Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стойнев: Има възможност за поевтиняване на природния газ

Снимка: БГНЕС

Има възможност цената на природния газ да бъде намалена. В момента се водят преговори за това, заяви енергийният министър Драгомир Стойнев. Според Стойнев през тази година реално може да започне изграждането на газопровода "Южен поток" на българска територия, а с реализацията на проекта цените на синьото гориво ще паднат поради по-малкото транзитни такси.

Със самото изграждане на проекта "Южен поток", освен че това ще гарантира сигурност на доставките на природен газ за България, фактът, че няма да преминава през толкова държави, няма да има допълнителни транзитни такси, ще доведе до намаление цената на природния газ за България.

Енергийният министър нито потвърди, нито отрече възможността Брюксел да разреши старт на проекта "Южен поток" срещу предварително намаляване на цените на природния газ за Европа.

До момента цените не са се увеличили. Всичко зависи от преговорите между двете страни, но се надявам да постигнем споразумение за намаляване на цената на газта за България.

В момента БЕХ води преговори с "Уестингхаус" за изграждането на Седми блок на АЕЦ "Козлодуй", уточни министър Стойнев.

Трябва определено време първо да се изготви акционерно споразумение, след това да се сключи EPC контракт - това отнема време. После ще ни трябват приблизително около шест месеца - всички документи когато са изяснени и когато имаме съгласието на Европейската комисия, евентуално да започнем строителството през 2016-а година.

В Министерството на икономиката и енергетиката бяха подписани договори между Международен фонд "Козлодуй" и Европейската банка за възстановяване и развитие на обща стойност 34,5 милиона евро. С тях ще бъде закупена нова техника за Мини "Марица-изток 2" , за Електроенергийния системен оператор, ще бъде подпомогната енергийната ефективност в обществени сгради и газификация на някои общини.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър с рекордно увеличение на бюджетните средства за научноизследователска и развойна дейност

Кипър e с рекордно увеличение от почти 20% на средствата от държавния бюджет за научноизследователска и развойна дейност през миналата година. По показателя за разходи за иновации на глава от населението България е в дъното на европейската класация, сочат нови данни на Евростат. Кипър е инвестирал 138 млн. евро бюджетни средства в наука и..

публикувано на 07.08.24 в 10:24
Залез над остров Кос.

Мерки за справяне с водната криза в редица гръцки региони

Гръцкото правителство обяви допълнително финансиране на проекти за справяне с водната криза в редица региони. Планирано е също ограничаване броя на туристите по островите, където не достига питейна вода. Гръцкото правителство отпуска 11 милиона и половина евро за общини, където има недостиг на вода. Изменението на климата и сушата..

публикувано на 07.08.24 в 10:16

Жена е пострадала при взрив и пожар в автомобил в движение

Жена е пострадала при взрив и пожар в автомобил по време на движение, съобщиха от ОДМВР- Перник. Инцидентът е станал вчера, около 17, 15 ч. на автомагистрала "Струма" след трети тунел посока Перник. По първоначални данни взривът възникнал след като 29-годишната жена, която шофирала автомобила, запалила цигара. Експлозията най-вероятно е..

публикувано на 07.08.24 в 10:13
Болница в Италия

Италия е на второ място в Европа за донорство на органи

Италия е на второ място в Европа за донорство на органи, отчита Националният център по трансплантации на страната. Постигнатият резултат е за 2023 година като Италия  е втора с 28,2 донора на милион жители след Испания с 48,9. Трета е Франция , следват Обединеното кралство  и Германия. Докладът съдържа над 200 страници анализи, графики и..

публикувано на 07.08.24 в 10:03

Депутатите приеха програмата на НС за седмицата

Депутатите приеха предложената програма за работа на Народното събрание за седмицата, така както бе предложена от председателя на Народното събрание. В нея фигурират 21 точки, като сред законопроектите, които депутатите трябва да приемат на второ четене, е и този за въвеждане на еврото в България. Над 20 точки в предварителната..

публикувано на 07.08.24 в 09:59
Бойко Борисов

Борисов: Кандидати за премиери бол, не се меся

За ГЕРБ няма никакво значение кой ще е служебен премиер и кои ще бъдат служебни министри, заяви в кулоарите на парламента Бойко Борисов. Аз мисля, че кандидати за премиери има бол, коментира лидерът на ГЕРБ пред журналистите в НС: "Най-правилно 6 милиона имена да сложим - без децата, и всички в България да са кандидати за премиери...

публикувано на 07.08.24 в 09:57

Симеон Караколев: Да се криминализира незаконната търговия на дребни преживни животни

Опасно е чумата да прехвърли границата и да се заразят животни в България, защото това може да доведе до унищожаването на животновъдството – дребни преживни животни.  За това предупреди Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация в България в интервю пред БНР. Той призова депутатите спешно да вземат..

публикувано на 07.08.24 в 09:56