Йоргос Чакирис: Радиото е магическа кутия

Радиото като страст и как един грък хвана вълните на програма „Хоризонт“ в гората до Атина, за да стигне до нас неговата необичайна емоция - музиката от възобновяеми източници? По следите на тази необикновена история тръгваме с предаването..

публикувано на 24.02.21 в 11:37

Обществена трапезария изхранва ежедневно християни и мюсюлмани

Над 60 души - християни и мюсюлмани от Кърджали получават eжедневно топъл обяд в обществената трапезария към храма „Успение Богородично“. Основен двигател на инициативата са отец Боян Саръев и неговата съпруга Красимира. Трапезарията работи от две..

публикувано на 24.02.21 в 10:28
Снимката е илюстративна

Фейсбук групата „Татковците на София“ помогна на самотен баща с 4 деца

Самотен баща на четири деца получи шанс за нов живот, благодарение на инициатива на Фейсбук групата „Татковците на София“, в която членуват над 1000 души. Тошко обитавал пристройка на кметството в село Рударци с децата си Борислав, Фани и..

публикувано на 24.02.21 в 09:58

Смъртта в академичното огледало - какво виждат учените

Обикновено си мислим, че заради стреса, трафика, мръсния въздух градът е по-опасното място за живот, в което сме изложени на повече рискове. Всъщност градът е място с по-добра инфраструктура и достъп до по-специализирано лечение. Комбинацията..

публикувано на 23.02.21 в 17:45
Христо Пимпирев

Нестандартна поредна експедиция на Антарктида, полярниците ще хванат част от зимата

Българските полярници от 29-ата национална антарктическа експедиция рано тази сутрин са отплавали от пристанището на чилийския град Пунта Аренас. Очаква се групата да достигне остров Ливингстън на 25 февруари. „Вече навлязоха в Пролива на..

публикувано на 23.02.21 в 11:08

Днес е рожденият ден на българския балет

Днешният 22 февруари е своеобразен рожден ден на българския балет. На тази дата през 1928 година е премиерата на първата у нас професионално поставена балетна творба . „Копелия” от композитора Лео Делиб е едно от най-популярните и сега балетни..

публикувано на 22.02.21 в 14:28
Къщата с ягодите

Здравко Йончев: Чрез сградите се идентифицираме с една изгубена България

„ В стремежа си да търсим идентичност се опитваме чрез някакви сгради се опитваме да се идентифицираме с една друга България , която е изгубена. С едни доблестни жени и мъже, които са построили тези домове. Искаме да се свържем с тях през времето.“..

публикувано на 22.02.21 в 13:24

Деца от 124-та Детска градина "Бърборино" показаха знанията си в ефира на "Хоризонт"

На гости в предаването "Рано в неделя" са децата и преподавателите от 124-та Детска градина "Бърборино" в София. Поканихме ги, за да покажем на родителите колко много са научили децата, защото заради извънредната обстановка няма да има тържество..

публикувано на 21.02.21 в 13:27
Гина Дъбенска

Във Войнягово пазят зорко паметта за Левски

Навършиха се 148 години от гибелта на най-голямата личност в нашата история - Апостола на свободата Васил Левски. Карловското село Войнягово е свързано с 2-годишното учителстване на Левски. Този факт отбелязват всички изследователи. Как..

публикувано на 21.02.21 в 07:51
Снимката е илюстративна

Доброволци изработиха над 400 мартеници с кауза

В село Победа, община Долна Митрополия, млади доброволци изработиха над 400 мартеници с кауза. Инициативата е на Народно читалище "Зора 1990". Мерките, свързани с пандемията, не позволиха събиране в любимото читалище и красивите мартеници..

публикувано на 20.02.21 в 13:13