Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коментари след акция "Октопод"

Снимка: BGNES

"Поздравления за МВР, това трябваше да се случи отдавна". Това каза в предаването "12+3" Атанас Атанасов, бивш директор на Националната служба сигурност и бивш народен представител по повод операция "Октопод". Според Атанасов в случаят е класически пример за група, действаща под покровителството на бившата Държавна сигурност. Според Атанасов бившият министър-председател Сергей Станишев трябва да "отговори публично какви бяха причините да инсталира в ДАНС като неформален председател Алексей Петров". Според Атанасов е била създадена организирана престъпна група, която е функционирала под крилото на държавата.

Атанасов допълни, че Петров е на служба още преди 1985г.

Атанас Атанасов каза още, че "идва ред да се обясни как възникна и кой логистично осигуряваше проекта РЗС".

Според Атанасов трябва да се стигне до "най-наглите" и до политическия чадър, чрез който икономически групировки са изсмуквали икономиката на страната.

"Преди седмица в-к "Галерия" попита официално Цветан Цветанов дали ще бъде арестуван Алексей Петров. Имахме информация, че това ще се случи, самият Петров го очакваше". Това каза в предаването "12+3" журналистът Явор Дачков, зам.-главен редактор на в-к "Галерия".  Петров е бил служител на службите от 2000г. припомни Дачков и каза още, че Петров е бил и съдружник на премиера Борисов. Според журналиста, Иван Костов трябва да отговори на въпроса защо е назначил Алексей Петров в службите. Журналистът припомни и изслушването на Алексей Петров в парламентарната комисия за контрол на ДАНС.


"По мое време Алексей Петров не е бил никакъв. Той не е бил щатен служител на МВР. Това каза в предаването "Нещо повече" бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов. Засега е твърде рано да се коментира конкретиката. Според него връзката между операциите "Наглите" и "Октопод" е видна единствено с присъствието сред обвиняемите на човека с прякор "Хамстера". Йорданов допълни, че при всички случаи операцията "Октопод" ще има силен отзвук, тъй като е свързана с човек на високо ниво в ДАНС, назначен лично от Сергей Станишев. Според Йорданов доста неща трябва да се изясняват в средите на БСП.
"Ако има влезли в сила присъди може да се каже категорично, че пипалата на октопода са стигнали твърде високо в държавната власт." Според Йорданов в случая трудно може да има политически чадъри, той като става въпрос за процес, който се следи от партньорите ни.

Според бившия МВР министър Румен Петков в такива ситуации служителите на министерството трябва да бъдат подкрепяни безусловно. Според него трябва да се направи нещо повече за социлния статут на служителите в МВР. В подобни случаи държавата трябва да покаже, че "оценява тежкия им избор", каза в предаването "Нещо повече" Петков. Като предишни подобни силни реализации Петков припомни случая със задържането на "Митьо Очите" и случая "Куйович". "Още веднъж поздравявам ръководството на министерството за резултатите, които постига, каза Петков. По повод призива на Атанас Атанасов, Петков да каже истината за това какво са говорили с т.нар. братя Галеви, Петков каза: "Лесно мога да бъда смел, по принцип съм доказал, че не съм най-боязливият български гражданин. Въпросът е друг- доколко държавата има интерес такава информация да бъде извадена публично и второ-кой в последствие би гарантирал, че няма да настъпят процеси, които не са желани от никого." Петков допълни: Продължавам да твърдя, че тази среща беше полезна за държавата. Той каза, че Атанасов трябва да обясни, защо по времето когато е бил шеф на НСС, Куйович се е разхождал безпрепятствено в България. По повод политическия отзвук, Петков каза, че винаги е твърдял, че БСП трябва да има силен, национално популярен и трудно уязвим лидер. Той каза, че не знае друга форма на политическа отговорност, освен оставка.

Поетът и публицист Едвин Сугарев каза, че се надява полицията и прокуратурата да са си свършили добре работата. Той допълни, че ако се тръгне по нишката на случая може да се стигне много високо - до върха на предишното правителство.

/Л.Ц./

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година бяха събрани над 2200 лева, с които бяха закупени проходилки, инвалидни столове и други необходими..

публикувано на 26.04.24 в 22:38

Ердоган е отложил срещата си с Байдън

Турският президент Реджеп Ердоган е отложил срещата си в Белия дом с президента Джо Байдън, предвидена за 9 май. Това съобщиха запознат със ситуацията източник и турски официален представител, пожелал анонимност. Не е ясно какво е наложило отлагането, като се очаква скоро да бъде определена нова дата. Информацията съобщиха АФП и Ройтерс. Това..

публикувано на 26.04.24 в 22:25

МБАЛ-Пазарджик болница получи дарение от електрически болнични легла, шкафчета и консумативо

Пазарджишката многопрофилна болница получи 33 електрически болнични легла от фондация "АДРА-България".  Дарението е осигурено от държавната австрийска болница в Залцбург.  Болницата получи също нощни шкафчета, одеяла, възглавници и голямо количество медицински консумативи. Изпълнителният директор на "АДРА-България" Мариан Димитров каза:..

публикувано на 26.04.24 в 22:20
Маргарита Роблес, министър на отбраната на Испания

Испания потвърди, че ще изпрати ракети за "Пейтриът" на Украйна

Испания ще изпрати ракети за противовъздушни системи "Пейтриът" на Украйна, потвърди испанският министър на отбраната Маргарита Роблес. Тя участва в заседание на контактната група за защита на Украйна чрез видеоконферентна връзка, предаде АФП. "Паис": Испания ще достави ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна В изявление на испанското..

публикувано на 26.04.24 в 22:04

VRT: Белгия ще достави на Украйна Ф-16 още тази година

Белгия ще достави на Украйна изтребители Ф-16 още през тази година, а не през 2025-та, както бе обещала, твърди телевизионният канал VRT. Това съобщи агенция Ройтерс. Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна Освен Белгия, десетки изтребители за Киев обещаха Нидерландия, Дания и Норвегия...

публикувано на 26.04.24 в 21:59