Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еднократната помощ за най-бедните ще бъде гласувана в сряда

| обновено на 24.02.14 в 19:08

В сряда правителството ще гласува еднократното изплащане на 30 лева  за най-бедните българи в края на отоплителния сезон, съобщи  социалният след Националния съвет за тристранно сътрудничество социалният министър Хасан Адемов. Молби за еднократната помощ  ще подават единствено хората, които не са кандидатствали за  енергийно подопомагане заради доход по-висок с до 10 лева от изисквания.

След възражението на КНСБ, че приетите от правителството пакети за намаляване на административната тежест, които променят и трудовото законодателство, не са съгласувани в тристранния съвет, вицепремиерът Зинаида Златанова се съгласи текстовете да се върнат обратно за обсъждане:

Предлагам да поканим госпожа Бобева също, плюс и Наказателния кодекс в частта му за осигурителните въпроси и да насрочим едно заседание специално на тази тема.

КНСБ възрази остро и срещу предложените промени в Трудовия кодекс, внесени директно в парламента от червените депутати Петър Кънев и Милко Багдасаров. Ако се приемат, те ще отменят задължителни правилници за вътрешния ред, регламентирани почивки, отпуските на синдикалните членове, но единствено в малките фирми - коментира президентът на синдиката Пламен Димитров:

Ние не приемаме, че в България трябва да има два вида трудово законодателство - едното за работещите в микро- и малките фирми, а другото за всички останали. По този начин поне 1/3 от всички наемни работници, че и повече, ще бъдат поставени в доста по-неблагоприятни позиции.

Всички предложения за промени, независимо откъде идват,  за социалния министър Хасан Адемов са конфликтни:

Не може да има теми, които да са табу. Там, където има съгласие, сме готови като министерство на труда да ги подкрепим и да ги внесем в Министерски съвет. Ако няма съгласие - здраве.

За искането на партия "Атака" минималната пенсия да стане 500 лева, министърът каза:

В момента разчетите, които сме ги правили показват, че много трудно можем да достигнем тези нива на минимална пенсия за осигурителен стаж и възраст. Не защото нямаме волята да ги постигнем, а защото нямаме финансовия ресурс.

Хасан Адемов коментира и искането на учителския синдикат за 20 заплати при пенсиониране на педагозите по подобие на хората от армията и полицията:

Тази, които са държавни служители в сектор "Сигурност", нямат право да извършват друга търговска дейност, а всеки един учител може да извършва каквато и да е търговска. Но това са въпроси, които трябва да ги дискутираме отново. 

Все още няма решение как ще нараства стажът и възрастта за пенсиониране от догодина, каза още Адемов:

Ако искате да приемаме законодателство както го правеше Симеон Дянков - от вчера за днес, ние не сме съгласни с тоя вариант. Искаме широка дискусия със социалните партньори, с експертния съвет и с обществото като цяло.
 





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лабораторни изследвания показаха, че морската вода в Поморие е чиста

След ветровитото време и мъртвото вълнение последните 5 дни по Южното Черноморие, днес морето се успокои. Лабораторни изследвания на морската вода на плаж Поморие-изток показаха, че тя е чиста. От Асоциацията на концесионерите на плажове заявиха, че нелоялните практики да се предлагат чадърите и шезлонгите в комплект не се отнасят за плажовете с..

публикувано на 02.07.24 в 11:56

Жълт и оранжев код за опасно време почти в цялата страна

Жълт и оранжев код за опасно време е в сила днес в почти цялата страна. Оранжевият код е за интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки в Северозападна България в пет области.  В 22 области е в сила жълт код за горещо време и гръмотевични бури. Има опасност от възникване на поройни наводнения. Червен код за опасност от пожари е обявен за области..

публикувано на 02.07.24 в 11:51

Торите се опасяват от супермнозинство на лейбъристите след парламентарния вот

По-малко от 48 часа остават до общите избори в Обединеното кралство. Премиерът Риши Сунак предупреди гласоподавателите да не дават "супермнозинство" на лейбъристите в новия парламент, на фона на анкетите, които продължават да прогнозират убедителна победа за тях. Докато лайтмотивът в предизборната кампания на лидера на Лейбъристката партия..

публикувано на 02.07.24 в 11:44
Галин Цоков

Галин Цоков: В нито една област резултатите на седмокласниците на НВО нямат спад

54,6 точки от 100 възможни е средният резултат на седмокласниците на националното външно оценяване по български език и литература, а 42.9 точки - по математика. Изпитите се проведоха миналия месец. За сравнение - резултатите на кандидат-гимназистите през 2023 г. година са съответно 55 и 35 точки. Учениците с по 100 точки на двата..

публикувано на 02.07.24 в 11:18
Орлин Гигов в съда, 2 юли 2024 г.

Съдът потвърди: Постоянен арест за Орлин Гигов, убил приятелката си

Апелативният съд в София потвърди постоянния арест на Орлин Гигов, който в края на юни преби до смърт приятелката си Силвия Киркова. Въпреки твърденията на защитата на обвиняемия, че става дума за нещастен случай, съдът откри достатъчно доказателства, че именно действията на Гигов са довели до нейната смърт. Протест пред Съдебната палата..

публикувано на 02.07.24 в 11:08

Д-р Мария Манчевска: Държа се възпитано и с емпатия, но понякога не помага срещу агресията

Има агресия, по-често вербална и по-рядко физическа към лекарите в Спешна помощ в София, но и хората изразяват и благодарност затова, че сме спасили техен близък и ни съчувстват за нашата натовареност. Това разказа в интервю пред БНР д-р Мария Манчевска от РСМ, която работи в столичната Спешна помощ.  И споделя, че се държи възпитано..

публикувано на 02.07.24 в 11:07

Нарастват случаите на денга в Европа, тигровият комар – трайно установен у нас

В Европа има нарастване на случаите на денга, пренесени на континента от региони, в които този вирус редовно се появява, както и увеличаване на местните огнища с денга и западнонилска треска. Това сочат последните данни на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията, обявени по-рано през юни. Освен това България е..

публикувано на 02.07.24 в 10:59