Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родопите се разделиха с певеца Крум Янков

Крум Янков
Снимка: Николай Чапански
На 22 януари ни напусна известният родопския певец и акордеонист Крум Янков – един от стилните народни изпълнители, току-що навършил 81 години.

Крум Янков е роден в село Добралък, Община Куклен и е най-малкият, седмото дете, в къщата на Иванка и Петър Янкови. Причината Крум да се захласне по народната музика, и по-специално по акордеона, бил неговият вуйчо, на когото е кръстен. Винаги с вълнение той разказваше момента на първата си среща с акордеона, когато вуйчо му сваля от тавана една прашасала хармоника с копчета и от този момент до края на дните си, той остава верен на инструмента и народната песен.

Най-голямата музикална школа за Крум Янков се оказали турнетата из родопските села и махали с известния кларнетист Васил Попов - Попето от село Левочево, Смолянско. В началото на 50-те години получава и първата покана за запис в радио „Сребрьо Бабаков” – първото име на днешното Радио Пловдив. Осъществява записи със Садовската народна група на кларинетиста Георги Пендов, а след това и с Първомайската група. Интересен е случаят с първите му записи в Радио София през 1956 г., когато засвирили няколко хора и ръченици със Садовската група. Георги Пендов казал на комисията, в която били Коста Колев и Георги Бояджиев, че сред тях има едно момче, което много добре пее родопски песни. Крум изтръпнал, когато го накарали да запее, защото пред микрофоните на радиото е много по-различно, отколкото на сцените по сватбите. Запял и на момента записал: „Поспусни са шар планина”, „Сос ма караш, майчинко” и „Стоене сино, Стоене”. Веднага му насрочили ден и час за запис в радиото, а след това „Балкантон” издава грамофонни плочи с неговите песни.


Малка грамофонна плоча на Крум Янков с Леновската група
Във фонотеката на БНР Крум Янков е оставил десетки песни, хора и ръченици с най-известните групи в Тракия – Първомайската, Леновската, Садовската. Песните са обработени от Коста Колев, Емил Колев, Тодор Пращаков и Димитър Пенев. Под съпровода на оркестър с диригент Емил Колев, в който свирят Тодор Пращаков (акордеон) и Хари Асенов (кларинет), Крум Янков записва самостоятелна дългосвиреща плоча в студиото на „Балкантон”, както и две плочи с пазарджишката певица Надка Караджова. Има издаден и албум със стари градски песни „Вино дай, кръчмарю”.

Ярко отражение на изпълнителските качаства на родопския певец Крум Янков са записите в музикалния фонд на БНР, част от които ще чуете в прикачения звуков файл. Неподражаем тембър, отличаващ се от всички родопски изпълнители, а гласът – топъл, овладян, неповторим.

В памет на Крум Янков ще чуете разговор с неговия син – Петър Янков (професионален класически музикант) и акордеониста Атанас Стоев, ръководител на оркестър „Канарите”. Звучат песните: „Стоене сино, Стоене” (съпр. Георги Пендов и Садовската група), „Сино льо, един на мама” (обр.дир. Емил Колев), „Събрали са се набрали” (обр.дир. Коста Колев) и „Леновска ръченица” (изп. Леновската група с рък. Никола Янков, обр. Коста Колев)

По публикацията работи: Мирослав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Юлия Аткова

Юлия Аткова: Искаме да образоваме комплексни артисти

Нашето желание е да образоваме едни комплексни артисти, хора на изкуството, каза пред БНР Юлия Аткова – директор на Частната професионална гимназия по сценични изкуства и мениджмънт АКАТАМУС. Според нея едно от слабите места в българското образование е, че всички деца, независимо от техните интереси и таланти, учат по една и съща програма:..

публикувано на 28.03.24 в 12:10

Стефано Пода постави “Русалка“ в Телавивската опера

Нимфи, сирени, русалки... В повечето случаи присъдата над тези митични същества е като на прекрасни изкусителки на мъже, които искат да ги подмамят и унищожат във водата. Човешките жени ги чувстват конкурентки. Може би първият адвокат, който се опитва да защити тези красиви морски създания, е Ханс Кристиан Андерсен с прекрасната си приказка за..

публикувано на 27.03.24 в 14:54

Предстои II международен балетен конкурс "Сара-Нора Прима"

Започна записването за участие във II издание на международния балетен конкурс “Сара-Нора Прима“, който ще се проведе от 1-ви до 6-и юли на сцената на Бургаската опера . Състезанието ще бъде в три възрастови групи при следния репертоар:  Група А / 9-12 г. – две класически вариации и една съвременна хореография, Група В / 13-16 г. и Група С..

публикувано на 27.03.24 в 14:17
Емил Минчев

"Светлосянка" – връзка между световете в първия аудиосериал на Емил Минчев

Емил Минчев , когото познаваме като автор и преводач, издаде първия си  аудиосериал . Той се казва  "Светлосянка"  и е определян като зашеметяващо приключение, развиващо се между два свята – този на живите и този на мъртвите. "На преден план тук е ърбън фентъзи елемента, действието се развива в отвъдното, а  мистерията е..

публикувано на 27.03.24 в 10:56
Националните награди за сценични изкуства –

"Икар" в 23 категории тази вечер в Народния театър

Днес отбелязваме Световния ден на театъра.  Тази вечер в Народния театър "Иван Вазов" ще бъдат връчени за 50-и юбилеен път наградите ИКАР. Актрисата Мария Каварджикова ще получи ИКАР за изключителен принос към българския театър, а за чест и достойнство ще бъде отличен сценографа Вечеслав Парапанов. На днешния 27 март отбелязваме..

публикувано на 27.03.24 в 07:36

Поредицата “Опера в киното“ идва в България

На 6-и април в България ще стартира първият сезон на международния проект “Опера в киното” . В салоните на “Синема Сити“ в цялата страна ще имаме възможността да гледаме четири великолепни оперни продукции: от фестивала в Брегенц - “Мадам Бътерфлай“ от Пучини /на 6-и април/, и от “Арена ди Верона“ -  “Травиата“ от Верди /на 20-и април/, с..

публикувано на 26.03.24 в 18:15

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 23-ото издание от 31-я сезон на предаването на програма Хоризонт за музикално-сценични изкуства Каста дива:  20.05-21.00 ч.: - Представяме предстоящия първи сезон на международната програма “Опера в киното“ в разговор с г-н Ами Елла от израелската компания продуцент - Кореспондентката на БНР в Израел Искра Декало разказва за..

обновено на 26.03.24 в 17:27