Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От следващата седмица, 11 юни:

Бургаският куклен театър с 4 представления на седмица на Флората през това лято

Международният театрален фестивал „Дни на куклите“ ще се проведе от 4 до 10 август

| обновено на 07.06.24 в 11:32


Бургаският куклен театър се мести от следващата седмица в експоцентър „Флора“. Тази събота и неделя, на 8 и 9 юни програма „Уикенди“ ще продължи на сцената на Куклен театър – Бургас от 11 ч. с представлението „ Искам да стана голям“. След тези дати програмата ще продължи през есента. В лятна ваканция излизат и програмите „Сряда вечер“ и „Вторник сутрин“.

"За най - малките спектаклите бяха през седмица във вторник в Библиотеката и бяха много успешни с голям интерес. И представленията в сряда вечер се случваха, това искаме да наложим като време за посещения в кукления театър за цялото семейство. Ще продължим по този график, но след края на лятото", съобщи директорът на ДКТ - Бургас Христина Арсенова.     

От 11 юни до края на август започва лятната програма „Часът на куклите“ на Сцена „Флора“ в Морската градина. Представленията ще са четири пъти в седмицата, с едно повече от миналото лято. Всеки вторник, четвъртък, събота и неделя от 18.30 ч пред жителите и гостите на Бургас куклените артисти ще изнасят представления от своя детски репертоар, ще има и спектакли на гостуващи театри.

"Ще открием с "Трите прасенца", ще играем "Костенурката Нурка", "Гушни ме", "Принцесата и змеят". Най - малките ни зрители ще могат да гледат "Дъга". Ще ни гостува ДКТ - Стара Загора, като продължаваме тази практика да включваме поне по две представления на наши колеги, а ние пък да гостуваме при тях.  Капацитетът на залата в експоцентър "Флора"  е до 120 души и винаги е пълно. Тук търсим освен бургаската аудитория, но дава и възможност на семействата дошли на почивка в града ни, да могат вечер от 18.30 ч. след плаж и разходка в Морската градина да посетят и куклено представление", добави  зам. директорът Петър Тодоров. 



Черешката на тортата в лятната програма на Бургаския куклен театър ще е 11-тото издание на Международния театрален фестивал „Дни на куклите“. Той ще се проведе от 4 до 10 август по традиция на Сцена „Охлюва“.

"Ще има 19 спектакъла, участват 7 български трупи и 4 чуждестранни. Румънците, които ще ни гостуват, идват с огромни три метрови кукли. Австрийската трупа ще покаже в последния ден огнена акробатика!", каза Христина Арсенова.   


ДКТ - Бургас ще участва във фестивали в Талин - Естония, Швеция, Крайова - Румъния. В страната, спектакли ще бъдат представени на фестивали във Велико Търново, Хасково, Габрово, София, Плевен.  

Бургаският куклен театър ще бъде със своите зрители през цялото лято. А от ръководството имат амбиция да реализират проект за нова визия на сградата на кукления театър, който тази година отбелязва 70 години от своето създаване. Идеята е да се промени фоайето, залата и обзавеждането за новия сезон през есента. 

повече може да чуете в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Арменската общност в Бургас ще представи свои традиционни ястия

Арменската общност в Бургас ще представи свои традиционни ястия на 25 юни от 10.30 ч. в Етнокухнята на музея на улица  „Славянска“ 69 . Събитието е част от проекта „Старият Бургас през погледа на д-р Мелконян“, в който Църковното настоятелство към Арменската апостолическа православна църква „Сурп Хач“ е партньор на Бургаския Регионален исторически..

обновено на 24.06.24 в 16:34

Музикалният проект "Мистерия и свобода" с премиера в Бургас

Музика от цяла Европа представя концертът  "Мистерия и свобода", чиято бургаска премиера е тази вечер от 20:30 ч. на летния театър. Класика, фолклор и романси ще бъдат представени в една нова композиция по различен начин - размиване на границите между музикалните стилове. Концепцията, драматургията и музикалното ръководство на този..

публикувано на 24.06.24 в 12:13

Хилда Казасян и Плевенската филхармония представят "Да обичаш Гершуин" в Бургас

Концерт-спектакълът "Да обичаш Гершуин" - третият проект с филмова музика на Хилда Казасян, ще бъде представен в Бургас на 25 юни.   След успеха на двата филмови проекта "Да послушаме кино" и "Световното кино в музика", след спечелената награда "Кристална лира" за върхови постижения в областта на българското музикално изкуство,..

обновено на 24.06.24 в 11:25

Младежкият арт фестивал „Солинария“ предлага шест дневна програма

Шест дневна програма ще предложи на публиката четвъртото издание на младежкия арт фестивал „Солинария“. То ще се проведе от 2 до 13 юли на магичната сцена в Созопол. На нея ще излязат, както млади и талантливи изпълнители, така и утвърдени имена, каза за БНР – Бургас артистичният директор на фестивала Йосиф Спиридонов.  "Нашата цел да създадем..

публикувано на 24.06.24 в 10:59

В Бургас заплитат еньовски венец

Бургас ще отбележи Еньовден със заплитане на еньовски венец за здраве и добруване. По традиция той се състои от седемдесет и седем билки и половина.  Всяка година лековитите треви за него берат не босоноги моми в бели премени, а художникът и реставратор от бургаския музей Иван Арабаджиев.  "Само той знае къде са най-големите туфи с еньовче, а то е..

обновено на 24.06.24 в 08:32

Дариха ценна юридическа литература на бургаската библиотека

Книгата  "60 години българско правосъдие 1878 - 1941" бе дарена от бившият конституционен съдия проф. Снежана Начева на Регионалната библиотека "Пейо Яворов". Тя разказа за приносът на изданието в правото и преподавателската дейност.  Към дарението беше прибавен още един жест - редки юридически книги подари на библиотеката адвокат Иво Баев. С тези..

публикувано на 23.06.24 в 15:56

Танцова школа "Дюн" и брейк и хип хоп клуб "Бляк Стайл" канят на годишния си концерт

Годишен концерт на Танцова школа "Дюн" и Брейк и хип хоп клуб "Бляк Стайл" предстои тази вечер в Бургас. Ще представим най – доброто от продукцията на двете формации през тази година, съобщи Петя Стойкова, ръководител на ДЮН: „ Над 100 ще са танцьорите на сцената, които ще представят своите умения. Ще участват всички танцьори, със..

обновено на 22.06.24 в 14:44