Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брюксел и Москва търсят решение на проблемите на "Южен поток" с европейското законодателство

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия и Русия ще търсят решение на проблемите на газопровода "Южен поток" с европейското законодателство, без да се преразглеждат междуправителствените споразумения, сключени със страните, през чиято територия ще минава тръбата, планирана да транзитира руски газ по дъното на Черно море през България, Сърбия, Словения и Унгария до Италия. Това пише в понеделник руското издание "Ведомости", позовавайки се на представители на руското енергийно министерство и на еврокомисаря по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер.

Миналия петък Йотингер обсъди с руския енергиен министър Александър Новак как да се уреди въпросът с несъответствието на тези споразумения с европейското законодателство и по-специално в частта за гарантиране на достът до тръбата на трети лица. В момента в документите е предвидено целият капацитет на газопровода да е за "Газпром". След приемането на Третия енергиен пакет на Еврокомисията през 2011 г. обаче операторите на енергийни системи на територията на Евросъюза са длъжни да допускат и други търговци до мрежите си.

Чуйте интервю с евродепутата Владимир Уручев за проблемите около проекта "Южен поток".



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.