Гласувайте за „Млад музикант на годината“ 2020

Предаването за класическа музика „Алегро виваче“ на програма „Хоризонт“ Ви кани да изберете „Млад музикант на годината 2020.

В националната анкета „Музикант на годината“, която се провежда от 1990 г., екипът на „Алегро виваче“ дава шанс на слушателите да споделят кой от българските музиканти ги е зарадвал и вдъхновил най-много с изявите си през изминалата година. През 2008 г. за първи път изборът се фокусира изключително и само върху младите изпълнители - сега това се случва за втори път в историята на допитването, като възрастовите граници са до 25 години за инструменталистите и до 30 години за певците, диригентите и композиторите.

В 30-ото издание на анкетата Ви призоваваме да изберете своя своя фаворит сред 11-те номинирани ярки таланти.
Да ги подкрепим и да им дадем мотивация да растат в изкуството!

Номинациите за „Млад музикант на годината 2020“ са подредени по азбучен ред.
Гласуването e еднократно и продължава до 28 февруари 2021 г.


БОЖИДАР БОЖКИЛОВ – възпитаникът на Академията на Миланската Скала, когото Соня Йончева избра за партньор

„Божидар се наложи като победител от първия момент, заради изключително красивия си тембър, доста добра музикалност и много добро и спокойно присъствие на сцената. Той е само на 26 години и смятам, че му предстои много добра кариера!“, каза примата пред медиите при голямото си завръщане в Пловдив през лятото на 2020 г.

Роден през 1993 г. в София, Божидар Божкилов от ранна детска възраст се занимава с музика - учи пиано и солфеж, а по-късно и класическо пеене в НМУ “Любомир Пипков” и НМА “Проф. Панчо Владигеров“. Първи негови учители са големите ни артисти Стоян Попов и проф. Нико Исаков. Специализира в Оперната академия „Борис Христов“ в Рим; Академията „Моцарт“ в Екс ан Прованс (Франция); Международната оперна академия в Сулмона (Италия); Международната оперна академия при театър „Джузепе Верди“ в Бусколдо (Италия). Участва в майсторските класове на Анна Томова-Синтова, Михаил Ангелов, Карло Коломбара, Бруна Балиони, Лариса Гергиева, Монсерат Кабайе и др. Има шанса да учи индивидуално при големия бас Боналдо Джайоти в Милано, а паралелно завършва и право.

На 19-годишна възраст прави оперния си дебют в поредица спектакли на оперите „Севилският бръснар“, „Мадам Бътерфлай“ и „Травиата“ в италиански продукции. През годините участва в над 15 оперни заглавия и много галаконцерти на престижни сцени в България, Австрия, Албания, Германия, Гърция, Испания, Италия, Румъния, Русия, Словакия, Сърбия, Франция, Черна гора, Северна Корея и др. Пял е на сцените на Мариинския театър и „Ла Скала“.

Божидар Божкилов е носител на престижни награди от над 20 международни конкурса за оперни певци в Австрия, България, Италия, Румъния, Русия и САЩ. Министерството на културата на Република България го удостоява с почетен златен медал „100 години Борис Христов“. Носител е на Първата национална награда „Панчо Владигеров“, категория „Класическо пеене“, в класацията за студенти, изявени в областта на музиката.

Божидар Божкилов изпълнява Ария на Фиеско из операта „Симон Боканегра“ от Верди. Чуйте!

Георги Грозев – гордостта на българската тромпетна школа

Той е само на 18 години, но вече е свирил в някои от най-прочутите зали по света - Карнеги Хол в Ню Йорк, „Бозар“ в Брюксел, “Херкулес” в Мюнхен, Тонхале в Цюрих. Носител е на приза „Олга Камбурова“, присъден му от екипа на предаването „Алегро виваче“ на програма „Хоризонт“ като част от наградите „Музикант на годината“ 2018.

Георги Грозев в роден през 2002 г. в Пловдив. Започва да се занимава с тромпет в Младежкия духов оркестър при Общинския детски комплекс, а в момента е ученик в Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ в Пловдив, в класа по тромпет на Пенчо Пенчев.

Едновременно с това от октомври 2020 г. е част от Оркестъра на Пловдивската опера. Свирил е като солист на Симфоничния оркестър при НУМТИ "Добрин Петков“ - Пловдив и на Оркестъра на Държавна опера - Стара Загора.

Носител е на десетки награди от национални и международни конкурси, сред които: Абсолютната Първа награда от Международния конкурс "Golden Classical Music Awards" - Ню Йорк, Първа награда /двукратно/ от Международния конкурс за тромпетисти - Стара Загора, Абсолютната Първа награда от Международния конкурс "Grand Prize Virtuoso" – Брюксел. Два пъти е победител в категория „Изкуство“ на годишните награди за талантливи деца на фондация „Енчо Керязов“, отличен е и в инициативата „Успелите деца на България“, организирана от фондация „Димитър Бербатов“.

Освен че блести ярко като изпълнител, Георги е ангажиран с каузи и обществена дейност: Председател е на Ученическия съвет към НУМТИ „Добрин Петков“ – Пловдив през 2018 г., а през 2020/2021 г. е Президент на Интеракт клуб Пловдив – Филипопол, спонсориран от Ротъри клуб. Георги е доброволец към фондация "Пловдив 2019“ и посланик на младежката организация „България на младите“.

Георги Грозев изпълнява „Ария“ от Арутюнян. Чуйте!

ГЕОРГИ ДИМИТРОВ-ЖОЖО – най-успешният млад китарист в България

Георги Димитров-Жожо е един от най-изявените млади български китаристи - носител на много награди от конкурси у нас и в чужбина, лауреат на няколко фондации, подкрепящи млади таланти.

Роден е през 2000 г., възпитаник на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София, а от 2018 г. е студент в Университета за музика и изпълнителски изкуства в Грац (Австрия), в класа по класическа китара на именития професор Паоло Пегораро.

Георги Димитров-Жожо е първият носител на учредената през 2017 г. награда „Олга Камбурова” на предаването „Алегро виваче” и в резултат на това вече има своите първи студийни записи, осъществени с екип на Музикална къща БНР с продуцент Лилия Николова.

Признанието от екипа на предаването „Алегро виваче” идва скоро след връчената му Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев”, а заедно с това отличие Георги получава от едноименната фондация и възможността да дебютира като солист на камерния ансамбъл „Софийски солисти” с диригент проф. Пламен Джуров. Майсторският инструмент, на който свири той тогава, е дарение от фондация „Димитър Бербатов”. Като лауреат на фондация „Йордан Камджалов”, младият музикант се включва в организирани от нея събития. Той прави самостоятелен благотворителен концерт в Сити Марк Арт център и солира на Плевенска филхармония под диригентството на Йордан Камджалов на плевенска сцена. Гостува на международния фестивал „Софийски музикални седмици“ с изява в зала „България“.

Георги Димитров-Жожо участва в концерти с различни оркестри и диригенти. Сред тях са още струнният ансамбъл „Камерата Музика Будапеща” и Бернхард Щайнер, Академичният симфоничен оркестър на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ с Георги Патриков, Симфониета „София“ със Свилен Симеонов и Оркестърът на юристите, воден от Веселин Байчев.

Младият китарист е лауреат на конкурси у нас и в чужбина, сред които фестивалът GuitArt в Пловдив, конкурсите за китаристи „Ана Амалия” във Ваймар и „Андрес Сеговия“ в Монхайм, Международният фестивал на китарата в Плевен и др. Печели Първа награда и Специалната награда на EMCY на XII Международен конкурс „Млади виртуози“ в София; Голямата награда на международния конкурс „Акад. Марин Големинов” и ценната статуетка на името на Любен Хараламбиев.

Като носител на Първа награда от Международния фестивал GuitArt в Пловдив, Георги Димитров-Жожо става артист на платформата EuroStrings за 2019 г. Заедно с победителите от още 16 конкурса в Европа, сред които той е най-младият, прави концертно турне, придружено с негови майсторски класове на китарни фестивали в различни градове в Европа. Турнето включва фестивалите в Тампере, Сараево, Лондон, Загреб, Сегед, Аликанте, Петрер и завършва с концерт на сцената на Международния фестивал GuitArt в Пловдив.

Георги Димитров-Жожо изпълнява Капричио по Гоя №24 от Кастелнуово-Тедеско. Чуйте!

ДИМИТЪР КОСЕВ – най-младият главен диригент на оперен театър в България

Едва на 28 години, през лятото на 2020 г. той е избран единодушно за главен диригент на Държавна опера - Русе.

Димитър Косев е роден през 1992 г. в Русе. Възпитаник е на Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ в класа на Евгени Желязков. Веднага след завършването му е приет в консерваторията “Прайнер” във Виена, където учи дирижиране при проф. Максимилиан Ченчич и пиано при проф. Щефан Мьолер.

Завършва Консерваторията с пълно отличие, когато е на 21 години. Скоро след това се завръща там като асистент на проф. Йосеф Щолц в класа по оперно майсторство. Работи с ансамблите Passion Artists и Vienna Traditional Classic Orchestra.

Лауреат е на Първа награда за модерна музика на Лотар Бандеман в майсторския клас на Академията за млади пианисти във Виена през 2006 г. и за изпълнение на музика от Едвард Григ през 2007 г.

Димитър Косев дебютира като диригент в България през ноември 2013 г. с Русенската филхармония на откриването на Международния конкурс „Франц Шуберт“. След година дирижира и Новогодишния концерт на Русенската филхармония. От февруари 2016 г. е щатен диригент в Държавна опера - Стара Загора, а от октомври 2017 г. работи в Държавна опера - Русе.

В края на ноември 2016 г., по специалната покана на световноизвестния мецосопран Веселина Кацарова той дирижира концерта в Държавна опера - Стара Загора, посветен на 80-годишнината от рождението на композитора Красимир Кюркчийски. През декември 2018 г. дирижира Коледния концерт на Софийската филхармония в зала „България“.

Ръководи премиерните спектакли на „Дон Паскуале“, „Джани Скики“, „Вълшебната флейта“, „Сватбата на Фигаро“, „Севилският бръснар“, „Парижки живот“, „Царицата на чардаша“, „Луд гидия“, „Набуко“, „Хубавата Елена“, „Петя и вълкът“, „Прилепът“, „Травиата“ и др.

Едновременно с това участва в многобройни проекти, свързани с джаз и поп музика като диригент и пианист: През 2015 г. заедно с акустичния проект „Kristal Bardess‘‘ е избран от продуцента на групата „Ролинг Стоунс“ в топ 20 на световния конкурс за авторска музика „Call for Legends“. Диригент е на спектаклите „Класиката среща ABBA“, „Класиката среща Queen“, „45 години Диана Експрес – Symphony 2019“, “Да те жадувам аз“ – група Сигнал и Русенска филхармония, концерти – трибюти на групите Queen, Deep Purple & Rainbow, Whitesnake, на Тодор Колев. Дирижира световната премиера на рок симфонията „Queen’s Hits“ от Любомир Денев. Печели конкурса за авторска музика „БГ Таланти“ и заедно с Божидара Симеонова са финалисти на конкурса „Бургас и морето“ 2016 г. През юли 2016 г. дирижира премиерата на спектакъла на Калин Вельов и Тумбаито „Симфонична фиеста“. Най-ефектният му самостоятелен проект е „ДЖАЗОСПЕКЦИЯ“ по музика на френския композитор Клод Болинг и филма „Baraka“ на Рон Фрик.

Димитър Косев е носител на наградата на JCI Bulgaria „Най-изявените млади личности на България“ през 2015 г. в категорията „Културно постижение“. През същата година е удостоен със златна значка „Русе“ от кмета на Община Русе Пламен Стоилов и е избран за лице на Русе и културен посланик на града. Част е от класацията на Дарик Радио „40 до 40“ за млади и вдъхновящи личности на 2018 г. В началото на 2019 г. диригентът Димитър Косев е отличен с престижната награда "Златно перо" на агенция „Cantus Firmus“ и галерия „Макта“ за принос към българската култура и изкуство.

След пожара в сградата на Държавна Опера – Русе през юли 2020 г. става инициатор на кампанията „Изкуството е феникс“.

Димитър Косев дирижира Русенската филхармония в Увертюра към операта „Набуко“от Верди. Чуйте!

ИВАЙЛО ВАСИЛЕВ – един истински артист на 13

Пианистът е сред най-изявените млади български музиканти. Освен че притежава впечатляваща колекция с награди от клавирни конкурси у нас и в чужбина, той има богата артистична биография. През 2019 г. записва първия си самостоятелен компактдиск. Има собствени композиции и оркестрира чужди произведения.

Ивайло Василев е роден през 2007 г. в София. Започва обучението си по пиано при Емилия Канева в Националното музикално училище "Любомир Пипков", а от 2019 г. негов преподавател е проф. д-р Борислава Танева.

Ивайло има над 20 награди от международни конкурси в България, Русия, Гърция, Испания, Италия, Германия, Франция, Чехия, Финландия, Белгия, Великобритания, Казахстан, като голяма част от тях са първи и гран при. Сред най-ценните в колекцията му са Първа награда и Златната Лeшникотрошачка на XIX Международен телевизионен конкурс за млади музиканти „Лешникотрошачката“ в Москва (2018), както и първите награди, спечелени в конкурси през 2020 г.: „La Note Celeste“ в Париж, „Jan Sibelius Fest“ в Турку (Финландия), „Лист-Барток“ в София, „Шуман-Брамс“ в Пловдив. Като част от наградите му в конкурса „Лешникотрошачката“, през 2019 г. в Москва е издаден дебютният му компактдиск с концерти за пиано и оркестър на Моцарт и Шостакович. В записите му партнира Държавният академичен симфоничен оркестър на Санкт Петербург под диригентството на Александър Титов. Като финалист на радиоконкурса „Концертино Прага“ 2020 младият изпълнител представя България в Южнобохемския фестивал в Чехия.

Ивайло Василев има широк репертоар и голям брой концертни изпълнения – солови и с оркестър, в емблематични зали у нас и в чужбина. Благодарение на наградите си получава възможност за изяви с оркестър в Голямата зала на Московската консерватория, в зала „Чайковски“ и в Московския международен дом на музиката, както и в Симфоничната капела на Санкт Петербург.

През 2019 г. Ивайло Василев солира на двата най-големи оркестъра у нас с различни клавирни концерти от Моцарт в зала „България“ - гостува на Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Георги Патриков и на Софийската филхармония с диригент Саша Гьотцел.

Ивайло Василев е концертирал с много други български и руски симфонични оркестри. Имал е самостоятелни солови рецитали в рамките на Моцартовия фестивал, Правец, в Българския културен център в Москва, в Сити Марк Арт център в София.

За своите изпълнения Ивайло получава ласкави отзиви от музиканти и критици. Легендарният руски клавирен педагог Дмитрий Башкиров, председател на журито на конкурса „Лешникотрошачката“, казва за него, че „чувства музиката толкова естествено и натурално, сякаш сам изработва всичко от начало до край“.

Ивайло Василев изпълнява Импромптю op.90 №3 от Шуберт. Чуйте!

ЛОРА АЛ-АХМАД – младата българска надежда сред композиторите

Лора Ал-Ахмад е един от разпознатите български таланти, преминали обучение през последните няколко години в престижните музикални школи на Ню Йорк - първо учи пиано при професорите Павлина Доковска и Владимир Валяревич в Mannes School of Music, и пак там прави магистратурата си по пиано и композиция, а неин ментор е Лоуел Либерман.

През месец май 2019 г. пианистката и композиторка изнесе рецитал в Карнеги хол - Ню Йорк, в рамките на концертната поредица "Музикални съкровища от България", а през октомври взе участие и в откриването на „Българските концертни вечери в Ню Йорк“, заедно с други уважавани български и американски музиканти.

Пиесата на Лора Ал-Ахмад "Две сказки" за соло флейта, посветена на първия флейтист на Чикагския симфоничен оркестър Стефан Рагнар Хоскулдсън, вече е официално издадена в САЩ, а през пролетта на 2020 г. победи в конкурса за новоиздадени творби на Американската флейтова асоциация – най-голямата подобна организация в света.

През септември 2020 г. Лора организира в София интердисциплинарния концерт “21 грама музика за 21 грама надежда” с благотворителна цел. Средствата, набрани от продажбата на билети, са предоставени за подпомагане на деца, лишени от родителска грижа.

През месец октомври 2020 г., по време на откриването на Българските концертни вечери в Ню Йорк, се състоя премиерата на творбата “Mutual” за цигулка и пиано, в изпълнение на бележитите български музиканти Георги Вълчев и Лора Чекоратова, на които Лора Ал-Ахмад я посвещава. През февруари 2021 г. предстои концерт под надслов “Камерна музика от млади жени композитори”, който Лора организира в рамките на същия фестивал.

Лора Ал-Ахмад - „Mutual“ за цигулка и пиано в изпълнение на Георги Вълчев и Лора Чекоратова. Чуйте!

ЛОРА МАРКОВА – най-младият концертмайстор на професионален оркестър в България

Носителка на наградата “Олга Камбурова“ 2019, присъждана на млади таланти от екипа на предаването „Алегро Виваче“ на БНР.
Лора Маркова е родена през 2003 г. в София. На 5-годишна възраст започва да свири на цигулка – приета е в класа на Благородна Танева в НМУ „Любомир Пипков“, където учи и в момента.

Когато е на 11, Лора е поканена за солистка на Фестивалния оркестър под диригентството на Емил Табаков в Новогодишния концерт в зала 1 на НДК, излъчван и по БНТ на 1 януари 2015 г. На 16 става най-младият концертмайстор на професионален оркестър в България по покана на диригента Йордан Камджалов и неговия Genesis Orchestra.

Има в колекцията си 15 награди от национални и международни конкурси, сред които са Международният конкурс за цигулари в Ниш (Сърбия, 2013); „Добрин Петков“ в Пловдив; „Андреа Постакини“ в Италия; „Недялка Симеонова“ в Хасково; „Антон Рубинщайн“ в Дюселдорф; „Пиколо виолино“ в Италия; Международният конкурс за цигулари в Одеса. През 2018 г. получава Гран при от международния конкурс „Музиката и земята“ в София, а през 2019 г. става лауреат на престижния международен конкурс „Концертино Прага“, организиран от Чешкото национално радио. Благодарение на това участва в концерт на наградените млади музиканти с Чешката филхармония в зала „Рудолфинум“ в Прага и в концертно турне в Южна Бохемия. Също през 2019 г. Лора Маркова е наградена с Гран при на международния конкурс „Надежди, таланти и майстори“ в Добрич.

Към концертните изяви на Лора през 2019 г. се добавят тези във фестивалите „Варненско лято“ и “CIMA” във Виена. Между 2014 и 2019 г. участията на Лора са многобройни, като по-значимите от тях са в Дните на България във Франкфурт, „Музика Мунди“ в Брюксел, „Съкровища от България“ в Карнеги Хол - Ню Йорк, и други концерти във Франция, Италия, Гърция, Германия, Швейцария, Португалия.

Участва в майсторски класове на проф. Михаел Фришеншлагер, проф. Дора Шварцберг, проф. Леонид Кербел, проф. Захар Брон, проф. Иври Гитлис, проф. Павел Верников, проф. Светлана Макарова, Кеворк Мардиросян, проф. Марио Хосен, Веско Ешкенази, Светлин Русев, Мила Георгиева, Димитър Буров и др.

Големите постижения на Лора Маркова през 2020 г. са Гран При от Международния конкурс „Асен Диамандиев“ в Боровец и Първа награда от Международния конкурс „Леонид Коган“ в Брюксел.

Лора Маркова изпълнява Фантазия „Кармен“ от Ваксман. Чуйте!

МАРТИН ЗАЙРАНОВ - студентът във Виена, който изсвири Рапсодия „Вардар“ от Панчо Владигеров в Музикферайн

Мартин Зайранов е роден през 1999 г. във Варна, в уважавано музикантско семейство. Започва да свири на 6 години, на 10 дебютира като солист на Варненската филхармония, а на 11 вече е млад студент в класа на проф. Марио Хосен в Нов български университет. В момента продължава обучението си при проф. Антон Сороков във Виена.

От малък се изявява като солист на оркестри и печели много награди от наши и международни конкурси: "Ginette Neveu" в Авиньон (2015), "Млади виртуози" в София, "Jeunesses Musicales" в Букурещ, "Проф. Недялка Симеонова" в Хасково. През 2017 г. получава специалната награда на конкурса „Henry Marteau“ в Германия – копие на цигулката на легендарния Анри Марто. През 2019 г. печели първа награда на конкурса за цигулари „Stefanie Hohl“ в Университета по музика и изящни изкуства във Виена, а за победата му на конкурса „Grażyna Bacewicz” в Полша пишат престижните издания “The Strad” и “The Violin Channel”.

От 2012 г. Мартин е редовен участник и стипендиант в майсторския клас на проф. Марио Хосен в Лятната международна музикална академия „Орфеус” – Виена, където взема активно участие в концертната програма и има възможност да се срещне и работи с именити цигулкови педагози от цял свят. Редовно участва като солист в програмата на „Фортисимо фамилия“ и „Фортисимо фест“ заедно с Варненската филхармония и Софийския фестивален оркестър с диригент Максим Ешкенази. Солира на Camerata Orphica – Vienna, камерния ансамбъл „Софийски солисти“, Оркестъра на Класик ФМ радио, оркестрите в Пловдив, Шумен, Плевен, Враца, Русе, Разград, Представителния гвардейски духов оркестър, Представителния духов оркестър на военноморските сили и др. Работи с диригентите Шломо Минц, Франсоа Декамп, Мартин Пантелеев, Пламен Джуров, Максим Ешкенази, Диан Чобанов, Дарио Мачелари и др.

Участва в майсторските класове на проф. Михаел Фришеншлагер, проф. Жерар Пуле, проф. Такаши Шимицу, проф. Жулиде Ялчън, проф. Ерик Грюнберг, проф. Габриел Кроитору, проф. Минчо Минчев, Веско Ешкенази и др.

Мартин Зайранов е носител на награда „Варна“ 2013, наградата на фондация „Отворено общество“ 2014, голямата награда на фондация „Стоян Камбарев“ 2015 и на голямата награда на „Ротари клуб“ – Варна за 2016 г. Лауреат е на наградата на СБМТД „Кристална лира” 2018.

През ноември 2020 г. участва в концерт на студенти от Университета за музика и сценични изкуства във Виена и изпълнява Рапсодия „Вардар“ от Панчо Владигеров в Стъклената зала на концертния комплекс Музикферайн в австрийската столица – една от най-престижните сцени в Европа.

Мартин Зайранов изпълнява първа част из Концерт за цигулка в Ре мажор от Чайковски. Чуйте!

САРА ЧАКЪРОВА – блестяща наследничка на българската перкусионна школа

Сара Чакърова е родена през 2003 г. в София, в семейство на музиканти. От 6-годишна учи в НМУ „Любомир Пипков“, в класа по ударни инструменти на Мария Палиева.

Лауреат е на призови награди от национални и международни конкурси: "Светослав Обретенов" в Провадия (2012), "Wiener Klang" - Австрия (2012),”Magic” - Бургас (2013 и 2017), "Свирел" – Словения (2014), Международния перкусионен конкурс – Тимишоара, Румъния (2014), „Млади виртуози“ - София (2015), Italy Percussion competition - Монтебело (2015), International Youth percussion Competition - Белгия (2017), “Музиката и Земята” - София (2020). Носителка е на много международни награди и като член на перкусионен ансамбъл Paliev's Sparkles.

Изявява се на престижни сцени като Карнеги Хол в Ню Йорк, зала „България“, Първо студио на БНР, Националния дворец на културата и др. Свири като солистка на Софийската филхармония, камерния ансамбъл “Софийски солисти”, Младежка филхармония София, Симфониета „София“, ClasicArt квартет и др.

Участва в майсторски класове на Дейвид Фрийдман, Емануел Сежурне, Майкъл Бърит, Жан-Батист Льоклер, Мартин Грубингер, Гордън Стаут, Ерико Даймо, Алексей Герасимес, Татяна Колева, Свет Стоянов, Василена Серафимова, Виви Василева.

През 2017 г. e приета в Университета за музика и сценични изкуства в Грац, Австрия, по програмата за високо надарени студенти в класа на проф. Улрике Щадлер, а oт 2018 г. продължава в подготвителния курс на Университета.

От 2005 г. e в състава на вокалната група „Бон-Бон“ и участва в многобройни концерти, телевизионни предавания, студийни записи и благотворителни инициативи. Българската Коледа; Autism Speaks“; “Hope for Haiti” и в най-мащабния благотворителен проект на UNICEF - #imagine, за по-добър живот на децата по света. През 2019 г. е най-младата сред петте номинирани за Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев“.

Сара Чакърова изпълнява пиеси от Клер Омар Мусер, Алексей Герасимец, Кейко Абе и Еманюуел Сежурне. Чуйте!

СИОН НАЙМАН – харизматичният виолончелист с голямо бъдеще

Сион Найман е роден през 2002 г. в Антверпен, Белгия. На 6 години е приет в класа по виолончело на Даниела Черпокова в Национално музикално училище "Любомир Пипков" в София, където продължава обучението си. През 2016 г. става част и от класа на проф. Ромен Гариу в Консерваторията в L'Haÿ-les-Roses, Франция. В момента свири на чудесен инструмент "Bernardel", предоставен му от неговия учител.

Първият му виолончелов конкурс е през 2013 г. в Пловдив, където освен с първа награда е удостоен и със специалната награда за изключителен музикален и артистичен талант, присъдена от Съюза на българските музикални и танцови дейци.

През 2014 г. печели първа награда на престижния Международен конкурс за виолончелисти "Карл Давидов" в Кулдига, Латвия. През 2016 г. със струнен квартет "Кодам" печели първа награда в конкурса "Надежди, таланти, майстори" в Добрич, а през 2018 г. ансамбълът става лауреат на конкурса "Концертино Прага".

2019 г. е особено силна за Сион – с първи награди на международните конкурси "Добрин Петков" в Пловдив и "Концертино Прага" в Чехия. Свири в престижната зала "Дворжак" в Пражкия Рудолфинум със Симфоничния оркестър на Чешкото радио и участва в турне на лауреатите в Южна Бохемия. След успешните си конкурсни представяния става част от лауреатите на престижната организация ЕMCY /Съюз на Европейските музикални конкурси/ и през декември 2019 г. е поканен от "Ensemble Modern" да участва в европейското му турне.

В България Сион участва в летния фестивал "Опера в парка" 2019 като солист на Младежка филхармония София, в "Концерт на възглавници" с пианистката Венета Нейнска, в благотворителния концерт "Лия Петрова и приятели", в концерти от фестивала "Софийски музикални седмици" и мн. др. Участва в празничните концерти, посветени на 120 години от рождението на композитора Панчо Владигеров, организирани от фондация "Консонанс".

През 2020 г. Сион Найман е номиниран от фондация "Стоян Камбарев" за Наградата за полет в изкуството, и е неин стипендиант.

Сион Найман изпълнява втора част из Концерт за виолончело №1 в До мажор от Хайдн. Чуйте!

СТЕФАНИ КРЪСТЕВА – певицата, избрана от Красимира Стоянова и Ина Кънчева за проекта „С усилия към звездите”

Стефани Кръстева е родена през 1994 г. във Варна. Завършва Националното училище по изкуствата „Добри Христов” със специалност „Класическо пеене“. През 2017 г. завършва магистърска степен във Вокалния факултет на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в класа по класическо пеене на проф. д-р Иванка Нинова и в класа по актьорско майсторство на акад. Пламен Карталов.

По време на обучението си в НМА участва в операта „Бастиен и Бастиена” от Моцарт, в “Сестра Анджелика“ от Пучини, както и в детските опери от Цезар Кюи „Червената шапчица” и „Котаракът в чизми”. Участва в детските спектакли на Софийската опера и балет.

Лауреат е на международния конкурс ”Звезди на изкуството“ във Варна, печели награди от Фестивала на руския класически и съвременен романс „Балканска Романсиада” и Международния младежки фестивал „Славянски звън”.

През 2016 г. участва във фестивала „Мартенски музикални дни“ в Русе. Следващата година дебютира на сцената на Държавна опера - Русе в ролята на Джилда от „Риголето“ с диригент Георги Димитров. Активен участник е в първия майсторски клас на световноизвестния сопран Красимира Стоянова в рамките на Празниците на изкуствата „Аполония“ 2017.

През февруари 2019 г. дебютира на сцената на Софийската национална опера и балет в ролята на Татяна от „Евгений Онегин“ на Чайковски. На същата сцена се превъплъщава в ролята на Християния от операта „Зографът Захарий“ на Марин Големинов. Част е от Х международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“, където има шанса да пее на една сцена с Красимира Стоянова. Примата става неин ментор в проекта „С усилия към звездите“ на певицата Ина Кънчева и фондацията ѝ „Културни перспективи“.

През 2020 г. участва в концерти с Държавния камерен оркестър в Жилина, Словакия. Получава покана от Софийската филхармония за изпълнение на „Стабат матер“ от Перголези с диригент Славил Димитров, а няколко месеца по-късно отново с Националния оркестър изпълнява Симфония № 4 от Малер под диригентството на Саша Гьотцел. Солистка е и в празничното Коледно матине на Националния оркестър на 25 декември 2020 г. под палката на Найден Тодоров.

Стефани Кръстева изпълнява Ария на Лейла из операта „Ловци на бисери“ от Бизе. Чуйте!

ВАШИЯТ ГЛАС ЗА „МЛАД МУЗИКАНТ НА ГОДИНАТА“ 2020

От един IP-адрес или email може да се гласува веднъж.

Съгласявам се предоставените от мен данни да бъдат обработвани съгласно Политиката за поверителност при използване на уебсайтовете на БНР

ИЗПРАТИ