Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Родопите се разделиха с певеца Крум Янков

Крум Янков
Снимка: Николай Чапански
На 22 януари ни напусна известният родопския певец и акордеонист Крум Янков – един от стилните народни изпълнители, току-що навършил 81 години.

Крум Янков е роден в село Добралък, Община Куклен и е най-малкият, седмото дете, в къщата на Иванка и Петър Янкови. Причината Крум да се захласне по народната музика, и по-специално по акордеона, бил неговият вуйчо, на когото е кръстен. Винаги с вълнение той разказваше момента на първата си среща с акордеона, когато вуйчо му сваля от тавана една прашасала хармоника с копчета и от този момент до края на дните си, той остава верен на инструмента и народната песен.

Най-голямата музикална школа за Крум Янков се оказали турнетата из родопските села и махали с известния кларнетист Васил Попов - Попето от село Левочево, Смолянско. В началото на 50-те години получава и първата покана за запис в радио „Сребрьо Бабаков” – първото име на днешното Радио Пловдив. Осъществява записи със Садовската народна група на кларинетиста Георги Пендов, а след това и с Първомайската група. Интересен е случаят с първите му записи в Радио София през 1956 г., когато засвирили няколко хора и ръченици със Садовската група. Георги Пендов казал на комисията, в която били Коста Колев и Георги Бояджиев, че сред тях има едно момче, което много добре пее родопски песни. Крум изтръпнал, когато го накарали да запее, защото пред микрофоните на радиото е много по-различно, отколкото на сцените по сватбите. Запял и на момента записал: „Поспусни са шар планина”, „Сос ма караш, майчинко” и „Стоене сино, Стоене”. Веднага му насрочили ден и час за запис в радиото, а след това „Балкантон” издава грамофонни плочи с неговите песни.


Малка грамофонна плоча на Крум Янков с Леновската група
Във фонотеката на БНР Крум Янков е оставил десетки песни, хора и ръченици с най-известните групи в Тракия – Първомайската, Леновската, Садовската. Песните са обработени от Коста Колев, Емил Колев, Тодор Пращаков и Димитър Пенев. Под съпровода на оркестър с диригент Емил Колев, в който свирят Тодор Пращаков (акордеон) и Хари Асенов (кларинет), Крум Янков записва самостоятелна дългосвиреща плоча в студиото на „Балкантон”, както и две плочи с пазарджишката певица Надка Караджова. Има издаден и албум със стари градски песни „Вино дай, кръчмарю”.

Ярко отражение на изпълнителските качаства на родопския певец Крум Янков са записите в музикалния фонд на БНР, част от които ще чуете в прикачения звуков файл. Неподражаем тембър, отличаващ се от всички родопски изпълнители, а гласът – топъл, овладян, неповторим.

В памет на Крум Янков ще чуете разговор с неговия син – Петър Янков (професионален класически музикант) и акордеониста Атанас Стоев, ръководител на оркестър „Канарите”. Звучат песните: „Стоене сино, Стоене” (съпр. Георги Пендов и Садовската група), „Сино льо, един на мама” (обр.дир. Емил Колев), „Събрали са се набрали” (обр.дир. Коста Колев) и „Леновска ръченица” (изп. Леновската група с рък. Никола Янков, обр. Коста Колев)

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Пламен Карталов

На 9 юли започва фестивала „Музи на водата“ на езерото Панчарево

Близо 50 спектакъла ще се изиграят в рамките на второто издание на фестивала „Музи на водата“ на езерото Панчарево, съобщи директора на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов. „Музи на водата“ започва на 9 юли и ще продължи до 17 септември.   Макар това да е второто издание на фестивала „Музи на водата“ на езерото Панчарево и..

публикувано на 22.06.21 в 20:05

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В третото издание от 28-я летен сезон на предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива“: 20.00-21.00 ч.: - Резюме на срещата с автограф с оперната прима Александрина Пендачанска в Софийската национална опера и балет по повод 33-годишнината от знаменателния й дебют на 25 май 1988 г. в зала 1 на НДК 21.00 – 22.00 ч.: -..

обновено на 22.06.21 в 20:00
Актьори от постановката „Чудото на Свети Георги“

Постановката „Чудото на Свети Георги“ събира актьори от България, Сърбия, Северна Македония и Румъния

Драматично-кукленият театър „Иван Радоев“ в Плевен подготвя поредното си предизвикателство към зрителя. Този път те ще слушат актьорското изпълнение в съвместната премиера на езиците на балкански държави. Режисьорът е от Сърбия, актьорите са от България, Сърбия, Северна Македония и Румъния, пиесата е „Чудото на Свети Георги“ от Русомир..

публикувано на 22.06.21 в 18:52

Do Sho: Влакът, на който се качваш със затворени очи, отпушени уши и открито сърце

Каварненската инвазия в класацията БНР Топ 20 продължава вече втора поредна седмица . И ако за повечето от слушателите ни победителите Jeremy? са особено популярни, то за сребърните медалисти от група Do Sho се знае по-малко. А, оказва се, това е груба грешка, особено за меломаните, които харесват качествена българска музика...

публикувано на 22.06.21 в 18:26

Започва десетото юбилейното издание на майсторския клас на проф. Сузана Клинчарова

На 17 юни в Нов български университет започва десетото юбилейното издание на майсторския клас на една от най-известните арфистки проф. Сузана Клинчарова . Ученици от Националното музикално училище „Любомир Пипков“ и студенти и курсисти по арфа от НБУ ще имат възможността да се докоснат до красотата на музиката и до работата на..

публикувано на 22.06.21 в 14:05

Sofia Art Projects - градският център като сцена за изкуство в публична среда

От 10 до 18 юни се проведе фестивалът Sofia Art Projects с мотото “Интимност и спектакъл в епохата на социалните медии".  В него участваха 11 чуждестранни и български артисти и куратори. Фестивалът се проведе в Ларгото в София. Това е доста радикален опит да се покаже изкуство в публична среда , коментира пред БНР кураторът Весела Ножарова...

публикувано на 22.06.21 в 06:31

XPOME - историята на две десетилетия графити шедьоври

Под този текст можете да чуете целия разговор с ХРОМЕ, включително с какви флакони се рисува първоначално, историята на някои от култовите му парчета, за рисуването в Камбоджа и графити туризма, откъде идва името на крюто LPG и други.  Графитите са най-достъпното изобразително изкуство, независимо дали го разбирате или одобрявате в различните му..

обновено на 21.06.21 в 13:16