Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екоминистерството: ЕК не предупреждава за окончателно спиране на плащанията

| обновено на 13.02.14 в 19:16
Снимка: БГНЕС

Писмото на Европейската комисия не съдържа предупреждение за окончателно спиране на плащанията, коментира за "Хоризонт" министърът на околната среда Искра Михайлова:

Такова предупреждение няма. Съдържа предупреждение, което напомня текста на конкретни членове от директива и които задължават страната ни в рамките на два месеца да отговори и да предостави изискваната информация. Нещо, за което ние сме информирани. Информацията, която се изисква, не се различава от информацията, за която ние говорим още от края на месец ноември и от писмото от 27-и ноември.

В момента се извършва проверка на проектите на общините, за да се установят слабостите при обществените поръчки. Ще бъдат наложени финансови корекции върху проектите на общините за пречиствателни станции и депа за отпадъци:

Ние проверяваме тези договори за обществени поръчки, всички, които са над изискванията по директива и на които няма наложени финансови корекции в размер на 25%. От тук нататък какъв ще бъде размерът на корекцията и как тя ще бъде наложена е въпрос на работа, заедно с одит на средствата от Европейския съюз. Агенция в Министерството на финансите, с която ние работим в тясно сътрудничество, и която, доколкото разбрах, днес е била сериозно похвалена от одита на Дирекция "Регионална и урбанистична" политика на ЕК. 

Искра Михайлова изрази надежда, че не само финансовите корекции, а и всички мерки за подобряване на системите за управление и контрол ще доведат до възстановяване на плащанията на европейски пари по програма "Околна среда".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

ЕК може да спре окончателно плащанията по ОП "Околна среда" за България

Европейската комисия официално е уведомила България, че може да спре окончателно плащанията по Оперативна програма „Околна среда”, които бяха временно прекратени през ноември. До българските власти вече е изпратено предупредително писмо, съобщи на..

публикувано на 13.02.14 в 13:58
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин изпрати ясно послание към Запада относно ракетите с голям обсег за Украйна

Руският президент Владимир Путин предупреди страните членки на НАТО, които се колебаят дали да разрешат на Украйна да използва предоставените от тях далекобойни оръжия срещу Русия, че всъщност в момента решават дали да започнат да участват пряко..

публикувано на 13.09.24 в 15:21

Започна срещата на президента с държавния глава на РСМ Гордана Силяновска-Давкова

Започна срещата на президента Румен Радев с държавния глава на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова, която е на първото си посещение у нас. Радев посрещна Силяновска на парадния вход на Президентството. Не се предвиждат изявления..

публикувано на 13.09.24 в 15:12
Ген. Спас Спасов

Ген. Спас Спасов, "Атлантик": Трябва много летене в различни видове условия

Трябва много летене в различни видове условия .  Това каза пред БНР ген. Спас Спасов, бивш военен пилот, председател на фондация "Български ВВС", член на съюз "Атлантик". Той подчерта, че информацията за инцидента, с която разполага е изключително..

публикувано на 13.09.24 в 14:58

Разкрит е притежателят на своеобразен "зоопарк" от защитени екземпляри в Койнаре

Притежателят на своеобразен зоопарк от защитени екземпляри в град Койнаре е разкрит при специализирана полицейска акция по образувано досъдебно производство в Плевен. Открити са мъртви птици, както и препарирани животни, също от световно защитени..

публикувано на 13.09.24 в 14:38
Ивайло Иванов

Очакват се евросредства в помощ на хората с трайни увреждания

Към 11 септември са подадени близо 320 хиляди заявления за отпускане на целева помощ за отопление през предстоящия зимен сезон. 10 на сто от тях са получили отказ, съобщи служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов по време на..

публикувано на 13.09.24 в 14:28
Образователният министър Галин Цоков

Министър Цоков: В българските училища не се провежда никаква пропаганда

Изработена е най-обща визия и рамка за качеството на училищното образование, които вече са обсъдени от отрасловия съвет в Министерството на образованието и науката. Това каза служебният министър проф. Галин Цоков по време на парламентарния контрол...

публикувано на 13.09.24 в 14:25

Евелина Бранимирова: Катастрофиралият самолет е учебно-боен

Катастрофиралият военно-транспортен самолет  L-39 ZA на Трета авиобаза в Граф Игнатиево е учебно боен, каза Евелина Бранимирова, медиен съветник на министъра на отбраната Атанас Запрянов. "Информацията е оскъдна, отменено е плануваното за утре..

публикувано на 13.09.24 в 14:22