Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окупатори и противници на окупацията на СУ си размениха обвинения

Снимка: БГНЕС

Трети ден Софийският университет остава окупиран,  учебните и административните дейности са блокирани от студенти, които настояват за оставка на правителството. Ректорът на университета проф. Иван Илчев сезира прокуратурата за незаконните, по думите му, действия на студентите. Около обед пред университета се събраха и противници на окупацията.

Далеч по-спокойна е обстановката пред задния вход на Ректората на Софийския университет "Свети Климент Охридски", но веригите и катинарите са блокирали напълно достъпа за студенти, преподаватели и служители на Алма матер. Още рано тази сутрин стана ясна непреклонната позиция на окупаторите да напуснат Ректората и призивът им за подкрепа от страна на партии в опозиция. В последните два часа събитията тук бяха динамични - две групи студенти и граждани, които символично се разделиха - едните на единия тротоар, а другите - на другия си размениха остри възгласи и скандирания. Чухме десетки студенти и техни преподаватели скандираха "Окупаторите вън" и издигнаха плакати "Освободи СУ". От другата страна им отговориха със скандирания "червени боклуци" и "кой предложи". В момента, в който се засили напрежението, полицията се намеси, но само със засиленото си присъствие, кордон отдели двата протестиращи лагера.

За среща с окупаторите се появиха лидери на Реформаторския блок, на ДСБ - Радан Кънев, на СДС - Божидар Лукарски и Найден Зеленогорски от "България на гражданите". Позицията, която изразиха беше против намеса на органите на реда в създалата се ситуация. Те обаче застанаха и против окупацията като форма на протест. Реформаторите не влязоха в Ректората и чакаха на тротоара среща с окупаторите, но среща не се състоя.

От Столичната дирекция на вътрешните работи съобщиха за "Хоризонт", че до момента няма задържани заради протестите около Софийския университет, но полицейското присъствие в района е засилено, за да не се стигне до нарастване на напрежението.Към момента  в полицията няма заповед на прокуратурата, която да разпореди влизане на униформени служители в университета.

Партия "Атака" поиска оставката на вътрешния министър Цветлин Йовчев заради "бездействието" на полицията и прокуратурата при повторната окупация на Ректората на Софийския университет. Според лидера на "Атака" Волен Сидеров полицията е трябвало да задържи окупаторите, а прокуратурата да се самосезира по случая. 

Реформаторският блок подкрепя протестите срещу правителството на Пламен Орешарски, но също е и против насилието на територията на университета, независимо от коя  страна. Найден Зеленогорски призова МВР да не се изяви като репресивен орган, а да се бори с битовата престъпност. Аз съм силно смутен, когато минавам през центъра на София в определени дни и виждам автомобили с полицаи от Ловеч, от Търговище, от Силистра, от Кърджали. Нека Министерството на вътрешните работи да направи това, за което е призвано и това, за което има 1 милиард и над 1 милиард бюджет. А не да тероризираме цяла София и да минаваме през центъра на София само срещу представяне на документ и доказателство, че работим в конкретния офис. България не е във военно положение. 

От ГЕРБ подкрепят протестите на студентите от Софийския университет и са готови да се срещнат с тях. Димитър Главчев направи паралел със събитията в Украйна и каза, че правителството трябва да подаде оставка. Да направиме така - да не се случва в България нещо подобно. Най-лесното, за да не се случи това, е да се прибегне към демократичния начин за изразяване на мнение - това са нови избори. Очевидно, че обществото не приема, в голямата си част, това управление, което е сформирано по съвсем изкуствен начин между БСП, ДПС и "Атака". Няма никакво доверие това управление, за да може да извършва нещо, което е полезно в името на страната.

БСП подкрепя правото на всеки да изразява своята гражданска позиция, но завземането на университета не е проява на протест, а окупация на знанието. Това се посочва в позиция на заместник-председателя на БСП Димитър Дъбов, изпратена до медиите. Според него, вече е ясно стои зад организацията и изпълнението на окупацията на СУ „Св. Климент Охридски“. Това са лидерите на ДСБ и СДС, които днес са се срещнали с протестиращите студенти, с подкрепата на Бойко Борисов, пише в позицията на Дъбов.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Много испанци подценяват рисковете при пътуване, сочи изследване

44% от испанците не сключват застраховка за пътуване с пълно покритие, показват данните от изследване, проведено през последните дни в страната. Според застрахователите това се дължи първо на недостатъчната информираност на пътуващите, а след това и на нежеланието им да плащат допълнително. Да се разболеем по време на пътуване се оказва, че се случва..

публикувано на 24.04.24 в 00:49

Пентагонът е подготвил оръжейни доставки за Украйна в размер на 1 милиард долара

Пентагонът е подготвил оръжейни доставки за Украйна в размер на 1 милиард долара, съобщава Асошиейтед прес. Доставките ще станат възможни веднага щом Сенатът одобри законопроекта в помощ на Киев, гласуван в събота от Камарата на представителите, и след като президентът Джо Байдън го подпише. В текста са предвидени общо 61 милиарда долара..

публикувано на 23.04.24 в 22:59

Задържан по подозрения в корупция е заместник-министърът на отбраната на Русия

В Русия беше задържан заместник-министърът на отбраната Тимур Иванов. Той е заподозрян за получаване на подкуп в особено големи размери, съобщиха от Следствения комитет.  На президента Владимир Путин и на министъра на отбраната Сергей Шойгу е докладвано за задържането, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. В качеството си на..

публикувано на 23.04.24 в 22:51
Петър Витанов

Петър Витанов няма да бъде кандидат за следващ мандат в ЕП

Евродепутатът  от БСП Петър Витанов няма да бъде кандидат за следващ мандат.  Според него социалистическата партия ще излъчи най-много двама евродепутати на изборите на 9 юни, и предполага, че водач на листата ще бъде Кристиян Вигенин. Витанов беше категоричен, че няма да бъде номинация и на партия " Солидарна България": "Водил съм многократно..

публикувано на 23.04.24 в 22:46

Учени и бизнес работят за създаване на мрежа от изследователски ВУЗ-ове у нас

Над 260 български учени от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и техни колеги от висши училища в чужбина и бизнесът работят за създаване на мрежа от изследователски висши училища у нас в рамките на проекта SUMMIT - СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ - МАРКЕР ЗА ИНОВАЦИИ И ТЕХНОЛОГИЧЕН ТРАНСФЕР, финансиран по Националния план за възстановяване и..

публикувано на 23.04.24 в 22:25

Сунак обеща още милиарди за отбрана

Британският премиер Риши Сунак обеща още милиарди за отбрана, за да се противопостави на заплахите от "оста на авторитарнити държави", както се изрази, съобщи Би Би Си.  Това стана по време на посещението му в Полша.  Сунак каза, че военните разходи на Обединеното кралство ще се повишат до 2,5% БВП до 2030 година.  Той подчерта, че Обединеното..

публикувано на 23.04.24 в 22:05
Доналд Тръмп в съдебната зала в Ню Йорк, 15 април 2024 г.

Издател на таблоид даде показания в процеса срещу Тръмп

Бившият издател на таблоида "National Enquirer" даде пръв показания в процеса срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в Ню Йорк. Делото срещу Тръмп продължава с разглеждане на нападките му срещу свидетели 72-годишният Дейвид Пекър свидетелства, че по време на кампанията за президентските избори през 2016 година е имал договорка..

публикувано на 23.04.24 в 21:55