна носилка за ръчно транспортиране, мобилен стол за пациенти в седящо положение, вакуумна инсталация, стационарна и мобилна кислородни системи.


По публикацията работи: Свобода Атанасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Томина неделя е, последният ден от Светлата седмица

Днес е Томина неделя - с нея за православните християни завършва Светлата седмица. В първата неделя след Великден православната църква почита паметта на апостол Тома - един от 12-те Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението. Апостол Тома е наричан неверни, защото когато мълвата за изчезналото от пещерата тяло..

публикувано на 12.05.24 в 08:53

Фестивал на хвърчилата за 17-тия рожден ден на Зелена Странджа

С фестивал на хвърчилата днес ще бъде отбелязан 17-тият рожден ден на Зелена Странджа. Празникът ще събере желаещите да се включат на хълмовете над квартал Банево в Бургас, носещи името Трите сестри. Сборният пункт е на площадката на селото, пред църквата в 11.00 часа.  Маршрутът, който ще бъде изминат пеша до върха, е общо 5 км. Той..

публикувано на 12.05.24 в 07:55

Започва ремонт на един от натоварените пътни участъци в Ямболско

Аварийно- възстановителен ремонт започва на един от натоварените пътни участъци в Ямболско. До средата на юни ще бъдат извършени кърпежи по пътя между селата Болярско и Бояджик. Лошото състояние на пътя срещу недоволството на хилядите жители от региона, стигна до блокадата на пътя.  Участъкът е с дължина около 8 км и по него всекидневно..

публикувано на 12.05.24 в 07:52
Снимката е илюстративна

АПИ: До обяд движението при км 263 на АМ "Тракия" в посока София е в аварийната лента

До 12 ч. днес движението при км 263 на АМ "Тракия" в посока София се осъществява в аварийната лента поради ремонтни дейности, съобщи Агенция „Пътна инфраструктура“.  Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. 

публикувано на 11.05.24 в 10:33
Икона Св.Св.Кирил и Методий, РИМ-В.Търново

Православната църква почита паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий

Българската православна църква почита паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий. В епархиите в цялата страна се отслужват празнични литургии. Двамата братя са канонизирани като светци в края на девети век за превода и популяризирането на Библията и за разпространяване на християнството сред славяните. Първите сведения за празника са на Неофит..

публикувано на 11.05.24 в 09:25

В родното село на Стефан Караджа отбелязаха 184 години от рождението му

На Стефан Караджа - един от най-бележитите български герои беше посветен днешният ден в родното му село Стефан Караджово. Тук все още пазят родната му къща, която днес е превърната в музей, паметник на културата от национално значение. В местната над 250-годишна църква е съхранен и котелът, в който е кръстен Стефан Тодоров Димов. Цветя красят и първия..

публикувано на 11.05.24 в 08:42

В Ямбол РЗИ ще проверява обработените терени срещу кърлежи и комари

От Регионалната здравна инспекция в Ямбол ще направят проверки в петте общини на областта  за извършените обработки на тревни  и водни площи срещу кърлежи, комари и гризачи. Със затоплянето на времето и зачестилите валежи са се увеличили сигналите за наличие на кърлежи в паркове и затревени блокови пространства, оплаквания има и  за големи популации..

публикувано на 11.05.24 в 07:20