Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има опасност от въвеждане на режим на водата в Ямболско

Снимка: Pixabay

Работни групи с добро техническо оборудване ще отстраняват аварии по водопроводната мрежа в малките и отдалечени населени места в Ямболска област. Заради трайното засушаване в региона има опасност от въвеждането на режим в някои от общините.

Най-сериозен е проблемът с водозахранването в общините Тунджа и Стралджа, където количествата в резервоарите са спаднали драстично. Търсят се нови водоизточници, но това става все по-трудно, уточни зам.-кметът на община Стралджа Гроздан Иванов.

"Вода тук излизаше буквално на третия метър, когато се започне сондаж, сега вече всички специалисти, които идват ни казват, че минимумът, който трябва да копаем е 30-40 метра."

Освен търсенето на нови водоизточници с добри качествени показатели се предприемат мерки за ограничаване разхищението на питейна вода, подчерта управителят на ВиК дружеството в Ямбол Христина Микуцева: 

"Отстраняване на авариите своевременно, търсенето на нерегламентирано ползване на вода - това касае кражбите, ползването на вода за поливане. Колкото и да е странно, има хора, които са готови да ползват питейна вода, казвайки, че цената е висока, но я ползват за поливане". 

Все повече се работи и в посока на намаляване на разхода на вода при авариите, обясни Микуцева.

"С формирането на бързореагиращи работни групи, които да могат да бъдат много по-адекватни на ситуацията, по-бързо да се отреагира. Това, разбира се, е свързано със закупуването и оборудването с техника". 

По публикацията работи: Християна Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лични документи

Временно ще бъде ограничена системата за личните документи

Временното затруднение ще обхване периода от 18:00 часа днес до 24:00 часа на 14 юли, а причината е планирана миграция на базите данни, обслужващи Националния регистър на българските лични документи.  За същия период няма да са активни и следните услуги, предоставяни от портала на МВР – секция „Електронни административни услуги“: издаване на лична..

публикувано на 12.07.24 в 09:26
Държавен фонд

Земеделски стопани може да кандидатстват за помощта de minimis

От днес земеделските стопани, отглеждащи картофи, орехи, бадеми, лешници и култивирани гъби могат да подават заявления за подпомагане по помощта de minimis. Общият бюджет на помощта е 13 млн. лв. Най-голямата част от сумата ще бъде насочена към производителите на картофи. Те ще получат до 7 милиона лева. До 5 милиона лева са отделени за черупковите..

публикувано на 12.07.24 в 08:58

Оранжев код за много горещо време е обявен за цялата страна

Оранжев код за опасно високи температури е обявен от Националния институт по метеорология и хидрология. По Черноморието ще е слънчево. На юг ще има заоблачавания и на места може да превали. Температурите на въздуха ще са до 30-35°. Морската вода е 26-27°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.  Над планините ще е слънчево, след обяд на места..

публикувано на 12.07.24 в 07:29

Община Ямбол разкрива пункт за минерална вода, заради горещото време

Община Ямбол ще предостави на своите граждани минерална вода днес поради обявения от Националния институт по метеорология и хидрология предупредителен жълт код за високи температури. Ще бъде обособен временен пункт пред централния вход на Регионална библиотека "Георги Раковски" град Ямбол от 11:00 до 14:00 часа. Общината призовава гражданите да се..

публикувано на 12.07.24 в 07:26

Президентът Румен Радев ще наблюдава демонстрациите на "Бриз"

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще наблюдава демонстрации по време на националното военноморско учение с международно участие „Бриз -2024“. Той ще се качи на борда на фрегатата „Дръзки“, откъдето ще следи изпълнението на задачи свързани с отбранителните способности в морски операции при кризи.  Междувременно от..

публикувано на 12.07.24 в 07:05

Президентът посети изграждащата се в Бургас производствена база за бронирана отбранителна техника

Държавният глава Румен Радев посети новоизграждаща се в Бургас производствена база на компанията "International Armored Group“ (IAG), специализирана в произвеждането на бронирани автомобили за световните пазари. Президентът и съпругата му Десислава Радева бяха посрещнати от основателя и собственик на IAG д-р Антон Стефов, който представи плановете и..

обновено на 11.07.24 в 22:00

Стартира ремонтът на втората база за медицинско въздушно спасяване в Сливен

Започва ремонта на временната оперативна база за спешната медицинска помощ по въздух - "Bulgaria Heli Med Service" (HEMS) на летище „Бършен“ край Сливен. Днес служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков обяви началото на ремонта. Временната база ще се помещава в хангар, собственост на община Сливен и вече има сключен договор между страните..

обновено на 11.07.24 в 15:55