Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общественици до МЗ: Детски линейки сега!

3
Снимка: Румен Сарандев

Основателят на каузата „Детски линейки сега“ Дончо Златев и общественици, сред тях са  Магърдич Халваджиян, Анна Цолова, Стилиян Петров, Екатерина Дафовска, Теодосий Теодосиев и др., изпратиха ново отворено писмо с искане за закупуване на детски линейки за всички областни градове в България. Писмото е адресирано до новия министър на здравеопазването проф. Христо Хинков и в него се изтъкват предимствата на тези специализирани линейки, които да помагат на най-малките.


Каузата около която се обединиха стотици семейства от цялата страна е започнала през 2019 г., когато Златев е изпратил писмо до тогавашния премиер Бойко Борисов, който от своя страна служебно я разпредели на здравния министър.

В новото писмо, което оставяме без редакторска намеса се посочва:

„Според Дончо Златев, отговори на тогавашните министри на здравеопазването Кирил Ананиев и проф. Костадин Ангелов „че нямало нужда от подобни линейки, защото и старите вършили същата работа“ могат да се определят като „тотално неразбиране на философията на една подобна специализирана линейка“, която в най-ужасяващия за едно дете момент може да изиграе ключова роля за неговото физическо и психическо здраве.

През 2022 г. най-накрая каузата среща положително становище в Министерство на здравеопазването от министър проф. Асена Сербезова и нейния екип.

„След срещата с експерти, които са сред най-добрите в създаването на такъв тип специализирани линейки в света, Министерството се ангажира да започне стъпки в посока създаване на пътна карта и реализиране на каузата, за да закупи държавата такива детски линейки за всички областни градове в България. За съжаление, никакви стъпки не бяха направени, защото животът на тогавашното правителство свърши след вот на недоверие.“, отбелязва Златев.

„Искрено вярвам и се надявам, че с Вашето съдействие и решителност,заставайки на страната на децата и тяхното здраве и усмивки, ще обърнете внимание на молбата ни, която събираше прах в някое чекмедже на Министерство на здравеопазването твърде дълго. В това загубено време цената на една линейка се увеличава. Прогнозата за стойността от малко близо 5,5 милиона лева, за да се подсигури поне по една детска линейка за всички областни градове, е нищожна, когато говорим за здравето на най-крехките и най-беззащитните. За четири години стотици семейства от цялата страна подкрепиха инициативата, като се включиха в подписките по места или като направиха дарения. Една от най-големите дарителски организации започна да събира капачки за детски линейки и осигури една за гр. Пловдив.“, завършва писмото на основателя на каузата „Детски линейки сега“

Над 6000 деца в България се раждат недоносени за година. Това е около 10% от общия брой на родените деца в България, при спад до 4% в Европа. Нека помогнем и на тези деца и техните семейства, като се опитаме да осигурим по-добри условия.

Стойността на подобен тип специализирана детска линейка е около 150 000 лв. Линейката е оборудвана с високотехнологичен транспортен кувьоз за неонатални пациенти, монтиран на специализирана самоносеща се носилка. Кувьозът притежава вграден мониторинг на кислородната концентрация, вградена пулсова оксиметрия и електрически акумулаторен модул, гарантиращ висока автономност на апарата. В специално помещение на кувьоза е инсталирана преносима кислородна бутилка с редуцир-вентил с двойно предназначение, чрез който може или да се подава сгъстен кислород към транспортен респиратор или да се осъществява кислородна терапия с регулируем поток чрез директно администриране на кислород в пациентният отсек на кувьоза. В оборудването е включена и втора многофункционална носилка, която е предназначена за педиатрични пациенти и е окомплектована с комфортен хигиеничен матрак и предпазни колани. За подпомагане на манипулациите, носилките се фиксират върху механична основа, с възможност за контрол на позицията в три посоки. Целият комплект носилки и основа е сертифициран за динамично натоварване 10G и позволява само за минута линейката да се модифицира от неонатална в педиатрична линейка, както и обратно. С цел осигуряване на възможност за провеждане на дихателна реанимация и респираторна поддръжка, линейката е оборудвана и със съвременен микропроцесорен транспортен респиратор с директни менюта за неонатологични и педиатрични пациенти, както и с опционално меню за възрастни. Към медицинското оборудване са включени и други основни животоспасяващи и животоподпомагащи уреди и оборудване, като дефибрилатор с приставки за деца и бебета, пациентски монитор, помощна носилка за ръчно транспортиране, мобилен стол за пациенти в седящо положение, вакуумна инсталация, стационарна и мобилна кислородни системи.


По публикацията работи: Свобода Атанасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха паметна плоча на странджанската Баба Тонка в село Момина църква

В днешния ден /6 август/, на Преображение, когато преди 121 години избухва въстанието в Странджа, ви разказваме историята за странджанската Баба Тонка, както наричали Мария Тенишева. Паметна плоча, която напомня за нейното участие в националноосвободителното ни движение, има вече в село Момина църква. Инициатор за поставянето й е..

публикувано на 06.08.24 в 15:35

Стоян Стоянов ще е директор на НКЖИ до провеждане на конкурс

Министърът на транспорта назначи нов генерален директор на Националната компания "Железопътна инфраструктура" до провеждане на конкурс. По закон генералният директор е и член на Управителния съвет на НКЖИ. Постът се заема от Стоян Стоянов, който е експерт с над 30-годишен професионален опит в сферата на железопътния транспорт, посочват в съобщение от..

публикувано на 06.08.24 в 14:32

Овощари алармират за ниски изкупни цени на прасковите в Сливенско

Производителите на праскови в Сливенско алармираха, че изкупната цена на продукцията им е 60 ст. за килограм, което е под себестойността на отгледания плод. Изкупната цена на компотната праскова е станала ясна, след фактуриране на  предадената продукция. Според тях масово се вкарват праскови от Гърция, които се изкупуват там на цена от 35 евро цента...

публикувано на 06.08.24 в 13:07

Православната църква отбелязва Преображение Господне

С тържествени богослужения православната ни църква отбелязва Преображение Господне. Празникът е спомен за едно от важните събития в земния живот на Христос. Преди доброволните си страдания и кръстна смърт, той разкрива своята божествена слава пред трима свои ученици. Врачанският митрополит Григорий: Господ Исус Христос се преобразява в слава пред трима..

публикувано на 06.08.24 в 07:27

Националният възпоменателен събор в местността "Петрова нива" ще се проведе на 17 август

На 17 август ще се проведе националния възпоменателен събор Петрова нива през тази година. С разнообразна програма ще бъдат отбелязани  121 години от Илинденско - Преображенското въстание. Съборът се провежда под почетния патронаж на Президента на Република България Румен Радев. Организатори на честването на Петрова нива са Община Малко..

публикувано на 05.08.24 в 14:58

Ирландска пешеходка загина на пътя Варна - Бургас край Слънчев бряг

12 пътни инцидента са станали в област Бургас само за 3 дни, съобщават от полицията.  При катастрофа станала в малките часове на съботния ден, на пътя Варна - Бургас загива 56-годишна пешеходка от Ирландия. Тя е пресичала пътното платно неправилно, когато е била блъсната от  36-годишен мъж от с. Равда. Той  е тестван за употреба на алкохол и наркотици,..

публикувано на 05.08.24 в 14:35

Община Карнобат с проекти за „Златното езеро“ и Исторически музей на открито

Два проекта предстои да бъдат одобрени в Община Карнобат. Те са свързани с облагородяването на района на т.нар. „Златно езеро“ и създаване на Исторически музей на открито. Финансирането на двата проекта се предвижда да бъде по Програмата за трансгранично сътрудничество. „Сроковете за подаване на проектите, например за „Златното езеро“ са..

публикувано на 05.08.24 в 13:01