Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задържаха мъжа от Лясковец, който уби един полицай и рани други трима

| обновено на 14.03.14 в 18:02
Снимка: БГНЕС
Шест часа след като уби един и рани трима полицаи, 53-годишният Петко Петков от Лясковец беше задържан от полицията. При акцията той беше ранен и беше откаран с линейка във Великотърновската болница, прострелян в корема и с опасност за живота. Мъжът застреля един полицай и рани други трима, които участваха в специализирана операция по неговото залавяне.

Ранените при инцидента спецполицаи първоначално бяха откарани в болницата във Велико Търново. Директорът на лечебното заведение д-р Стефан Филев съобщи за "Хоризонт", че няма пряка опасност за живота им, състоянието им е стабилизирано и че причинените им от огнестрелното оръжие рани са тежки. По-късно мъжете бяха транспортирани със самолет до София. От Военномедицинска академия съобщиха, че те са с огнестрелни рани на горните крайници, но със стабилни жизнени показатели. Извършват им се обстойни изследвания. Тримата ранени полицаи, на 31, 32 и 35 години, се намират в шокова зала. Вече са извършени първите операции, след два дни предстоят следващите. При двама от ранените има опасност от трайни последствия от нараняванията. Единият от тях, има опасност да загуби ръката си, съобщиха доц. Неделчо Цачев от катедра „Ортопедия и травматология” и д-р Иван Шопов, коремен хирург в шоковата зала. 


Името на убития полицай е Емил Шарков. Той е дългогодишен служител на СОБТ. Женен, с едно дете.

Следобед в жилището на Петко Петков бяха извършени контролирани взривове за унищожаване на боеприпаси, складирани от него в сутерена на сградата. Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров нарече операцията "успешна за обществото и трагедия за МВР".

До трагедията в Лясковец се стигна, след като около 5:30 часа служители от специалните чадти щурмуваха дома на Петко Петков, където той живее с майка си, за да изземат оръжие, което той притежава. Полицията разполагала с информация, че той притежава голям арсенал и представлява опасност за хората, включително и за децата от съседното училище.

По думите на кмета на града Ивелина Гецова, Петков непрекъснато засипвал местната администрация с жалби срещу съседите си.

Николай Кожухаров, директор на училището в Лясковец, обясни в предаването "Преди всички" предисторията на трагичния инцидент в града:

Подавал съм сигнали, имам сигнал от 20-и февруари тази година, защото имаше заплахи. Взел съм мерки за живота и здравето на децата. Имаше писмени заплахи до мен и до персонала. Казваше, че се вдига шум и пречи на него и майка му. От една-две години не излиза от къщата си и не се познаваме много добре. Казваше, че е ловец. Не знам дали е освидетелстван. 

Занятията в училищната сграда, която е в съседство, бяха прекратени заради случилото се. Евакуирани бяха и обитателите на кооперацията, в която живее стрелецът, както и хората от съседните къщи. Прекъснато беше елекрозахраването, водоподаването и газоподаването в кооперацията.

От три години Петко Петков не е ловец и не членува в никоя ловна дружина в региона, сочи проверка на Националното ловно-рибарско сдружение. Остава въпросът защо служба КОС в МВР, която контролира притежанието на оръжие, не е иззела ловната му пушка, каза пред "Хоризонт" главният секретар на Ловно-рибарския съюз Васил Василев

Трябва да бъде подадена информация от директора на Горското стопанство до служба КОС, която да му изземе оръжието. Дали това е било направено, или не, не мога да предположа. 

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев направи изявление в парламента и даде информация по трагичния случай в Лясковец. Искането за изслушването му дойде от БСП. Йовчев каза, че мъжът е имал две ловни карабини и две ловни пушки, за които разрешителното е изтекло през 2012-а година. Той обясни, че полицията е планирала операция, при която оръжието е трябвало да бъде иззето, но тази операция не била проведена. Министърът не обясни защо. Цветлин Йовчев каза още, че стрелецът е имал психопрофил, в който е записано, че имал агресивно поведение. Предвид високата степен на обществена опасност, на 13-и март заедно с прокуратурата е бил изготвен и планът за операцията, каза Йовчев. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Психологът Тошко Тодоров: Щом има загинал полицай, значи е допусната грешка

Щом има загинал и ранени, значи е допусната грешка. Това заяви в предаването "Преди всички" психологът  Тошко Тодоров по повод трагичния инцидент в Лясковец. В МВР имаше инструкция , след случая в Сливен, за да може да се реагира правилно. Психологът..

публикувано на 14.03.14 в 10:06

Ивелина Гецова: За нас най-важно е този човек да бъде изтеглен от територията на града

Николай Кожухаров - директор на училището в Лясковец, обясни в предаването "Преди всички" предисторията на трагичния инцидент в града: Подавал съм сигнали, имам сигнал от 20-и февруари тази година, защото имаше заплахи. Взел съм мерки за живота и..

публикувано на 14.03.14 в 08:46

Петко Петков от Лясковец е бил с постановление за принудително лечение

Прокуратурата е издала постановление за принудително лечение на Петко Петков от Лясковец, но той е отказал да бъде лекуван.  Националният консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова заяви, че това е трябвало да се изпълни от органите на реда. По..

публикувано на 14.03.14 в 13:30
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десетки китове загинаха в масово засядане по крайбрежие на Шотландия

Десетки китове загинаха в едно от най-големите масови засядания край северното крайбрежие на Шотландия, като експерти се опитват да спасят малкото оцелели. Най-малко 65 от т.нар. пилотни китове с дълги перки загинаха, след като 77 бяха изхвърлени..

публикувано на 12.07.24 в 09:05
Държавен фонд

Земеделски стопани може да кандидатстват за помощта de minimis

От днес земеделските стопани, отглеждащи картофи, орехи, бадеми, лешници и култивирани гъби могат да подават заявления за подпомагане по помощта de minimis. Общият бюджет на помощта е 13 млн. лв. Най-голямата част от сумата ще бъде насочена към..

публикувано на 12.07.24 в 08:50
Снимка, направена на 3 юли и публикувана на 7 юли 2024 г., показва машини на израелската армия, транспортиращи група войници и журналисти в южната част на Ивицата Газа.

Десетки тела са открити след израелска операция в Газа

По време на пресконференция на срещата на високо равнище на алианса във Вашингтон турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му ще продължи с дипломатическите усилия да прекрати руско-украинската война. Той направи коментар и за..

публикувано на 12.07.24 в 08:44
Крилата ракета „Гадир“, изстреляна по време на иранските военни учения.

Франция, Германия, Италия и Полша разработват крилата ракета с обсег над 500 км

По време на срещата на върха на НАТО във Вашингтон Франция, Германия, Италия и Полша подписаха писмо за намерение за разработване на крилата ракета с обсег над 500 километра. Според лидерите на четирите държави целта е да се установи..

публикувано на 12.07.24 в 08:37
Илхан Кючюк

Илхан Кючюк: Избирателите на ДПС никога не са се обърквали и няма да се объркат

" Това, което се случва в ДПС, е нетърпимо ."  Тази позиция изрази в интервю за БНР евродепутатът Илхан Кючюк. По думите му, в момента е налице " прегрупиране на партията ". Той се солидаризира с думите на Ахмед Доган за  преврат   в партията ...

публикувано на 12.07.24 в 08:28

11 самолета и 8 хеликоптера гасят мащабни пожари в Гърция

11 самолета и 8 хеликоптера са включени в гасенето на мащабните пожари, които обхванаха отново Гърция. Пожарът в Коринт е с активен фронт няколко километра и е неуправляем от силния вятър, казаха огнеборците. За първи път властите използват 11..

публикувано на 12.07.24 в 08:28

Байдън категоричен: Победих Тръмп веднъж и ще го направя отново

Президентът на САЩ Джо Байдън проведе първата си самостоятелна пресконференция от ноември миналата година в рамките на юбилейната среща на НАТО. Това беше първото значимо медийно участие на президента Байдън след дебата с неговият конкурент за..

публикувано на 12.07.24 в 08:05