Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бобева: Опозицията не подкрепя голяма част от текстовете за прозрачност на обществените поръчки

Снимка: БГНЕС
Очакваме около 700 участници във форума, включително Асоциацията на микропредприятията. Ако някой се чувства за непоканен, винаги са отворени вратите ни за дискусии. Това не е първата среща на правителството с бизнеса. Лично аз се срещам всяка седмица с бизнес организациите. Това е просто една инициатива за по-мащабна дискусия в рамките на диалога правителство – бизнес организации. Това заяви в предаването "Преди всички" вицепремиерът Даниела Бобева. Национален форум "Правителство - бизнес: Рестарт на икономиката, растеж, стабилност, инвестиции" ще се проведе в столицата. Срещата се организира по инициатива на министър-председателя Пламен Орешарски. От страна на кабинета ще участват 11 министри.

За задължителното планиране на отпуските в микропредприятията Бобева подчерта: Вървим напред, това предложение е направено, готов е законопроектът.

По въпроса за обществените поръчки вицепремиерът коментира:

Правителството подготвя още през август законопроекта за обществените поръчки. За съжаление, дискусиите в парламента продължиха по-дълго, отколкото очаквахме. Уж всички сме за публичност и прозрачност на обществените поръчки, но се оказа, че опозицията не подкрепя голяма част от текстовете, които са свързани с прозрачността. Например предложението за това договорите да бъдат в интернет, анексите към договорите по обществените поръчки, всички промени, които целят разширяване на конкуренцията на входа, включително нашето предложение 30% да бъдат запазени за подизпълнители в големите поръчки – не срещнаха подкрепата на опозицията. Дебатите продължават. Миналата седмица законопроектът мина през водеща комисия и очакваме да влезе в зала на второ четене съвсем скоро. Дано това се случи в следващите 1-2 седмици.


Според Бобева дискусиите в залата няма да помогнат за убеждаването на опозицията, че има смисъл от промените, които ще допринесат за оцеляването на малките фирми:

Няма да успеем, вече минаха 6 месеца, дебатират се едни и същи неща. Ние не целим да облекчаваме органите по обществени поръчки, а малките и средни фирми и всички граждани, които считат, че този механизъм е тотално дискредитиран и е врата към корупцията. Въпрос на политическа воля е.


Цялото интервю с Даниела Бобева можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

В София се провежда форумът "Правителство - бизнес: Рестарт на икономиката, растеж, стабилност, инвестиции"

Национален форум "Правителство - бизнес: Рестарт на икономиката, растеж, стабилност, инвестиции" ще се проведе   в столицата. Срещата се организира по инициатива на министър-председателя Пламен Орешарски . От страна на кабинета ще участват 11..

публикувано на 11.02.14 в 08:05

В. Георгиев: Започва диалог в работните групи, но участието на бизнеса трябва да е още от начална фаза

Започва един диалог в различни работни групи, но ми се ще участието на бизнеса да влиза още в начална фаза. Трябва да има повече диалогичност с бизнеса и своевременно започване на публично обсъждане на всякакви политики, стратегии, законопроекти,..

публикувано на 11.02.14 в 08:02
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десницата печели първия тур на изборите във Франция

Крайнодясната формация "Национален сбор" (НС) спечели първи тур на парламентарните избори във Франция, предава АФП. Центристкият алианс на президента Еманюел Макрон остана на трето място след левицата, сочат..

публикувано на 30.06.24 в 21:32

Училища от Монтана представиха иновативните си методи на работа

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе второ средно училище "Никола Вапцаров“ Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Второ средно училище бе..

публикувано на 30.06.24 в 21:12
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Унгария поема председателството на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка. За България обаче има един положителен момент и..

публикувано на 30.06.24 в 20:59

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните..

публикувано на 30.06.24 в 19:00

Ограничения на движението по магистрала "Тракия"

Движението при 219-ти километър на автомагистрала "Тракия" се осъществява само по аварийните ленти и в двете посоки, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничението се налага заради три пътно-транспортни произшествия в участъка. Пътни полицаи..

публикувано на 30.06.24 в 18:35