Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха нефтопродукти в отпадните води от Промишлената зона на Карнобат

Снимка: БНР Бургас


Наличието на завишени количества нефтопродукти е установено от пробите на отпадните води, взети от канализационните шахти, намиращи се в Северната промишлена зона на Карнобат. Само при 2 от пробите са установени отклонения. Изследванията бяха направени, след като в продължение на 5 дни, от кабелния завод в Карнобат, се получиха 3 сигнала за неприятни миризми, а уреди отчетоха изтичането на газ със съдържание на циановодород.   

Директорът на Регионалната екоинспекция в Бургас Павел Маринов заяви, че анализът на пробите не показва превишени количества на циановодород, които да застрашават човешкото здраве.

Каква е причината три пъти да има изтичане на газ, който да причини неприятни усещания на работниците в кабелния завод в Карнобат, според директора на Регионалната екоинспекция в Бургас Павел Маринов:

"Предполагаме, че през годините е имало утаяване на някакви вещества в канализационната система, които влизат в реакция едно с друго и е възможно тогава да се образува този газ, или някъде, където е събран, тогава да изтича, но това трудно може да бъде установено по начина, по който в момента работим - от спешен характер. Трябва да бъде направен по-подробен анализ и преценка от специалисти".

От Регионалната екоинспекция в Бургас ще бъдат издадени предписания:

"По отношение на площадките трябва да потърсим информация от ВиК и от общината за собствеността на шахтите, на канализацията и на контрола, на който подлежат от страна на ВиК. Ако има установени пропуски в упражняване на контрола на заустване на такива вещества, ще бъдат съставени съответните актове".

Заради наличието на завишени количества нефтопродукти в отпадните води по всяка вероятност ще има и наложени санкции, каза още Павел Маринов. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Царево спечели финансиране за още седем обекта

Община Царево добави още седем обекта от важно местно значение в списъка с обекти по държавния бюджет и програмата за инфраструктурни обекти 2024/2026 г. Това са: проектирането на подмяна на водопроводната мрежа в с. Кости, с. Бродилово, с. Изгрев, с. Българи; проектирането на нова сграда на СУ „.Н. Й. Вапцаров“, проектирането на два социални центъра..

публикувано на 09.08.24 в 12:48

До края на октомври затварят ул. "Одрин" в Бургас (обновена)

Улица "Одрин" в Бургас ще бъде затворена за движение  от 10:00 часа на 12.08.2024 г. до 31.10.2024 год, съобщават от Общината. Причината е реконструкцията на улицата и необходимостта от изграждане на съоръжение за осигуряване на пресичане на две нива при ж.п. прелеза Бургас-Поморие. Обслужването на имотите и предприятията от двете..

публикувано на 09.08.24 в 12:30

Чистят контейнерите в Бургас и отвътре

Почистване на контейнерите за отпадъци стартира от днес в Бургас. Това каза Павлин Михов от дирекция ''Околна среда'' към Общината. Дейностите започват от ж.к. "Изгрев", като съдовете ще се мият отвън и отвътре: "Всички съдове на територията на града ще бъдат почистени и от вътрешната им част. Беше планирано миналата седмица да започне в края на..

публикувано на 09.08.24 в 12:11

Село Изгрев очаква гости на "Странджа манджа" на 10 август

Първият фестивал “Странджа манджа“ ще се проведе в царевското село Изгрев на 10 август. Идеята е да се покаже както странджанската кухня и занаяти, така и възможностите, които предоставя за отдих и туризъм едно малко населено място, обясни основният организатор Людмила Дукова, която е и кметски наместник. Зад нея застава община Царево...

обновено на 09.08.24 в 09:22

Сагата с "Дупката" на площад "Тройката" приключи

Съдебната сага с т.нар. „Жабарник“ или „Дупката“ както си я знаят от години бургазлии вече приключи. Това написа във фейсбук по повод терена до площад „Тройката“ кметът Димитър Николов.    Съдебната сага с „Дупката“ е на финал 30-годишната сага с „Дупката“ продължава Площад с повече зеленина на мястото на „Жабарника?“ „Не вярвах, че ще дойде..

публикувано на 08.08.24 в 19:28

Галерия "Георги Баев“ представя тази вечер три филма за Антарктида и един за Черно море

В разгара на горещото бургаско лято имате възможност да се „охладите“ с три филма за Антарктида. Те са под общото заглавие „Едно ледено лято“. Подбраните филми са част от продукцията "В кадър" на Българската национална телевизия. Те ще бъдат представени тази вечер от журналиста, сценарист и оператор Мария Чернева. Началото е от 20:30 часа,..

публикувано на 08.08.24 в 18:25

Енергийна общност Бургас: Как да инвестираме в зелена енергия и да печелим

Близо 47 000 лева вече са набрани в публично-частния кооператив, чиято цел е изграждане на фотоволтаична инсталация, захранваща със зелена енергия плувния комплекс в к-с „Славейков“ в Бургас. Кампанията за набиране на средства от граждани и фирми продължава до края на септември. Срещу инвестицията си те ще получават  3% дивидент годишно...

публикувано на 08.08.24 в 15:47