Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Крим се провежда референдум за присъединяване към Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес жителите на Крим гласуват дали искат автономната им република да се отдели от Украйна и да се присъедини към Русия. Киев и Западът обявиха референудмът за незаконен, но Москва го подкрепи. 

Парламентът на Крим гласува да се отдели от Украйна след отстраняването на президента Виктор Янукович. Референдумът цели да покаже, че обществото подкрепя решението. Според правителството в Киев обаче допитването се провежда, за да се узакони руското военно присъствие на полуострова и анексирането от Москва. 

Близо два милиона избиратели трябва да отговорят на един от два въпроса: Дали подкрепят присъединяването към Руската федерация, или са "за" статута на Крим като част от Украйна. Бюлетините са на руски, украински и татарски - трите основни етнически групи. Предизборната кампания беше почти изцяло проруска, а малко след свикването на референдума, бяха спрени всички телевизионни канали, излъчващи на украински. Премиерът Сергей Аксьонов заяви, че референдумът ще се счита за легитимен независимо от избирателната активност, но изрази увереност, че тя ще е над 80%. 

Ще кажа пак, че съм напълно уверен, че участието ще е над осемдесет процента. Не се съмнявам, защото го усещам по настроението. Нямаме изискване за праг на активността, така че референдумът ще бъде легитимен във всички случаи. Но и със затворени очи мога да кажа, че ще гласуват повече от половината.

Временният украински президент Олександър Турчинов анулира решението за провеждане на вота, а премиерът Арсений Яценюк заяви, че никой в цивилизования свят няма да признае резултатите от него.

Решението ви, което ще бъде взето, е незаконно, неконституционно и никой в света, в цивилизования свят, няма да признае този т.нар. "референдум" и т.нар. "власт в Крим".

Резултатите от референдума може да бъдат обявени още в понеделник. През седмицата руски депутати казаха, че след гласуването Крим може да се присъедини като 84-тия субект в Руската федерация до няколко седмици.

На присъединяването към Русия силно се противопоставят кримските татари - мюсюлманска етническа общност, която съставлява около 12 процента от жителите. Лидерите им призоваха към бойкот на референдума.

Очаква се в Крим да пристигнат повече от 135 наблюдатели от 23 страни, включително от България. Официалната позиция на българското правителство, изразена от външния министър Кристиан Вигенин, е, че допитването в Крим е незаконно.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Премиерът на Крим Сергей Аксьонов обяви референдума за легитимен

Властите в Крим заявиха, че 64 на сто от регистрираните избиратели вече са гласували в спорния референдум за присъединяване на южния украински полуостров към Русия, предаде ДПА, като се позовава на шефа на организационния комитет Михаил Малишев. Не е..

обновено на 16.03.14 в 17:35

Русия наложи вето на резолюцията на ООН за обявяване за незаконен на референдума в Крим

Москва наложи вето на резолюцията на ООН за Украйна, според която утрешният референдум в Крим няма да бъде признат за валиден, а Пекин се въздържа при днешното гласуване в Съвета за сигурност. Това предадоха световните информационни агенции. Като..

публикувано на 15.03.14 в 17:56

Марио Гаврилов: Голямата игра е за Източна Украйна

Обстановката в Крим засега е спокойна, съобщи за "Хоризонт" специалният пратеник на БНТ Марио Гаврилов :  Досега  хората, с които се срещнах, всичките са за Русия, всички искат да се върнат, те я наричат своята родина. Има известно нетърпение,..

публикувано на 16.03.14 в 12:53
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Златимир Коларов е носител на националната литературна награда "Проф. Димитър Димов"

Проф. Златимир Коларов е тазгодишният носител на Националната литературна награда за цялостно творчество и трайно присъствие в съвременната българска литература на името на бележития български писател и драматург Димитър Димов, която беше връчена..

публикувано на 25.06.24 в 20:45

Протестиращи срещу пускането на тежкотоварния трафик блокираха изхода на прохода "Петрохан"

Протест срещу пускането на тежкотоварния трафик през "Петрохан" блокира изхода на прохода край село Бързия. Пренасочването на трафика е в сила от вчера. На място за разговор с недоволните хора пристигна министърът на регионалното развитие и..

публикувано на 25.06.24 в 20:35

Община Дупница забрани питейната вода за поливане на градини и зелени площи

И Община Дупница, както това вече стана и в Кюстендил, забрани ползването на питейна вода в населените места за напояване на земеделски земи и поливане на зелените площи, дворове, паркове и градини, коли, според заповед, подписана от кмета..

публикувано на 25.06.24 в 20:15

Протест пред Съдебната палата в София под мотото "Нито една повече"

Под мотото "Нито една повече" пред Съдебната палата се провежда протест срещу поредното убийство на жена, извършено в условията на домашно насилие. Става дума за случая от 20 юни, при който бившият охранител Орлин Гигов уби приятелката си Силвия..

публикувано на 25.06.24 в 19:49

Големият горски пожар в Сакар планина между селата Изворово и Дрипчево вече е локализиран

Големият горски пожар в Сакар планина между селата Изворово и Дрипчево вече е локализиран. Екипи от огнеборци ще останат на дежурство, за да следят за евентуално ново подпалване. 16 хиляди декара е общата площ, която засегна пламъците. Предстоят..

публикувано на 25.06.24 в 19:34
Кирил Петков

ПП-ДБ ще поиска изслушване на вътрешния министър в НС как Брендо е влязъл в страната

ПП-ДБ ще поиска изслушване на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов в НС, за да даде обяснение как е влязъл в страната Евелин Банев-Брендо. Това съобщи съпредседателят на коалицията Кирил Петков преди заседанието на парламентарната група:..

публикувано на 25.06.24 в 19:29

Евакуират туристи в Гърция заради нови пожари, няма пострадали

Горски пожар до град Навпактос наложи по спешност евакуирането на жители и туристи от три села. Градът е разположен на северния бряг на Коринтския залив и дим от огъня се вижда от град Патра. Властите информират туристите със съобщения по..

публикувано на 25.06.24 в 19:13