Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Миков: Въпреки сложните политически условия 42-рото Народно събрание изпълнява програма оптимум

Снимка: БГНЕС
Въпреки сложните политически условия 42-рото Народно събрание изпълнява програма оптимум. Това е заявил председателят на парламента Михаил Миков на среща с ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани в София. В срещата са участвали министър Кристиан Вигенин, председателят на парламентарната комисия по външна политика Янаки Стоилов, заместник-председателят на комисията по европейски въпроси Деница Караджова.

Председателят на парламента е подчертал, че актуализацията на бюджета, приемането на трите бюджетни закона са допринесли за преодоляването на острия социален дефицит в управлението на страната.

Пред дипломатите Миков е заявил, че Народното събрание приоритетно ще обсъди законодателство, което стимулира предприемчивите, дава гаранции за чуждите инвестиции, но и ограничава злоупотребата с монополното положение и корупционни практики.

Председателят на Народното събрание се е спрял и на темата за пълноправното членство на България към договора от Шенген като е изразил безпокойството на парламента от забавянето на решението. А за предстоящите евроизбори председателят на парламента отбелязва, че те са възможност за осезателно връщане на доверието към гражданите и идеята за обединена Европа, но и налице е обезпокояваща тенденция за разрастване на евроскептицизма у нас.

Михаил Миков коментира, че с навлизането на активната фаза на кампанията за евроизборите има възможност за засилването на антиевропейските послания и внушения.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Външните министри на ЕС обсъждат руската агресия срещу Украйна

Днес министрите на външните работи на страните членки на ЕС ще обсъдят в Брюксел руската агресия срещу Украйна след неформален разговор с министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба по видеоконферентна връзка. След това те ще дебатират по положението в Близкия изток с оглед на последните събития в региона, както и по цифровата..

публикувано на 22.07.24 в 07:58
Кметът на Киев Виталий Кличко

Кличко допуска референдум за план за край на войната

Кметът на Киев Виталий Кличко заяви, че на президента Володимир Зеленски в крайна сметка може да се наложи да проведе референдум относно план за прекратяване на войната. Зеленски ще трябва да покаже, че мнозинството от украинците стоят зад условията за мир, включително потенциални болезнени териториални отстъпки, подчертава Кличко в интервю..

публикувано на 22.07.24 в 07:55
Антиправителствен протест в Ерусалим, 13 юли 2024 г.

Пореден протест срещу Нетаняху в Израел

Демонстранти се събраха пред резиденцията на премиера Бенямин Нетаняху в Ерусалим с искане за сделка за освобождаване на израелските заложници. Друга група пък протестира на летище "Бен Гурион" с настояване военната операция в Ивицата Газа да продължи. Израел предприе офанзивата срещу "Хамас" след атаките на радикалната палестинска групировка на 7..

публикувано на 22.07.24 в 07:52

В МС подписват предпроектното проучване за изграждане на енергиен коридор Изток-Запад

В Министерския съвет ще бъде подписан договор между Американската агенция за търговия и развитие и Електроенергийния системен оператор за безвъзмездно финансиране на предпроектното проучване за изграждане на енергиен коридор Изток-Запад. Стойността на проекта е близо милион и половина долара. На събитието ще присъстват министър-председателят..

публикувано на 22.07.24 в 07:42
Белият дом

Проф. Олег Йорданов: Оттеглянето на Байдън се очакваше от дълго време

"Беше логично. Това се очакваше от дълго време ." Така проф. Олег Йорданов, преподавател по физика и математика в Северна Каролина, коментира новината за оттеглянето на Джо Байдън от надпреварата за президентските избори в САЩ. Най-вероятно Камала Харис ще бъде избрана, но няма гаранции. В Демократическата партия има гласове срещу нейната..

публикувано на 22.07.24 в 07:40

Президентът връчва втория мандат на ПП-ДБ

Намаляват шансовете за съставяне на правителство в 50-тото Народно събрание. Днес президентът връчва втория проучвателен мандат за кабинет на "Продължаваме промяната - Демократична България". От коалицията вече обявиха, че ще го върнат веднага неизпълнен. Месец и половина след предсрочните парламентарни избори шансовете 50-ият парламент да..

публикувано на 22.07.24 в 07:31

Реакции на решението на Байдън да се оттегли от надпреварата за Белия дом

Редица световни политици направиха изказвания по повод безпрецедентното оттегляне на американския президент Джо Байдън от надпреварата за Белия дом. Британският премиер Киър Стармър заяви, че уважава решението на  Байдън и смята, че той е преценил да се оттегли заради това, което смята, че е в интерес на американския народ. Германският..

публикувано на 22.07.24 в 07:24