Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианският премиер Енрико Лета подаде оставка

| обновено на 14.02.14 в 16:43
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Оставката на премиера на Италия Енрико Лета вече е факт, след като той я връчи лично да президента Джорджо Наполитано. До вечерта италианският държавен глава трябва да определи графика за консултации на парламентарно представените политически формации за сформирането на нов кабинет.

До оставката се стигна  поради създалата се конфликтна ситуация между Лета и лидера на партията - кметът на Флоренция Матео Ренци.

Със 136 гласа “за”, 16 "против" и двама въздържали се ръководството на демократите одобри документа на секретаря на партията Матео Ренци за промени в политиката на партията и радикални промени за развитието на страната. Това означаваше, че премиерът Енрико Лета - също демократ, трябва да подаде оставка.

Случаят  е особен, тъй като Матео Ренци, който бе избран на първични избори в края на миналата година за секретар на партията, е убеден, че може да разчита на по-широка коалиция с дясноцентристкото пространство в парламента, в случай че стане министър-председател. Дали това ще се случи и как, зависи от президента на страната Джорджо Наполитано. Той е против разпускането на парламента и нови предсрочни избори, след тези преди година, и държеше демократите да решат сами своя вътрешнопартиен конфликт. Важна подробност е, че все още не е приет нов Изборен закон, за който имат своя уговорка Матео Ренци и Силвио Берлускони. Освен това Италия поема управлението на ЕС от юли тази година.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С научен форум отбелязват 250 години от подписването на Кючуккайнарджанския договор

По случай 250 години от подписването на Кючуккайнарджанския мирен договор между Руската и Османската империи  е организиран научен форум с участие на преподаватели от Велико Търново, Варна и Силистра, на изследователи и краеведи от региона. Той ще се проведе на територията на комплекс "Историческа чешма 1774 година" в село Кайнарджа. Ще бъде..

публикувано на 21.06.24 в 08:37

Фестивал на лавандулата в Чирпанско

В Чирпан и района започва Международния фестивал на лавандулата. Сред мероприятията са посещения на лавандулови полета, концерти, изложби и базари. В събота в село  Средно градище ще има  Лавандулов базар на занаятите. Сред участниците във фестивала са и винарските изби в района.

публикувано на 21.06.24 в 08:21
Карта на опасните явления, 21 юни 2024 г.

Опасни горещини в 16 области у нас

"Жълт" код за опасно високи температури е обявен в 16 области на страната. Предупреждението е в сила за Благоевград, Кюстендил, Кърджали, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Стара Загора, Хасково, Ямбол. В тези области ще е горещо, като максималните температури ще са между 35 и 38..

публикувано на 21.06.24 в 08:13

Кои хора са най-уязвими от горещото време и как да им помогнем при топлинен удар

Хората с психични заболявания, диабет и наднормено тегло, както и децата до 4 години са сред най-уязвимите спрямо горещото време. Това припомнят от столичната Спешна помощ и съветват да се потърси помощ на телефон 112 при симптоми на топлинен удар.  Топлинният удар може да се разпознае по главоболие и гадене, но също по неадекватно поведение..

публикувано на 21.06.24 в 08:08
Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН

Гутериш: Опасностите от превръщането в оръжие на цифровите технологии нарастват

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че "опасностите от превръщането в оръжие на цифровите технологии нарастват с всяка изминала година", а злонамерената дейност в киберпространството се увеличава от страна на правителства, неправителствени организации и престъпници, предаде Асошиейтед прес. В същото време Антониу Гутериш..

публикувано на 21.06.24 в 08:03

САЩ: Обезпокоителна е възможността Русия да достави оръжия на Северна Корея

Изразената от руския президент Владимир Путин възможност Русия да достави на Северна Корея оръжия след подписването на отбранителен пакт с Пхенян, са "невероятно обезпокоителни", заяви говорителят на Държавния департамент на Съединените щати Матю Милър, цитиран от агенция "Ройтерс" . Путин: Кремъл обмисля промяна на руската ядрена доктрина..

публикувано на 21.06.24 в 07:55

Танкове нахлуват по-дълбоко в Рафах

Продължават израелските въздушни удара в централната и северната част на Ивицата Газа. В същото време местни жители съобщават, че танкове нахлуват по-дълбоко в Рафах на юг. Израелската армия заяви, че продължава операциите си в анклава, насочени към екстремисти и военна инфраструктура, като ги описа като "прецизни, базирани на разузнаване"..

публикувано на 21.06.24 в 07:48