Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миньорите от ГОРУБСО-Мадан настояват за увеличение на заплатите със 100 лева

Снимка: БГНЕС

Миньорите от ГОРУБСО-Мадан настояват за увеличение на заплатите със 100 лева, а работодателят обещава ръст на възнагражденията от месец април. Това стана ясно след среща  между ръководството на миннодобивното предприятие, двете синдикални организации - КНСБ и КТ „Подкрепа“ и Комисията по условия на труд. 

Средната работна заплата в миннодобивното дружество е между 800 и 1 100 лева, а минималната е доста по-малко, каза лидерът на КНСБ Румен Каров:
Помощният персонал взима до 350 лева. Миньорите работят на норма, при тях е относително. Искаме минималната работна заплата, която е за дружеството, за помощния персонал да се увеличи и да настигне нивото за нормално живеене в порядъка на 350-450 лева.

Изпълнителният директор на ГОРУБСО-Мадан Сергей Атанасов заяви, че увеличението на заплатите е заложено в бизнес плана за тази година и обвързана с нарастването на производството:
Нарастването на производството ще дойде с включването в производството на рудник "Върба", с натоварване на новата техника, която сме закупили по рудниците, най-вероятно тази година да имаме един ръст от порядъка на седем до десет процента на работната заплата. На първо време през януари правим увеличение на минималната, месец април евентуално вече ще бъде регламентирано нарастването на производството, което ще доведе до нарастване на заплатите на всички работници.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Кипър остава висока опасността от горски пожари

В Кипър започва подмяна на кабели, електрическо оборудване и друга неизправна техника, които могат да причинят пожари.  Заради продължаващите високи температури и суша в сила е постоянен „червен код“ за риск от горски пожари. Кипърската електроенергийна компания трябва да подмени проблемното електрическо оборудване в седем горски райони, определени..

публикувано на 02.09.24 в 04:02

Предупреждение за бури и дъждове във Великобритания

За много части на Обединеното кралство и днес остават в сила предупрежденията за гръмотевични бури и проливни дъждове.  Голяма част от Англия, Източен Уелс и Южна Шотландия станаха свидетели на сериозни гръмотевични бури в неделя.  Метеорологичната служба заяви, че въпреки че не се очакват толкова много бури, в понеделник има вероятност от наводнения и..

публикувано на 02.09.24 в 03:55
Януш Войчеховски

Януш Войчеховски: Бюджетът за кризи заради климатичните промени трябва да бъде увеличен

Новият бюджет на Общата селскостопанска политика на ЕС трябва да бъде увеличен, особено резервът й за кризи, заради климатичните промени, заяви еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски, който днес и утре е в Кипър. Той ще участва в срещата на агроминистрите от 9-те средиземноморски страни-членки на ЕС /групата MED9/ по проблемите на засушаването...

публикувано на 02.09.24 в 03:09

Британският парламент подновява работата си след много кратка лятна ваканция

Британският парламент днес подновява работата си след може би най-кратката лятна ваканция от десетилетия. Правителството на Киър Стармър ще продължи със своята „натоварена законодателна програма“, обеща висш министър от кабинета на Обединеното кралство, преди депутатите да влязат в Камарата на общините и респективно благородниците в Камарата на лордовете..

публикувано на 02.09.24 в 03:01
Делян Пеевски

Делян Пеевски: "ДПС - ново начало вече е факт"

"ДПС - ново начало" вече е факт.  Това се казва в прессъобщение, изпратено до БНР от имейл адрес, използвн от фракцията в ДПС на Делян Пеевски.  В писмото се твърди, че 5 минути след полунощ е подадено електронно подписано заявление за регистрация за предстоящите избори за 51-во Народно събрание.  Писмото до медиите завършва с думите "Ние сме..

публикувано на 02.09.24 в 02:54
Хиляди демонстранти в подкрепа на семействата на израелските заложници, участват в протестен митинг пред военния щаб на Кирия в Тел Авив, Израел, 01 септември 2024 г.

Хиляди протестираха срещу Нетаняху заради смъртта на шестима от заложниците на Хамас"

Хиляди израелци излязоха днес на протест в Тел Авив и Ерусалим срещу премиера Бенямин Нетаняху заради смъртта на шестима от заложниците на плестинската групировка Хамас, чиито тела са били открити снощи в подземен тунел в ивицата Газа. Открити са телата на шестима заложници, отвлечени от "Хамас" Лидерът на най-големия синдикат в Израел..

публикувано на 01.09.24 в 21:19

Локализиран е пожарът в района на бившите Пехотински казарми в Ямбол

Локализиран е пожарът, който пламна следобед в района на бившите Пехотински казарми в Ямбол.  Пожар гори в бившите "Пехотински казарми" в Ямбол Огънят е засегнал сухи треви и храсти. Пожарникари и общински служители обхождат мястото, за да не се допусне възпламеняването на вече загасени огнища. Причината за пожара още не е известна.

публикувано на 01.09.24 в 20:29