Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европа коментира новите кандидат-комисари и техните ресори

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу по време на представяне на новите ресори и на кандидат-комисарите
Снимка: BGNES/EPA

 

Диана Чепишева, корепондент на БНР, Брюксел :

 

Ресорът, който евентуално ще получи Румяна Желева не е сред определящите в европейската политика, не дава възможност за участие в законодателната дейност на Европейската комисия, казано с други думи - ясно е, че българският комисар няма да може да предлага директиви и т.н. Представителят на страната ни няма да е в епицентъра на правенето на политиката на ЕС в следващите 5 години. Ще трябва да свикваме с мисълта, че през повечето време никой, медиите и публиката в Европа няма да се сеща за представителят на нашата страна. В една малка част от времето обаче този ресор ще предполага голяма отговорност и пропорционална на нея видимост. Става въпрос за хуманитарната помощ и реакцията при кризи. Тук става дума както за помощта за прехрана и лечение в най-бедните страни в света, така и за спешните действия за спасяване на жертви от наводнения, земетресения и пожари, включително и цунами. Този ангажимент на ЕК обхваща не само Европа, но и целия свят. Ако в това си качество българският комисар покаже умение за бърза мобилизация, за навременна реакция, може да се окаже, че ресорът съвсем не е маловажен. И че наред с многото дни, в които ще е почти невидима Румяна Желева ще има и не малко дни, в които ще е под светлната на всички прожектори и практически под погледите на целия свят. При това с потенциалния положителен заряд, който носи спасяването на човешки живот. Дирекция "Хуманитарна политика", която Румяна Желева ще оглави, прави именно това като осигурява на най-уязвимите храна, вода, подслон, лекарства. Ако е вярно, че личностите са тези, които изпълват постоветe със съдържание, българската кандидатка има всички шансове да го направи през следващите 5 години.

Процедурата:

Програмата-максимум е процедурата по избор на новите еврокомисари да приключи до януари следващата година. Още през следващите дни всички кандидати трябва да депозират в Европейския парламент подрбобни автобиографии, декларации за финансовите си интереси и имотите си, както и тези на съпрузите си. В началото на декември всеки от кандидатите ще получи въпросник, чрез който ще станят ясни вижданията ме за приоритетите в съответната област. Този въпросник трябва да се върне в Европейския парламент в началото на януари. Тогава идва и истинското изпитание- изслушването в европейския парламент. По процедура то продължава три часа. Тогава всички депутати от всички парламентарни групи имат право да задават каквито въпроси намерят за добре към кандидатите. А от представянето на кандидатите зависи и оценката, която ще им бъде дадена от Европейския парламент. Тя има два аспекта- първо дали съответният кандидат има качества да бъде член на европейската комисия и второ-дали е подготвен за съответния ресор.
Развръзката се очаква на 26 януари, когато спорде новите си правомощия, дадени от Лисабонският договор Европейският парламент трябва да одобри с гласуване целият състав на новата Европейска комисия.

/Цялата кореспонденция на Диана Чепишева чуйте в прикачения звуков файл/

Георги Василски, корепондент на БНР, Букурещ, Румъния:

Бившият земеделски министър на Румъния Дачиан Чиолуш ще отговаря за земеделието, ресор, който е едно от най-големите пера в европейския бюджет.
Всяка политическа сила беше съгласна с номинацията на Чобуш за този пост. В момента всички се опитват между двата тура на президентските избори да припишат заслугата на себе си. Най - "шумен" в тези изявления е бившият президент Траян Бъсеску, който настояваше Румъния да лобира за тази структура в Европейската комисия. Той изразяваше и личната си обида и от предишния пост на Румъния в Европейската комисия-мултилингвизма. Основният му мотив беше "Ние сме седмата по големина държава в ЕС, а контролираме по-малко от 2% от бюджета." За помощта се благодари и на Франция, а румънските фермери са написали официално писмо, в което благодарят и на Франция и на президента Бъсеску за получения много важен за тях пост в Еврокомисията.

/Цялата кореспонденция на Георги Василски чуйте в прикачения звуков файл/

Евгения Йотова, кореспондент на БНР, Прага, Чехия:

Чехите взеха желания от българския кандидат Румяна Желева ресор- "Разширяване и европейска политика за добросъседство". За това портфолио ще отговаря досегашния чешки министър по европейските въпроси Щефан Фюле. 

Ключовите постове бяха дадени на големите и стари страни-членки, коментират анализаторите в Чехия. Но все пак страната ще отговаря за средно тежък и по-голям от очакваното ресор в ЕК. Едно от основните задължения на Фюле ще бъде разширението на ЕС и преговорите със страните-кандидатки. Чешките анализатори припомнят, че най-близо до членството са Хърватия и Исландия. Ресорът ще включва и източното партньорство, което беше един от основните приоритети на чешкото председателство в началото на тази година. Проектът включва шест от бившите съветски републики- Украйна, Грузия, Беларус, Армения, Азербайджан, Молдова. Чешкият комисар ще води и разговорите с Турция и Албания. Македония също чака дата за началото на преговорите. Интерес имат Черна Гора и Сърбия.

/Цялата кореспонденция на Евгения Йотова чуйте в прикачения звуков файл/

Александър Велев, Корепондент на БНР, Берлин, Германия:

Германия взе ресора енергетика, за който ще отговаря премиерът на германската провинция Баден-Вюртенберг Гюнтер Йотингер. В Берлин този ресор се приема със задоволство. Не липсват и някои критични нотки. Известна е позицията на Германия в борбата с глобалното затопляне на климата и за опазването на околната среда. Страната е сред най-настоятелните застъпници за добиването на енергия от алтернативни източници. Правителството в Берлин, както и самият Йотингер определиха ресора като желан, такива са поне официалните реакции. Председателят на групата на германските християндемократи в Европарламента Вернер Ланген обаче намира получения ресор като разочароващ. Според него след приключването на либерализацията и изграждането на европейския вътрешен пазар ресорът остава без съдържание. Най-важният аспект- опазването на климата ще се ръководи от отделен еврокомисар. Надзорът на държавните помощи за енергийните фирми също не влиза в ресора на новият германски еврокомисар. Според Ланген канцлерът Ангела Меркел е трябвало да положи повече усилия за по-важен и ключов ресор за Германия.

/Цялата кореспонденция на Александър Велев чуйте в прикачения звуков файл/

 

(Л.Ц.)

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на паркинга на голям хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“.  В продължение на 5 часа - от 9.00 до 14.00 ч.,..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46