Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Софиянски: "Не антикризисна програма, а програма за икономическо развитие"

Снимка: БГНЕС

Ако бързият влак е кризата, него го карат Костов, Дянков и Мартин Димитров, които приеха бюджета, защото това са хората, които защитиха този бюджет, който е в основата на днешната тежка ситуация, заяви в предаването "12+3" Стефан Софиянски, лидер на Съюза на свободните демократи (ССД), по повод предприеманите мерки от правителството и асоциацията на кризата с бърз влак, който можем да избегнем или да срещнем челно в зависимост от успеха на мерките. "Да започнем от последната мярка. Това просто е доста смехотворно и ще обясня защо. Защото оптимизацията или преструктурирането на администрацията е една рутинна работа и тя се върши от всяко ново правителство. Това нещо, което днес се залага в бюджета и се дава като актуализация, това трябваше да бъде направено с миналия бюджет. Най-нормално е едно правителство - едно ново мнозинство влиза, имаше 6 месеца миналата година да работи, за да подготви бюджета - в рамките на тези 6 месеца трябваше да бъде направена, ако е наложителна, административната реформа и тези съкращения и тези цифри, които се казват днес, трябваше да бъдат заложени в бюджет`2010. Затова казвам не за първи път, че всички, които приеха този бюджет и го подкрепиха за съжаление - за мен вече, като гледам така, Симеон Дянков е един човек, който го поддържат наляво и надясно, като почнат от Костов и минете през синдикатите, той е доста объркан и в тази ситуация трудно може да се оправи. Просто нещата трябваше да се подредят с миналия бюджет и миналия бюджет, който тогава още казах, че няма как да издържи, че просто трябва да бъде актуализиран, е в основата на днешния сериозен дефицит и на днешната икономическа криза", каза Софиянски.

Според него има нещо погрешно и хаотично в цялата позиция и философия. "Ние сами предизвикахме кризата. Как започнаха? Започнаха с дефицит от 500 млн. лв. Говорим за данни, които бяха официално обявени от Дянков, от Борисов, когато поеха бюджета. Когато поеха, казаха: "Оставиха ни дупка от 500 млн." Днес същите хора казват: "Ние имаме 1,6 млрд. дефицит", посочии лидерът на ССД. Той се съгласи, че вече всяка сутрин ставаме с мисълта колко голяма е станала дупката и как трябва да се запълни. "Значи тази дупка вече - допълнителната от над 1 млрд - е предизвикана, отново подчертавам, от лошото оперативно бюджетиране, т. е. лошата работа с публичните финанси и грешната рамка в бюджета, която беше зададена ... Оттам нататък продължаваме да се лашкаме във философията какви антикризисни мерки да приемем. Веднъж завинаги трябва да се разбере, че в България няма финансова криза. Банковата система е стабилна, ... имаме достатъчен резерв. В България има икономическа криза. Икономиката ни не е добре, селското стопанство изпитва проблеми отново поради закъснелите за пореден път субсидии - нищо различно от миналото правителство - и поради това тази немарливост да бъде облагана сега субсидията с данък, което - понеже не е нотифицирана в Европейския съюз - което свива разходите на земеделците. Това са двете болни места в момента в България - не финансите, а икономиката. Оттам нататък на нас не ни трябва антикризисна програма. На нас при този спад на брутния вътрешен продукт (БВП) на нас ни трябваше и днес ни трябва програма за икономическо развитие, по друг начин трябва да се мисли. - не да се спасяваме от кризата, а да вървим напред ... Голямата антикризисна мярка България предприе 97-ма година, когато ... временното правителство прие решение за валутния борд. Оттогава досега - това са вече 13 години - България си наложи един режим на строг бюджетен дефицит, позаздрави банковата система и днес тя не изпитва тези финансови проблеми, които изпитват Гърция, Ирландия, страни с по 14% дефицит. Ние си наложихме дисциплина на външната задлъжнялост и днес ние излизаме без тези огромни дефицити", посочи лидерът на ССД. Според него задлъжнялостта на Италия е 115% от БВП. "Тези проблеми в България ги няма, значи ти оттук нататък трябва да градиш и трябва да си смениш философията - не да говориш за антикризисни мерки. Всичко това, което го казвате, е рутинна, ежедневна работа - оптимизиране на администрацията, субсидиите на тютюнопроизводителите и т. н. Ти трябва да направиш сериозна програма за икономическо развитие как да подпомогнеш икономиката си, как да подпомогнеш селското си стопанство. И това са ясни стъпки. Това ти е на теб философията. Очевиден е бюджетният дефицит, очевидно беше миналата година, че трябва да се мине на външно финансиране и сега сме в ситуацията, ако мога да се изразя по-комично, "Вземай бързо заем, за да не ти го дадат насила", каза още той.

Софиянски не се съгласи, че и той е на позицията на Синята коалиция, че трябва да се вземе заем от МВФ. "Нека да бъдем точни - Синята коалиция е на моята позиция, защото когато критикувах бюджета декември миналата година, СДС и ДСБ опонираха, че това е един много добър бюджет. А този заем ... трябваше да бъде взет още миналата година и заложен тази година в бюджета", категоричен бе лидерът на ССД. Той смята, че грубата грешка с бюджета миналата година ни е довела до кризисната ситуация. "Все още не е страшно и ... като гледах тези дни Иван Костов как бяга от потъващия кораб и обяснява какво бил казал, пък какво не го били разбрали и какво щяло да стане. Ама чакай, бе, вие януари се кълняхте в този бюджет и го гласувахте! Сега си поемете отговорността с една добра актуализация. Най коректното е: "Сбъркахме бюджета, излизаме актуализираме бюджета, вземаме външно финансиране и го дирижираме ние процеса". И това финансиране външно, освен за да финансира част от дефицита, трябва да отиде изключително инвестиционно. Две неща са основните - селскостопанската субсидия, българската част, да се изнесе веднага след описването на земите, да влезе още през лятото при земеделците, за да ни остане храната по евтина, казвам го на прост език. Защото с кредитите, с които се товарят земеделците, липсвайки им оборотни средства, със закъснението на субсидията тази тежест се пренася на крайната им реколта. Значи първо земеделието, ... да облекчиш земеделието, за да имаш наесен добра реколта и да имаш хляб, по-занижени разходи за нея. Второ, разработваш най-сетне икономическите програми. Има програма "Джереми" за гарантиране, не е бутана. Преди това Станишев не я оправи, сега хич са я забравили. На бизнеса му трябват дребни и средни условия в момента, гаранционни фондове, за да отиде пред банките, които дават висок лихвен процент. Трябва най-сетне да заработят европейските програми "Конкурентноспособност", за селските райони ... Всичко това е заспало, заспало и не се мърда. Когато заработят те, когато бизнесът тръгне, ние ... ще започнем едно съживяване, един икономически растеж, а вече съкращения на администрацията - безспорно необходими са - преструктуриране да го наречем на администрацията, но това са вторични неща. основното е икономиката и бизнеса", посочи Софиянски.

Според него амбицията за влизане в еврозоната е била груба грешка, която коства на България поне половин млрд. лв. "Защото най-простото нещо, което трябваше да проверят и най-простото нещо, което е ясно в тези процеси, е че в еврозоната трябва да влезеш, когато имаш темпове на развитие, със силна икономика. България тръгна да влиза в еврозоната в момент на тежък икономически спад. Ама толкова ли не погледнаха последните 2 страни съизмерими - Словакия и Словения. Те влязоха в темпове на силен икономически растеж, виждате в момента Словакия Ви дава най-висок ръст на БВП ... Еврозоната не трябва да се използва да се подтиска вътрешното развитие, а в момент на развитие да ти помогне за още по-силно развитие. Прости правила, които не се спазват и дават 1,5 млрд. и ние сутрин ставаме и си викаме :"Станаха ли 1,7 млрд., станаха ли 2 млрд. И ако продължаваме да мъдруваме и не актуализираме бюджета, ще станат 5 млрд.", категоричен бе той.

Защо Софиянски иска да се вземе заем, за да не ни го дадат и реално ли е да излезем от кризата през 2011 г. можете да чуете в звуковия файл с интервюто с него.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русия засилва бомбардировките по жп инфраструктурата на Украйна в подготовка за офанзива

Русия засилва бомбардировките по железопътната инфраструктура на Украйна в подготовка за голяма офанзива, твърди източник от украинските служби пред агенция Франс прес.  На въздушни удари днес бяха подложени и разположените до руската граница области Харков и Суми.  Песков: Русия ще разшири "буферната зона" в Украйна, ако САЩ доставят на Киев..

публикувано на 26.04.24 в 18:07

"Хамас" отхвърли призива на 18 държави да освободи израелските заложници

Палестинската групировка "Хамас" разкритикува вчерашния призив на 18 държави, сред които САЩ, Великобритания, Германия, Испания, Полша и България, да освободи всички заложници, държани от групировката в Газа вече повече от 200 дни като начин да се сложи край на кризата в палестинския анклав. В изявлението на групировката се посочва, че..

публикувано на 26.04.24 в 17:53
Доц. Атанас Мангъров

Доц. Атанас Мангъров: В това положение сме, защото новата ваксина срещу коклюш е краткотрайна

Пресилено е обявяването на епидемия от коклюш, защото не се е покрил нито един от критериите. Причината да сме в това положение е, че новата ваксина не е лоша, с по-малки странични действия , но е краткотрайна - за 4-5 години.  Това коментира доц. д-р Атанас Мангъров, специалист по инфекциозни болести и педиатър, в интервю пред БНР...

публикувано на 26.04.24 в 17:51

Допълнителни 20 млн. лв. за МВР опусна служебният кабинет

Служебното правителство одобри допълнителни разходи по бюджета на вътрешното министерство за тази година.  Средствата в размер на 20 милиона лева са за текущи ремонти на сгради в системата на МВР. Парите са извън одобрените по-рано 200 милиона лева за министерства и ведомства.  Окончателно депутатите увеличиха заплатите на военните средно с 30%..

публикувано на 26.04.24 в 17:39

Ще изкупуват кюстендилските череши

Череши с размер до 24 мм в диаметър ще се изкупуват в предстоящата след месец кампания. Това беше обявено на среща с производители, преработватели и изкупвачи, организирана от Община Кюстендил.  Такова е изискването на преработвателните предприятия у нас и в чужбина - по-дребните се търсят. Ще се вземат мерки срещу внос на череши от Турция и..

публикувано на 26.04.24 в 17:35
Микола Солски

Украинският агроминистър плати 2 млн. долара гаранция, продължава да изпълнява задълженията си

Украинският министър на аграрната политика и прехраната Микола Солски е платил гаранцията от близо 2 млн. долара, след като беше задържан по обвинения в корупция.  "Той е освободен от ареста и продължава да изпълнява задълженията си като министър", съобщиха от министерството на аграрната политика и храните на Украйна.  Съд разпореди арест на..

публикувано на 26.04.24 в 17:06

Избирателните секции в община Кюстендил ще са с една по-малко

Избирателните секции в Община Кюстендил ще са 112 - с една по-малко, сравнено с местния вот през октомври миналата година, казаха от администрацията.  Избирателните списъци вече са поставени пред помещенията, където ще се гласува, в тях са и около 13 000 с двойно гражданство, предимно от РСМ, които са с двете си имена.  Секциите ще са с..

публикувано на 26.04.24 в 17:05