Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 300 работни места в туризма предложиха на трудова борса в Бургас

Над 300 работни места предложиха хотелиери и ресторантьори от Южното Черноморие на първата за годината трудова борса в Бургас. Тя се проведе в Гарнизонния военен клуб, където се срещнаха представители на 37 работодатели от Обзор до Приморско и търсещи работа. 

Фирмите участници представиха дейността си и подробности за търсените позиции за старта на лято 2024. Сред тях бе и Златина Владева – управител на хотел от Приморско.

„Част от работниците са ни от миналия сезон, които се връщат при нас. Но търсим допълнително камериерки, готвачи – студена и топла кухня и общи работници. Доста е увеличена работната заплата в сравнение с миналата година – с около 150-200 лева сме увеличили заплатите спрямо  това, което сме давали миналата година“


Представителите на хотелиерския и ресторантьорския бизнес осъществиха директен контакт с кандидатите за работа. След 20 години работа в Англия Велиана се оказва в такава позиция в родния Бургас.  Търси работа като мениджър в хотел, но от две години без успех.

„Тези позиции вече са заети или пък заплащането не отговаря на реалното. Там, където ме искаха, на мен заплащането не ми харесваше. Аз не очаквам кой знае какво, но мисля, че минимум 2000 лева за мениджърска позиция е добре. Искам да говоря английски, за да не го забравя и да работя“  


Директорът на Бюрото по труда в Бургас Татяна Николова се надява на успешни договаряния.

„Работните места са ситуирани от Обзор, през Несебър, Слънчев бряг, Поморие. От Бургас имаме работодатели, както и от Приморско,  Созопол. Стремили сме да обхванем цялото южно Черноморие. Могат да се правят договаряния, затова е борсата - да се срещнат директно работодатели и търсещи работа лица“

Покани за участие в борсата получиха завършващи ученици, студенти, безработни от близки общини и украински граждани с  временна закрила.

Повече чуйте в звуковия файл:

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зам.-министър Иван Капитанов: Очакваме добра жътвена кампания

Очакваме добра жътвена кампания. Това обяви в град Българово служебният зам.-министър на земеделието Иван Капитанов. Към момента състоянието на посевите е добро. Очаква се среден добив около 500 кг на декар пшеница за страната, толкова приблизително ще е и ечемикът, допълни той.   Иван Капитанов заедно с директора на Държавен фонд..

обновено на 28.05.24 в 15:57

Започна премахването на незаконни бунгала и каравани с навеси на "Якото място"

Започна премахването на незаконни бунгала и каравани с навеси на територията на Община Царево. Багерите влязоха в къмпинг "Якото място". Подобна акция имаше през август миналата година. 154 са незаконните обекти, които са констатирани на територията на общината. 4 са съдебните решения, които потвърждават издадените заповеди за събаряне...

обновено на 28.05.24 в 12:23
Плаж в Слънчев бряг

Първите работници от Бангладеш, Индия и Киргизстан са в Слънчев бряг

Първата по-голяма група работници от Бангладеш, Индия и Киргизстан пристигна в курортния комплекс "Слънчев бряг".  Въпреки, че частично има издадени визи за работници от трети страни, проблемът с бавните и тромави процедури в дипломатическите ни консулства в Азия остава. Това каза  зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска..

публикувано на 28.05.24 в 10:11

Осигуряват сезонни автобусни линии до Южното Черноморие

От 1 юни ще бъдат осигурени автобуси за сезонните линии до морето. Това обяви една от големите транспортни компании, осъществяваща превоза между София и Южното Черноморие. Една от причините е, че българите все повече предпочитат да почиват е този регион. „Линиите, които тръгват в 15.30 ч. от София се удължават до Ахтопол, а линиите, които в..

публикувано на 28.05.24 в 08:30
Иван Гайков

С иновации регулират паркирането в Приморско

С иновации регулират паркирането в Приморско. Още тази година в черноморската община ще бъдат въведени интегриран електронен фиш и електронни скоби. Работи се и по изграждането на буферни паркинги.  Кметът Иван Гайков посочи, че те ще се намират на различни места в града според предварително проучване къде има най-голяма нужда.  "Планираме..

публикувано на 27.05.24 в 11:12
Пазар

Продължава поскъпването на някои храни на борсите

Продължава поскъпването на борсите на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци – показват данните за изминалата седмица на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Индексът на цените на едро се повишава с 1,37 до 2,140 пункта. Поскъпват морковите (с 10,9% до 1,32 лв./кг.), вносният зрял кромид лук (с 12% до 1,77..

публикувано на 26.05.24 в 09:28

Алтернативните спортове като метод за лятна почивка край морето

Алтернативните спортове набират все повече популярност и по българското Черноморие. Един от тях е сърфингът.  "Промотираме най-вече уинд сърфинга, тъй като за кайт сърф не е много благоприятна средата по Южното ни Черноморие. По-скалисто е. Плажовете са по-малки и затворени", каза Веселин Деспотов, който е управител на специализиран парк за..

публикувано на 23.05.24 в 09:00