Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законопроект предвижда подобряване на условията на труд и живот на сезонни работници от страни извън ЕС

Българка бере ягоди в парник в южна Испания
Снимка: БГНЕС


Сезонни работници от страни извън Европейския съюз ще могат да се възползват от по-добри условия на труд и живот, според проект за законодателство, който ще бъде гласуван от Парламента тази седмица.

Новите правила, които са вече договорени от Европейския парламент и Съвета, са насочени както към прекратяване на експлоатацията, така и към ограничаване на тенденцията временното пребиваване да се превръща в постоянно.

Европейската комисия е изчислила, че над 100 000 сезонни работници от трети страни идват в ЕС всяка година.Тези правила, които първо ще бъдат приети на ниво ЕС, няма да засягат правото на държавите членки да решават колко сезонни работници да приемат. Всяка държава членка ще трябва да определи максимален размер на продължителността на престоя за сезонни работници, който може да бъде между 5 и 9 месеца за 12-месечен период. Сезонните работници ще могат да удължават договорите си или да променят работодателите си в рамките на този лимит.

Европейската федерация по храни, земеделие и туризъм (ЕФФАТ) е единствената федерация, представляваща повече от 7 милиона работещи в европейското земеделие.Повече от 4 милиона от тях са трансгранични сезонни работници. В Европа няма друг сектор, който да наема толкова много сезонни работници, следователно ЕФФАТ настоява за засилване важната роля, която тези работещи играят в развитието на ЕС.

Чуйте за позицията на ЕФФАТ по проблемите на сезонните работници Светла Василева, председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.