Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недребноклетъчният рак на белия дроб е сред водещите причини за смърт у нас

Недребноклетъчният рак на белия дроб е сред водещите причини за смърт у нас, като всяка година в България се разболяват 3500 души. Специалисти в областта на онкологията от водещи онкоцентрове в България участваха във видеоконференция, на която обсъдиха иновативни методи за борба с рака на белия дроб.

Проф. Асен Дудов, началник на клиниката по медицинска онкология в болница "Царица Йоанна" - ИСУЛ в София, запозна доц. Димитър Калев, началник на клиниката по онкология във варненската болница "Света Марина", със случай на свой пациент.

70-годишен пациент, не е пушил. Диагнозата е поставена през месец март 2012-а година.

За социалната значимост на рака на белия дроб, посочва доцент Калев:

При мъже, общата годишна заболеваемост е 86 на сто или доста над средните европейски граници, при жените е учудващо ниска - 16 на сто хиляди жени. Смъртността обаче е доста висока.

По-добри резултати има при пациентите, които са подходящи за лечение с таргетна терапия. Проф. Асен Дудов посочи:

Вече имаме над 63 процента петгодишна преживяемост, която рязко се увеличава с тези нови фарматологични класове.

Подробности чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Володимир Зеленски

Зеленски: Войната се върна в Русия, която я започна

Полският държавен глава Анджей Дуда пристигна в Киев за честването на Деня на независимостта на Украйна. В реч за националния празник президентът Володимир Зеленски заяви, че е войната се е върнала в Русия, която я започна. По-рано той благодари на Съединените щати за поредния пакет военна помощ и призова и другите съюзници да ускорят доставките...

публикувано на 24.08.24 в 11:57

Трафиканти на мигранти опитаха да се блъснат в лодка на гръцката брегова охрана, задържаха ги

Гръцката брегова охрана е открила огън по лодка с мигранти, за да спре рисково поведение на трафикантите. Те се опитали да се блъснат в лодка на гранична охрана. Трафикант се е опитал да блъсне гръцка патрулна лодка, за не бъде арестуван от граничните власти. Плавателният съд е потеглил от турския бряг с 13 мигранти, за да ги прекара..

публикувано на 24.08.24 в 11:48
Джъстин Бийбър

Джъстин Бийбър и съпругата му Хейли имат син

Суперзвездата на попмузиката Джъстин Бийбър обяви в Инстаграм, че със съпругата му Хейли вече имат син. Публикацията бързо събра милиони харесвания, отбелязва Франс Прес. „ДОБРЕ ДОШЪЛ У ДОМА, ДЖАК БЛУС БИЙБЪР“ - това е надписът под снимка на бебешко краче, увито в одеяло, която събра повече от 5 и половина милиона харесвания в мрежата...

публикувано на 24.08.24 в 11:41
Pleven Open`2024

Pleven Open`2024 - състезание по дебати

Плевен е домакин на национално състезание по дебати .  Днес и утре 20 отбора от ученици и студенти от цялата страна ще премерят сили в надпреварата Pleven Open`2024. Финалът е в неделя от 11.30 часа в зала „Катя Попова“, където ще има възможност дебатите да бъдат проследени и от публика.  Отборите ще покажат своите умения в това да съставят..

публикувано на 24.08.24 в 11:30

Жители на бедстващи от безводието свищовски села блокираха пътя Плевен – Русе

Десетки жители на бедстващите заради безводието свищовски села отново блокираха главния път Плевен – Русе. Хората настояват институциите да решат проблема като се довършат довеждащите водопроводи, да се смени остарялата вътрешна мрежа в населените места и да се търсят нови водоизточници.  За поредна седмица хората от Хаджидимитрово, Горно..

публикувано на 24.08.24 в 11:06

Три нови пожара на остров Крит

Три нови пожара са избухнали на гръцкия остров Крит. Все още не е загасен и огънят до Кавала в Северна Гърция. Поради засилване на вятъра и днес остава в сила най-високият риск от пожари. Въпреки усилията на пожарникари, доброволци и военни продължава да е активен пожарът до Кавала. Към действащите 130 огнеборци включиха още 80..

публикувано на 24.08.24 в 10:28
Илхан Кючюк

Илхан Кючюк пита ЕК заради тенденциозни проверки в общини, управлявани от ДПС

Евродепутатът Илхан Кючюк внесе писмени въпроси до Европейската комисия във връзка с информация за масови и тенденциозни проверки от ГДБОП, Антикорупционната комисия, НАП и други институции в общини, управлявани от ДПС, както и в домовете на нейни членове и активисти.  В позицията на Кючюк пише още, че тези действия будят притеснение за злоупотреба..

публикувано на 24.08.24 в 10:16