Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Важна промяна, засягаща ипотечните кредити, беше приета на първо четене от Народното събрание

Снимка: Ивайло Михайлов

Важна промяна, засягаща ипотечните кредити, беше приета на първо четене от Народното събрание. Тя предвижда такива кредити да могат да се погасяват предсрочно при символична такса, както потребителските. Депутатът от БСП Румен Гечев обясни принципа на промяната:

Във връзка с таксата за предсрочно погасяване на кредитите, която касае ипотечните кредити, изискването за такива такси трябва да е свързано с максимален срок от до една година. Второ - ние искаме тази такса за предсрочно погасяване да слезе на равнището от нула до един процент, тъй като считаме, че сегашната практика позволява тези такси да бъдат около и над пет процента в някои банки. Фактически правят кредитополучателите крепостно обвързани с определена банка, което ограничава пазарната конкуренция.

Парламентът реши още институциите, извършващи обмяна на валута или сделки с финансови инструменти, да се регистрират само в Националната агенция за приходите като обменни бюра. Те ще бъдат лицензирани от Комисията за финансов надзор като инвестиционни посредници, но няма да подлежат на регистрация в Българската народна банка.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стоян Стоянов е новият генерален директор на НКЖИ.

Стоян Стоянов е новият генерален директор на НКЖИ

Министърът на транспорта назначи нов генерален директор на Националната компания "Железопътна инфраструктура" до провеждане на конкурс. По закон генералният директор е и член на Управителния съвет на НКЖИ. Постът се заема от Стоян Стоянов, който е експерт с над 30-годишен професионален опит в сферата на железопътния транспорт, посочват в..

публикувано на 06.08.24 в 14:06
Вирусът на западнонилската треска обикновено се пренася от комари.

Трима починали и 17 заразени със Западнонилската треска в Албания

Западнонилската треска се завърна в Албания след 13 години, като от нея са починали трима души, а още 17 са заразени, съобщи албанският информационен портал "Шчиптаря", цитиран от БТА. Западнонилската треска е сезонно заболяване, предавано чрез ухапване от заразен комар, което може да засегне централната нервна система. Директорката на..

публикувано на 06.08.24 в 14:03
Украински бойци на позиция в Донецка област на Украйна

Русия твърди, че е превзела още едно село в Донецка област

Руските сили са превзели още едно село в Донецка област, съобщи министерството на отбраната в Москва. При украински обстрел по руската Курска област има ранени.  Руските войски са превзели село Тимофиевка в Източна Украйна в последното от поредица настъпления през последните дни, съобщи руското министерство на отбраната. Агенция Ройтерс..

публикувано на 06.08.24 в 13:49
Геновева Петрова

Геновева Петрова: Обществото да настоява партиите да обявят в какви управленски формули биха влезли

Има цялостно обществено усещане, че това повече не може да продължава и партиите в НС трябва да понесат отговорността да съставят правителство , защото иначе ще има много силен обратен знак по отношение на самите партии. Това каза пред БНР Геновева Петрова, социолог от "Алфа рисърч" и коментира: "Партиите не излъчват сигнали към избирателите си..

публикувано на 06.08.24 в 13:34
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Вместо да се ядосваме на политиците, да се запитаме какви избиратели сме

Вместо да се ядосваме на политиците, да се запитаме какви избиратели сме . Това мнение изказа пред БНР политологът Петър Чолаков и коментира: "Отговорността си е наша! ... В последните години виждаме, че вървим сякаш в един омагьосан кръг и няма излизане от политическата спирала. Основната причина за това не е толкова в самите политици, колкото..

публикувано на 06.08.24 в 12:57

Въвеждат нов режим на косене за земеделците

Министерството на земеделието въвежда нов режим на косене за земеделците. След заради пожарите в страната беше наложена пълна забрана на косенето на трева и машинното почистване на храсти в периода от 18 юли до 18 август, сега е издадена  нова Заповед, според която забраната за косене важи само за часовия диапазон от 10:00 до 18:00 часа...

публикувано на 06.08.24 в 12:55
Д-р Димитър Коемджиев

Д-р Димитър Коемджиев: Мийте си ръцете често и внимавайте за храната, докато сте на почивка!

Стомашно-чревните оплаквания са чести през лятото. Високите температури трябва да ни накарат да сме особено внимателни какво и къде ядем и да поддържаме хигиена.   " Ентеровирусите , ротавирусите, аденовирусите преобладават през летния сезон, като заразяването става по въздушно-капков път или чрез контакт, каза за БНР д-р Димитър..

публикувано на 06.08.24 в 12:51