Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР чества своята 79-а годишнина

| обновено на 25.01.14 в 17:36

На днешния ден, преди 79 години, с указ на цар Борис ІІІ, радиоразпръскването в България става държавна собственост. Първото излъчване в ефир е било 5 години по-рано, дело на група инженери-радиолюбители.  Денят е повод Българското национално радио да отбележи своята 79-а годишнина. Традиционно на празника ще бъдат раздадени наградите "Сирак Скитник". Церемонията ще се състои на концерт-спектакъл в Софийската градска художествена галерия. Водещи на вечерта ще бъдат колегите ни Таня Величкова и Ангел Григоров. Тази година наградите на името на първия директор на Радиото се присъждат в три категории - "Радиожурналистика", "Радиопредаване" и Голямата награда за значим принос в развитието на Радиото. 

За разлика от друг път, тържеството се отбелязва сред необичайна атмосфера в Софийската градска художествена галерия с една изключителна изложба, която може да бъде видяна до 9 март. Тя е от творби, илюстрации и документи от многоликото творчество на големия художник, критик, публицист и интелектуалец и първи директор на Националното радио Сирак Скитник. На негово име са и наградите на Националното радио. За първа година се проведе и конкурс, който излъчи с гласуване на слушателите: „Най-добрият за 2013-а“ за всяко от ефирните програми на радиото. Претендентите за голямата  награда са конкурса "Златна пролет"  и предаването "Спорт и музика" на програма "Хоризонт" и младежката програма на БНР Радио София.

Калин Катев коментира:

Убеден съм, че имам право да се гордея със "Спорт и музика". През всичките тези години, в които съм бил зад микрофона  на предаването, няма как да не спомена Петър Симеонов Петров и до него Петър Милушев - осователите. Естествено е да изпитвам гордост, както предполагам и останалите колеги, защото това са си завидни 50 години.

Хелия Чавдарова каза:

Идеята да отличим конкурса за нова поп и рок музика "Златна пролет“ е това, че през годините, а те не са малко - вече 45. Този конкурс продължава да поддържа и да буди духа на Българина. Той е докоснал живота на всеки един от музикантите в България, особено големите и утвърдени имена.

Митко Димитров заяви:

За изключително кратко време радио София успя да преобрази своя облик, въведохме нови предавания и ако трябва да се изразя малко по шеговито и защото слушателите на радио София вече могат да научават всичко за всеки километър от Е-79 до Калотина и защото пускаме повече музика, отколкото са магистралите у нас.

Церемонията по връчването на наградите Сирак Скитник ще бъде излъчена в ефира на националните програми, може да се слуша в интернет на портала на Радиото и да се гледа с картина в интернет по радио Бинар от 19 часа.

Националното радио получи много поздравления по случай празника си

Президентът Росен Плевнелиев ни пожелава да запазим дългогодишното си лидерство в националния радиоефир като гарант за неподражаем професионализъм и доверие. Според държавният глава е повод за гордост, че Българското национално радио остава сред институциите, на които българите вярват безрезервно и дори повече отколкото на своите политици.
Председателят на Народното събрание Михаил Миков приветства всички журналисти и дейци на радиото, номинирани за наградите „Сирак Скитник“. В неговото поздравление се казва:  „Забележително е, че влагате не само компетентност и умения, но и пределно много ентусиазъм, за да утвърждавате авторитета на Българското Национално радио, да развивате и разширявате ролята му на обществена медия“.
Министър- председателят Пламен Орешарски пожелава на всички, които работят за успеха на радиото, здраве, щастие и творческо вдъхновение. „Вярвам, че професионализмът е ключът към добрата радиожурналистика и към доверието на слушателите. Той е гаранция за успех, наред с умелото съчетаване на традициите, за чието основаване заслуга има Вашето радио и иновативността“, се посочва в поздравлението на премиера.
Главният прокурор Сотир Цацаров също пожелава творчески успехи на целия екип на Българското национално радио.  В поздравлението от него се казва, че за дългия период на своето съществуване БНР е изградило авторитет на медия, която отразява своевременно и точно динамиката на общественото, културното и политическото развитие на живота у нас и в чужбина.
В поздравителния адрес от председателя на СЕМ Георги Лозанов се посочва: „Големият принос на БНР е, че с всекидневната си работа пред националния микрофон създаде професионален модел на качествена журналистика, с нейната отговорност, компетентност, плурализъм, съспенс….Така думите й добиват тежест, достойна за Сирака, нищо, че се носят по въздуха".
Годишнината ни честити и Снежана Тодорова от Съюза на българските журналисти.
Поздравления получихме още от министрите на финансите, на здравеопазването и на младежта и спорта Петър Чобанов, Таня Андреева и Мариана Георгиева. Добри пожелания по повод празникът ни отправиха председателите на Комисията за защита на конкуренцията и на Държавната комисия по сигурността на информацията Петко Николов и Борис Димитров.
Поздравителни адреси отправиха още кметове и областни управители. Успехи и неспирен творчески устрем на всички, които ще получат отличия за своята работа пожелава и лидерът на партия ГЕРБ Бойко Борисов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС: Печалби от замразени руски активи отиват в подкрепа на Украйна

Страните членки на ЕС потвърдиха споразумението, постигнато от постоянните представители, неочакваните печалби от замразените руски активи да се използват от Украйна за отбрана и реконструкция в контекста на агресията на Русия. Представителите на страните от ЕС със споразумение за приходите от замразените руски активи Могат ли замразените..

публикувано на 21.05.24 в 14:35

Стефан Антонов: ЕЦБ се съмнява, дали България може да задържи инфлацията си ниска за дълго

Инфлацията в България е с 2 пункта над изискването за инфлация за влизане в еврозоната, посочва първоначалният доклад на Европейската централна банка. „Казва се, че България не покрива инфлационния критерии, остава висока заради растежа на доходите. ЕЦБ се съмнява, дали България може да задържи инфлацията си ниска за дълго време. Защото..

публикувано на 21.05.24 в 14:31

Възрожденският град Елена чества своя празник

В Деня на светите равноапостоли Константин и Елена своя празник чества възрожденският град Елена.  Днес почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена Как се е променяла във времето Еленската "Даскалоливница"? Честванията започнаха със света литургия, а стотици се събраха, за да празнуват около Даскалоливницата, дала преди два века от..

публикувано на 21.05.24 в 14:25
Арх. Любо Георгиев

Арх. Любо Георгиев: Лифтовете на Витоша никога не е трябвало да бъдат приватизирани

Лифтовете на Витоша никога не е трябвало да бъдат приватизирани. Това заяви пред БНР арх. Любо Георгиев, "Екипът на София". След официалното съобщение за спирането на Симеоновския лифт темата влезе в политическия дневен ред.  Служебният премиер Димитър Главчев разпореди проверка на ДАНС. Според собственика на лифтовете на Витоша, темата..

публикувано на 21.05.24 в 14:04

Парламентът събра кворум за извънредното си заседание

Над 170 депутати се регистрираха в пленарната зала и така парламентът събра кворум за извънредното си заседание, на което ще изслуша служебния премиер Димитър Главчев във връзка с актуализацията на пенсиите.  В НС изслушват служебния премиер за пенсиите Социалната комисия не прие за задължителна подкрепа в надзора на НОИ на 11% ръст на пенсиите..

публикувано на 21.05.24 в 13:55
Плаж в Пелопонес, Гърция

Цената на кафето в Гърция без промяна

Цените на кафето в Гърция това лято остават непроменени след среща днес на търговци и министъра на финансите. Цената на кафето за клиентите няма да се покачва тази година. Това заявиха днес търговците на кафе, които се срещнаха с министъра на финансите Хадзидакис. Данъците върху кафето остават на 13% до края на годината, реши правителството..

публикувано на 21.05.24 в 13:51

Иранският посланик: Понякога горчивите случаи създават по-задълбочени връзки между хората и народите

Посланици на различни държави и български политици изказаха съпричастие в книгата за съболезнования, която посолството на Иран в София откри по повод кончината на президента на Ислямската държава - Ебрахим Раиси. Пред БНР посланикът на Иран в България - Алиреза Ирваш, каза, че страната му остава спокойна и ще изпълни всичките си ангажименти към иранския..

публикувано на 21.05.24 в 13:44